1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Konttisuon tuulivoimalat kohoavat Soinissa – seitsemän tuulivoimalaa tuottaa pian sähkön 22000 kotitalouteen

Konttisuon tuulivoimapuisto kohoaa parhaillaan kovaa vauhtia kohti korkeuksia. Hankealueelle rakennetaan seitsemän Nordex N149 4.28 MW -mallin voimalaa, joiden napakorkeus on 145 metriä.

Tähän päälle tulevat 75 metriä pitkät siivet, joten voimala halkoo tuulta parhaimmillaan 220 metrin korkeudessa.

MAINOS

Vuodesta 2013 valmisteltua Energiequellen hanketta paikan päällä on parhaillaan toteuttamassa Nordex alihankkijoineen. Työmaalla on tällä hetkellä työssä 30-40 henkilöä, pääsääntöisesti kuutena päivänä viikossa kello 8-18. Välillä töitä paiskitaan myös sunnuntaisin, mikäli otollisia tuuliolosuhteita esimerkiksi siipien nostamiselle ei muina päivinä ole.

Siipiä nostaessa tuulen nopeus on hyvin oleellinen asia, sillä jos se on 8-10 metriä sekunnissa, niitä ei nosteta. Kun alueen keskituulennopeus on seitsemän metriä sekunnissa ja talvi on vielä kesääkin tuulisempaa aikaa, on selvää, ettei työ onnistu milloin tahansa.

Rakentajina on kansainvälistä ammattihenkilökuntaa. Työvoimaa paikalle on saapunut suomalaisten rinnalle mm. Espanjasta, Puolasta, Portugalista, Iso-Britanniasta ja Virosta. Työntekijät majoittuvat paitsi Soiniin, myös muualle lähikuntiin.

Apulaistyömaapäällikkö Rafael Arroyo Nordexilta kertoo, että työmaa-alueella on käytössä erittäin tarkat turvallisuusohjeet. Konttisuolla mitään onnettomuuksia ei ole tapahtunut, mutta jotta niitä ei tulisi jatkossakaan, sääntöjä noudatetaan tarkoin.

Painavat materiaalit, korkealla työskenteleminen, talviolosuhteet kuten jään kertyminen ja väliin heikko näkyvyys ovat niitä, jotka asettavat haasteita turvallisuudelle. Lisäksi työmaalla käsitellään herkkiä osia, joiden korvaamista uuteen voitaisiin joutua odottelemaan jopa vuoden, joten piittaamatonta käytöstä turvallisuusasioissa ei sallita.

Voimaloista kaksi on nyt valmiina ja kolmas valmistuu lähiaikoina. Loputkin voimalat pystytetään maaliskuun aikana ja niitä aletaan ottaa käyttöön vaiheittaan jo parin viikon sisällä niin, että voimala tuottaa sähköä täysimääräisesti jo toukokuussa.

– Tämän jälkeen alkukesästä pääsemme sitten viettämään täällä avajaisia avoimien ovien päivän merkeissä, hankekehitysjohtaja Atte Lohman Energiequelleta lupaa.

Sähköä 22000 kotitalouteen

Konttisuon tuulivoimapuisto toteutetaan markkinaehtoisesti, kokonaan ilman valtion tukea.

Esipystytyksessä tuulivoimalan jalustoihin on nostettu jo kolme palkkia, kaksi odottaa vielä suurempaa nosturia töiden jatkumiseen.

Voimaloita pystytys alueella alkoi viime syksynä. Paikalle kohoavat tuulivoimalat ovat kylmiin olosuhteisiin sopivia, niillä voidaan tuottaa sähköä aina -30 pakkasasteeseen saakka, vasta sen jälkeen voimala on pysäytettävä.

Tuulenkin suhteen on mahdollista, että voimalat pitää pysäyttää. Jos tuulen nopeus on kymmenen minuutin keskiarvolla 25 metriä sekunnissa, on silloin voimalan sulkemisen aika. Tällaisia myrskyjä ei kuitenkaan usein ole.

Voimalan siivissä on lapalämmitysjärjestelmä, mikä vähentää riskiä jään muodostumisesta.

Valmiina tuulipuisto tuottaa sähköä peräti 22000 kotitalouden tarpeisiin. Energiequellen talous- ja hallintovastaava Nela Renvall laskee, että kiinteistöveroa tuulivoimaloista maksetaan Soinin kunnalle noin 250000-300000 euroa per vuosi, mikä määrä laskee vähitellen voimaloiden ikääntyessä.

Lohman kertoo, että tuulivoimaloiden ikä on laskennallisesti 30 vuotta. Jos silloin tuulivoima on edelleen yhtä kannattavaa kuin nyt, niiden paikalle rakennetaan tuolloin uudet voimalat.

Kesällä marjastamaan

Kun kaikki rakennustyöt alueella ovat valmiit, niin alueen tiestö pidetään edelleen kunnossa ja Nordexin työntekijät käyvät alueella säännöllisesti tekemässä voimaloiden huollot. Yksi voimala tarvitsee vuositasolla huoltoa noin kahden työpäivän verran.

Mahdolliset häiriötilanteet nähdään digitaalisesti valvomossa niin Saksassa kuin Suomessakin ja tarvittaessa huolto tulee silloin paikalle.

Muutoin alue on töiden valmistuttua täysin käytettävissä. Siellä voi marjastaa, sienestää ja metsästää kuten ennenkin, mitään rajoituksia alueen käytölle ei Energiequellen tai huollosta vastaavan Nordexin puolesta jää.

Kun tämä hanke on valmis, kääntyy Energiequellen katseet jo seuraaviin kohteisiin, joista Kalajoen seitsemää ja Maalahden viittä voimalaa rakennetaan parhaillaan hieman Konttisuota jäljessä.

Tulevaisuuden suunnitelmiakin on runsaasti eri puolilla Suomea ja lähialueille sellainen on luvassa ehkäpä vuonna 2025. Silloin mahdollisesti rakennetaan Soinin ja Ähtärin alueelle sijoittuva Kimpilammenkankaan alueen tuulipuisto 29 voimalan suuruisena.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät