-2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Keittiökurssilta kipinää ja yhdessäoloa

Alajärven–Vimpelin Kehitysvammaisten Tuki ry. on järjestänyt muutaman viime kuukauden aikana kehitysvammaisille tarkoitettua keittiökurssia. Idea on lähtöisin yhdistyksen hallituksen jäseniltä.

Kurssitilaksi saatiin Alajärven yläkoulun kotitalousluokka ja kurssin vetäjäksi kotitalousopettaja Sanna Parkkonen. Keittiökurssilla on kokattu terveellistä ruokaa ja loihdittu herkkujakin. Ilmapiiri on innostunut.

MAINOS

Puheenjohtaja Kauko Ukonmäki kertoo, että yhdistys on saanut STEA:ta eli Sosiaali- ja terveysalan avustuskeskukselta avustusta viriketoiminnan järjestämiseen. Avustuksen turvin voidaan järjestää esimerkiksi kurssitoimintaa. Ukonmäki kertoo yhdistyksen panostavan siihen, että viriketoimintaa järjestetään nyt ja myös tulevaisuudessa.

Anu Hämäläinen vastasi gluteenittomien sämpylöiden tekemisestä. Paistuvien sämpylöiden tuoksu oli huumaava ja lopputulos maittava.

– Tukiyhdistys mahdollistaa sen, että jos haluaa kurssille ja on vailla kyytiä, voi kurssille mennä taksilla yhdistyksen kustantamana.

Innostunut ilmapiiri

Kokkailu on Kauko Ukonmäen mukaan monelle kehitysvammaiselle mieluista puuhaa. Innostuksen ja tekemisen meiningin aistii Alajärven yläkoulun kotitalousluokassa. Päivän menyyssä on kasvissosekeittoa ja gluteenittomia sämpylöitä. Tarjolla on myös juustoa, kurkkua ja paprikaa sämpylöiden päälle ja keiton pinnalle voi halutessaan lisätä raejuuustoa.

– Teemme kurssilla terveellisiä perusruokia ja myös leivonnaisia, kurssilaisten toiveita kuunnellen. Olemme tehneet esimerkiksi keltaista kanakeittoa, salaatteja ja kasvispihvejä. Itse tehdyt ruuat on tarjottu lounaaksi, kertoo Sanna Parkkonen.

Anne Södervik kertoo, että kurssilla on tehty myös bataattiranskalaisia ja mansikkahillolla ryyditettyä kääretorttua. Leipomista harrastava Södervik kannustaa kokeilemaan gluteenittomien leivonnaisten tekemistä.

– Tortut ja piirakat ovat helpompia ja hiivalla kohotettavat vähän vaikeampia.

Keittiökurssilla kaikki tekevät kaikkea, esivalmisteluista työpisteen siisteydestä huolehtimiseen ja ruokapöydän kattamiseen. Keittiössä työskentely on rauhallista ja järjestelmällistä – tunnelma rento. Vili Södervik kuorii ja pilkkoo päivän keittoon tulevia kasviksia. Anu Hämäläisen vastuulla on sämpylätaikina ja sämpylöiden paistaminen.

– Taikinasta tuli oikein hyvää, hän huomioi ennen kuin taikina laitetaan kohoamaan.

Kasvissosekeitto houkutteli maistelemaan.

Uuttakin opitaan. Kasvissosekeiton ohjeessa puhutaan lyhenteestä mm, kun ainesosana on mustapippuri. Pienen mietinnän jälkeen hoksataan, että kyseessä on maustemitta – ei esimerkiksi millimetri. Yhdessä mietitään, että tehdäänkö keitosta sakeampaa vai laitetaanko nestettä vähän enemmän.

– Tehdään keitosta sopivan notkeaa, ehdottaa Anne Södervik.

Anne Södervik kertoo pitäneensä jo pikkutyttönä kerhoista. Hän kävi esimerkiksi pyhäkoulussa ja seurakunnan kerhoissa. Kerhotoiminta viehättää edelleen ja hän lähtee mielellään tapaamaan muita ihmisiä.

– Yhdessäolo on elämän rikkautta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät