Aprillipäivän uutinen: Järviseutulaisesta yhteistyöstä kumpuava keksintö mullistaa energiatuotannon

Työnimellä Hydrodynamolaite Hyrre -kulkeva laite perustuu teknologiaan, jossa sähköntuotanto tuodaan jokaiseen kotiin, työpaikalle ja yrityksiin.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpeliläislähtöinen keksijä Eino Latva-Kullanmutka ja paikalliset teknologia-alan yrittäjät Alajärven, Vimpelin, Soinin ja Lappajärven alueelta ovat kehittäneet yhteistyössä Jamin kanssa laitteen, joka mullistaa energiantuotannon ei vain Suomessa, vaan kautta maailman kaikkialla, mihin vesijohtoverkostot yltävät.

Keksinnön eteenpäin kehittämiseksi on käynnistetty Hanavedestä virtaa -hanke, jonka hankevetäjänä on diplomi-insinööri Mika Porras.

MAINOS

Myös JPYP on hankkeessa vahvasti mukana ja sen kautta hankkeelle on saatu huomattava rahoitus. Sen sijaan paikalliset sähköyhtiöt ovat suhtautuneet hankkeeseen varsin nihkeästi.

Porras sekä Latva-Kullanmutka selvittävät, että tämä työnimellä Hydrodynamolaite Hyrre -kulkeva laite perustuu teknologiaan, jossa sähköntuotanto tuodaan jokaiseen kotiin, työpaikalle ja yrityksiin.

Kaiken lisäksi että Hydrodynamolaite Hyrre tuottaa puhdasta, riskitöntä sähköä suoraan kuluttajan tarpeisiin, se tuottaa sitä juuri kuluttajan tarvitseman määrän, ilmaiseksi.

Keksinnölle on haettu mallisuojaa ja tarkemmat yksityiskohdat keksijä haluaa pitää vielä salassa, mutta pääpirteissään kysymys on jokaisesta kodista löytyvän ”koskivoiman” valjastamisesta sähköntuotantoon.

– Jokaisesta kodista ja yrityksestä löytyy virtaavaa vettä. Hanan alle asetettava Hyrre Hydrodynamo -laite muuttaa virtaavan veden matalataajuiseksi ja turvalliseksi sähköenergiaksi, Latva-Kullanmutka kuvailee.

Paitsi, että laite tuottaa ilmaista sähköä, on se myös ympäristöystävällinen. – Muutenhan juoksutettu vesi valuisi suoraan viemäriin, kertaa Latva-Kullanmutka laitteen hyötyjä.

Patentti on jo nyt herättänyt kiinnostusta ympäri maailmaa. Eri tutkimuslaitoksissa tällä hetkellä käynnissä lukuisia projekteja, joissa selvitellään keksinnön potentiaalia.

Keksijän mukaan tutkimustuloksia voidaan kuvata alustavasti erittäin lupaavaksi. Kahden hanan esimerkkitalouksissa, joissa vettä on juoksutettu 12 tuntia kerrallaan, on päästy jopa kymmenien prosenttien energiatuottoon vuorokausitasolla.

– Mikäli vedenpaine on riittävä ja hanoja tarpeeksi, lämpiää tällä vaikka sauna, lupaa keksijä. – Kananmunat keittää jo puolen tunnin juoksutuksella!

Hankkeen myötä on tarkoitus valmistella Hydrodynamolaitteita eri käyttötarkoituksiin. Monista kotitalouksista löytyy myös kodin ulkopuolella oleva vesihana, josta laskettava vesi voidaan jatkossa käyttää suoraan sähköauton lataukseen!

Autovalmistajista Tesla ja kiinalainen Maxus ovat ilmoittaneet haluavansa liittää Hyrre Hydrodynamon täyssähköautojensa mukana tuleviin vakiovarusteisiin jo vuoden 2023 mallistosta lähtien!

Yksi osakokonaisuus hankkeessa on valmistella Hydrodynamolaitteita teolliseen energiantuotantoon. – Kapasitettia suurentamalla energiaa saadaan tuotettua huomattavissa määrin enemmän, kuin mitä sitä saadaan kotitalouksien tyypillisimmistä hanoista, toteaa hankevetäjä Mika Porras.

Ongelmia tässä vaiheessa on tuottanut lähinnä tarpeeksi isojen hanojen puute. Latva-Kullanmutkan tämä haaste ratkaistaneen lähiaikoina.

Laitteesta odotetaan tuuli- ja aurinkosähkön veroista vallankumousta. Ennakkotilauksia onkin keksijän mukaan odottamassa jo useita. Tilauksia on tullut Perhosta ja Kivijärveltä saakka. Laite sopii useimpiin kotitalouksien hanoihin.

Hankkeen rahoituksesta vastaa EU:n energiatutkimusvirasto ERHE, mukana on myös Järviseudun kuntia sekä lukuisia oppilaitoksia ja yrityksiä.

Hydrodynamolaite Hyrren esittelykontti saapuu Alajärven ABC:n piha-alueelle perjantaina 1.4. kello 11 alkaen. Laitetta paikalla ovat esittelemässä keksijä Eino Latva-Kullanmutka sekä hankkeen edustajia. Ankkurien pesäpallonuoret ovat paikalla paistamassa makkaraa.

MAINOS
Edellinen artikkeliPerhossa sirutettiin lähes 80 lemmikkieläintä
Seuraava artikkeliHoitoalan lakolla vaikutuksia myös Etelä-Pohjanmaalle – kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan