0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Suninsalmen soitot siivittivät Alajärven kaupungin kulttuuripalkinnon Pertti Ojalalle ja Heikki Jokiaholle

Alajärven kaupungin kulttuuripalkinto luovutetaan vuosittain yhdelle tai useammalle paikkakunnalla syntyneelle tai siellä asuvalle henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, tunnustuksena em. paikkakunnan kannalta merkittäväksi katsottavasta kulttuuriteosta tai -työstä.

Tänä vuonna sivistyslautakunta päätti jakaa kulttuuripalkinnon 2021 yleisölle maksuttoman Suninsalmi Soi-musiikkitapahtuman järjestäjille Pertti Ojalalle ja Heikki Jokiaholle.

MAINOS

Kulttuuripalkinto luovutettiin saajilleen hetki sitten kaupunginvaltuuston kokouksen alussa.

Positiivinen yllätys

– Olihan se yllätys, mutta positiivisessa mielessä, toteaa Pertti Ojala. Hymy oli ollut herkässä miehellä koko päivän, kun palkinnosta tuli tieto. Heikki Jokiaho puolestaan huomauttaa, että hymyä riitti koko viikoksi.

Suninsalmi Soi -tapahtuma järjestetään kesällä aina heinäkuun viimeisenä lauantaina Suninsalmen satama-alueella Lehtimäen Rannankylällä.

Tapahtuma sai alkunsa kylältä lähtöisin olevan Kaarlo Uusitalon aloitteesta vuonna 2007. Tuolloin ”Kassu” toi paikalle soittokamat kotoaan Vantaalta ja soitto soi Suninsalmen yössä ilman, että asiasta tiedotettiin yleisölle muutoin, kuin puskaradion kautta.

– Kassu on kertonut, että ajatuksena oli soittaa muiden Rannankylältä lähtöisin olleiden muusikoiden kanssa, joita on yllättävän paljon, kertoo Jokiaho, joka itsekin oli lavalla tapahtumassa ensimmäisen kerran jo Kassun sitä järjestäessä.

Ymmärrettävistä syistä järjestelyt olivat raskaat pääkaupunkiseudulta käsin ja muutaman vuoden kuluttua se hiipui.

Tämän jälkeen väliin tuli vuosia, jolloin soittajat toisia tavatessaan vain harmittelivat asian laitaa. Aikanaan sitten Jokiaho ja Ojala totesivat, että jos tapahtuma halutaan elvyttää uudelleen, on jonkun tartuttava toimeen. Niinpä Suninsalmi Soi uudistetulla konseptilla ensimmäisen kerran loppukesästä 2016.

Kun tapahtuman järjestelyt alkoivat, päättivät miehet heti muutamasta periaatteesta. Suninsalmi soi tulisi olemaan yleisölle maksuton ja äänentoiston laadusta ei tingittäisi. Esiintyjillä tulee olla jokin, edes hatara side Rannankylään tai Lehtimäkeen ja esiintyjille ei makseta, vaan myös bändit tulevat paikalle talkoohengessä.

Kolme ensimmäistä kertaa tapahtuma järjestettiin ilman ulkopuolista tukea. Alavudelta Pop-Artikkelista hankitut äänentoistopalvelut ja monet muut kulut kaivettiin miesten omasta taskusta ja käytännössä Pertin ja hänen veljensä Heikki Ojalan yritysten tuella.

Hyvää yhteistyötä päästiin heti tekemään myös Rannankylän kyläyhdistyksen kanssa, joka kantaa vastuun virallisista luvista sekä alueen ravintolayrittäjien kanssa, joten myös teostomaksut on saatu hoidettua asiallisesti.

Kerta kerralta yleisömäärä on kasvanut ja vuonna 2019 sekä viime kesänä yllettiin noin 500-päiseen yleisöön. Vuonna 2020 ei tapahtumaa voitu koronan vuoksi järjestää, mutta viime kesänä soitto soi jälleen ja yleisö käyttäytyi esimerkillisesti levittäytyen laajasti koko alueen ranta- ja nurmialueille. Moni tuli paikalle picnik -koreineen koko perheen voimin!

Kahdella viimeisellä kerralla tukea on saatu Alajärven kaupungin kulttuuriavustuksista. Lisäksi Kuortaneen Säästöpankkisäätiö on tukenut tapahtumaa ja viimeisimpänä on saatu kaupungilta avustusta Moision rahastosta.

Vaikka tukea on pikkuhiljaa saatu kulujen peittämiseen, niin talkootyö on silti se asia, jolla tapahtuma on voitu toteuttaa ja jonka turvin se toteutuu jatkossakin. Mika Osala on tuonut joka kerta paikalle rekan perävaunun esiintymislavaksi ja Timo Ala-Mattinen on vakiokasvo tapahtuman juontajana.

Vaikka tapahtuma on kasvanut, sitä ei ole siirretty minkään yhdistyksen järjestettäväksi. – Näin kaikki pysyy paremmin hanskassa, pysymme selvillä järjestelyjen vaiheista ja siitä, kuka hoitaa minkäkin asian. Tarvittaessa delegoimme tehtäviä muillekin, Jokiaho ja Ojala kertovat.

Esiintymään?

Suninsalmi soi jälleen ensi kesänä ja ajatustyö on jo aloitettu. Uusia kokoonpanoja otetaan iltaan mieluusti mukaan.

– Tasokarsintoja ei ole, mutta silti meillä on aina ollut aivan mahtavat esiintyjät ja tyylilajeja on löytynyt laidasta laitaan – jokaiselle jotakin!

Tavoite on, että joka vuosi ei olisi samoja esiintyjiä housebandia lukuun ottamatta. Viime kesänä kokoonpanoja oli kahdeksan ja soitto soi iltakuudesta yöhön yhteen. – No toki, on meillä yksi toinenkin esiintyjä, joka nousee lavalle kesästä toiseen – Antti Tammilehto! Antti on luvannut tulla mukaan myös ensi kesänä, jos mitään isoa päällekkäisyyttä ei tule.

Tapahtumasta kiinnostuneet bändit voivat olla yhteyksissä joko Heikkiin tai Perttiin, tilaa ensi kesälle löytyy vielä. Toukokuussa listat on jo yleensä lyöty lukkoon, mutta varauksia voidaan ottaa myös tulevaan.

Housebandin muodostavat Heikin ja Pertin lisäksi Sonja Mattila, Ingrid Geeraerts ja Aleksi Pihlaja. Ensi kesälle housebandia tultaneen vähän laajentamaan.

– Bändin nimeä emme vielä tiedä, mutta sehän on aina ollut Beatin suureen sukuun kuuluva. Viime kesänä oli Igor Beat Band suoraan Länsi-Siperiasta. Saapa nähdä, mistä päin maailmaa Beatin serkkuja seuraavaksi saapuu…

Houseband säestää paikallisia laulajia, jotka bändi kutsuu esiintyjikseen. Tulevan kesän tähtiä ei vielä kerrota julkisuuteen, koska laulajat itse eivät vielä tiedä, että heidät kutsutaan!

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät