0.7 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Nelimarkka-museon näyttelyt vuodelle 2022 on julkistettu

Nelimarkka-museossa nähdään vuoden 2022 aikana nuorta eteläpohjalaista taidetta, professori Riitta Nelimarkan uusimpia teoksia sekä laaja uskonnollisten aiheiden näyttely.

Näyttelyvuoden avaa Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2021-kilpailun voittajan Noora Ojanperän näyttely Olen olemassa myöhemmin.

MAINOS

Näyttely kokoaa yhteen videon, tekstiä sekä skannerilla toteutettuja valokuvia. Teoksissaan Ojanperä käsittelee nykyajasta kumpuilevia tunnekuohuja ja rinnastaa haavekuvia ristiriitaisesti polveileviin sanoihin.

Näyttelyssä esillä olevat teokset ovat syntyneet päämäärättömän keräilyn tuloksena, jota Ojanperä toteuttaa kuvaamalla, kirjoittamalla ja äänittämällä havaintoja jokapäiväisestä elämästään.

Samaan aikaan museossa esitellään myös Tartu maisemaan -hankkeen tuotoksia. Hanke on kahden erilaisen eurooppalaisen maiseman kohtaaminen, jossa alueilla toimivat taidekasvattajat ja varttuva nuoriso kehittävät yhteistyössä maisemateeman ympärille uusia menetelmiä taiteen tekemiselle, kokemiselle, näkemiselle ja esittämiselle.

Toukokuusta syyskuuhun Nelimarkka-museo täyttyy professori, DA Riitta Nelimarkan laajasta tuotannosta. Näyttelyssä ELISE TRAVELS nähdään Nelimarkan uusimpia teoksia sekä ennen esittelemättömiä valokuvia ja piirroksia arkistojen kätköistä.

Mielikuvituksellinen ja hilpeä taidematka museon saleissa valottaa omaleimaisen taiteilijan käyttämiä monipuolisia tekniikoita ”mantereelta toiselle risteilevien assosiaatioiden” kautta. Hänen viime vuosien tuotantoonsa kuuluu paitsi piirustuksia, maalauksia ja villareliefejä, myös videoita, elokuvia ja kirjoja.

Lokakuussa avataan kuraattori Annemaj Salinin kuratoima näyttely, joka esittelee uskonnon kuvia ja aiheita sekä vanhemmassa taiteessa että nykytaiteessa. Näyttelyn intro nähtiin viime kesänä Kauhavan Kaari-galleriassa.

Näyttelyllä halutaan tutkia, miten uskonto ja uskonnollisuus näkyvät erityisesti pohjalaistaiteessa eri aikakausina. Näkyvätkö pohjalaisalueilla vahvasti vaikuttaneet ja vaikuttavat uskonnolliset liikkeet, erityisesti körttiläisyys?

Monet alueen taiteilijat ovat tuoneet teoksissaan esiin omaa uskonnollisuuttaan, alueen uskonnollisia tapoja, kirkkokansaa tai henkisiä arvoja. Hyvin tunnettuja ovat mm. Eero Nelimarkka, Veikko Vionoja, Arvid Broms, Eemu Myntti ja Vilho Lampi.

Mutta myös monet uudemman taiteen tekijät sekä nykytaiteilijat käsittelevät aihepiiriä – ehkä hyvin yllättävälläkin tavalla. Maallistuneessa Nyky-Suomessa taide onkin entistä enemmän kiinnostunut uskonnosta – olematta välttämättä itse uskonnollista.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät