-0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Neljännet koronarokotukset käynnistyvät Järvi-Pohjanmaan asumispalveluyksiköissä ja kotihoidossa

Suomen koronatilanne on pysynyt edelleen heikkona. Sairaalahoidon määrä on noussut tasaisesti maaliskuun aikana, onneksi tehohoidon määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa. Järvi-Pohjanmaalla koronatartuntoja todetaan edelleen yhtä paljon kuin viimeisten viikkojen aikana.

Mikäli perheessä on aikaisemmin ollut koronatartuntoja, ei tällöin muun perheen pidä jäädä karanteeniin, jos korona on sairastettu joulun 2021 aikaan tai sen jälkeen.

MAINOS

Tämän ajankohdan jälkeen on todennäköistä, että sairastettu koronaviruksen alatyyppi on ollut jo omikron-virusvariantti. Mikäli henkilö on sairastanut koronan ennen tuota ajankohtaa, on syytä jäädä karanteeniin, mikäli perheessä todetaan nyt uusi koronatartunta. Uusintatartunnan riski on tällöin varsin suuri.

On mahdollista, että vielä alkuvuodesta alueella on ollut delta-virusvariantin aiheuttamaa koronavirusmuunnosta. Vaikka samassa perheessä osa olisi sairastanut koronan joulun 2021 aikana tai sen jälkeen, ei ole mahdotonta saada nyt uudelleen koronatartuntaa.

Jos perheenjäsenellä todetaan koronatartunta ja vaikka toinen perheenjäsen olisi sairastanut esimerkiksi alkuvuodesta koronan, kannattaa silti esimerkiksi työpaikalla noudattaa varovaisuutta (suu-nenäsuojuksen käyttö). Mutta jos tämä aikaisemmin sairastanut perheenjäsen saa koronavirukseen sopivia oireita, on hänen syytä hakeutua koronatestiin.

THL suosittelee 80 vuotta täyttäneille 4. rokoteannosta. Järvi-Pohjanmaan perusturvassa alkaa tällä viikolla asumispalveluyksiköissä ikäihmisten neljännet koronarokotukset, myös kotihoidossa pyritään aloittamaan rokotukset jo tämän viikon aikana.

Järvi-Pohjanmaalla on myös tarpeen lisätä muutama rokotetapahtuma. Alajärvellä lauantaina 9.4. ja 30.4. kello 10-14 Alajärven terveyskeskus, iso odotussali/Walk in, Lappajärvellä torstaina 31.3. kello 9-14 terveysasema/Walk in ja 21.4. klo 11-14 terveysasema/Walk in, Lehtimäellä keskiviikkona 13.4. ja 20.4. terveysasema/ajat varattavissa www.hyvis.fi. kautta tai soittamalla numeroon 06 2412 7800 sekä Vimpelissä keskiviikkona 6.4. klo 9-15 Terveysasema/Walk in.

Jokaisesta rokotetapahtumasta voi hakea itselleen 1., 2., 3. tai 4. rokoteannoksen. Sairastettu koronatauti voi vaikuttaa siihen, milloin on syytä ottaa seuraava rokoteannos.

THL:n internet-sivuilta on tietoa siitä, kuinka menetellä tehosteannoksien kanssa, jos on sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät