-6.5 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

V.I.A Design – Riika Herttolan elämään käsityöt ovat kuuluneet lapsesta asti

Alajärveläinen Riika Herttola muistelee neuloneensa ensimmäiset villasukkansa 10 -vuotiaana. Mummolta opittu taito on seurannut mukana tähän päivään asti.

Herttola suunnittelee sukkiin malleja saajan toiveiden tai mieltymysten mukaan.

– Kyllä sitä aina on vähintään yhdet sukat työn alla! Jollain lailla käsityöt ovat olleet selkärangassa aina. Ne ovat tuntuneet helpoilta ja varmaan siksi niitä on ajautunut tekemään.

MAINOS

Neulomisen lisäksi on tullut kokeiltua muitakin erilaisia käsitöitä. Makramee -töitä olen tehnyt paljon. Mattoja olen virkannut ja tehnyt mattopuilla. Mattopuut minulla on itsellänikin, mutta ei koottuna tällä hetkellä.

– Lähinnä uusien käsityökokeilujen pariin on ajautunut sitä kautta, kun asiakas on ottanut yhteyttä ja kysynyt, että pystytkö toteuttaa tämmöisen. Esimerkiksi ensimmäisen makramee työnkin tein tilauksesta. Asiakas kysyi, että osaatko ja minä opettelin, naurahtaa Riika.

Tilauksesta toteutettu makrameetyö.

Ompelijan koulutukseen Riika kertoo ajautuneensa ikään kuin sattumalta. Aikanaan ensimmäiseksi tuli haettua hoitoalan koulutukseen, mutta kun sieltä ei tärpännyt niin piti keksiä jotain muuta.

– Hain sitten Vaasan ammattiopistoon opiskelemaan ompelijaksi. Valmistuin vuonna 2002 ja oman yrityksen perustin vuonna 2005. Neljän äitiysloman aikanakaan en ole kovin pitkiä taukoja pitänyt, koska nämä työt on ollut helppo sovittaa lapsiarkeen. Seitsemäntoista vuotta yrittäjänä on mennyt kuin siivillä, sanoo Herttola.

Puskaradio on tuonut asiakkaita mukavasti

Mattoja on valmistunut monenlaisia.

– Sosiaalinen media ei ole minun juttuni ollenkaan. Vaikka näin pitkään on tullut oltua yrittäjänä, tein yritykselle sivut Instagramiin ja Facebookiin vasta pari vuotta sitten. Töitä on kuitenkin riittänyt.

– Tykkään kun saa tehdä erilaisia töitä. Töissä arki koostuu muun muassa korjausompeluista, sisustus tekstiilien ompeluista ja vaatteiden valmistuksesta. Vanhojen tansseihin pukuja teetetään nykyään taas enemmän ja muutenkin teen paljon vaatteita alusta loppuun, kaavojen piirtämisestä lähtien. Minulta löytyy myös verhokankaita ja ompelutarvikkeita, sanoo Riika.

Johanna Korkea-aho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät