-3.9 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Soinin ikäihmiset lataavat kuntosalilta elämänlaatua!

Soinissa kuntosalilla käy iloinen puheensorina ja hiki virtaa, kun paikalle saapuu kaksi kertaa viikossa ikäihmisten aktiivinen porukka!

Nyt uutta virtaa hommaan on löytynyt joka tiistaiaamu siitä, että ryhmää ohjaamaan on saatu osaava ja positiivisella asenteella varustettu, yksilöllisesti osallistujia ohjaava fysioterapeutti Heidi Huvila.

MAINOS
Heidi Huvila ohjaa ikäihmisten kuntosaliryhmää aina tiistaiaamuisin rennolla ja iloisella otteella.

Idea ohjatusta kuntosaliharjoittelusta ja sen päälle tarjottavasta allasjumpasta syntyi Soinin vanhus- ja vammaisneuvostossa, jossa tunnetaan paikkakunnan ikäihmisten aktiivisuus ja halu vaikuttaa omaan toimintakykyynsä.

Neuvoston puheenjohtaja Pekka Päivärinta sanoo, että Eläkeliiton kahdella viikoittaisella kuntosalivuorolla on yleensä joka kerta mukana 15-20 henkilöä ja kaikkiaan vuorolla käyttäjiä on noin 30.  – Ilman vetäjää kehonhuolto tahtoo meiltä helposti unohtua, joten vetäjän saaminen kevätkaudelle antaa ihan uutta vauhtia toimintaan!

Soinin kunta tarjoaa ryhmälle tilat kunnan kuntosalilla ja vaikka kyseessä ovat Eläkeliiton vuorot, niin mukaan ovat kaikki tervetulleita. Niin salivuorot kuin ohjauskin ovat maksuttomia. Toiminnan järjestää Soinin kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto.

– Kahden koronavuoden jälkeen tämä on myös kunnan taholta osoitus halusta päästä takaisin normaaliin, toteaa Soinin kunnan hallintojohtaja Jari Salonen.

Eläkeliiton Soinin yhdistyksen kuntosalivuorot, uinti ja sauna pidetään aina tiistaisin ja perjantaisin kello 10-12. Heidi Huvilan ohjaus on toukokuun loppuun saakka aina tiistaisin. Aluksi jumpataan ja harjoitellaan kuntosalilla ja sen jälkeen tarjolla on allasjumppaa. Allasjumpan jälkeen voi halutessaan jäädä vaikkapa uimaan.

Eläkeliiton Soinin yhdistyksen puheenjohtaja Jorma Turpela kertoo, että kuntosalivuorot ovat jo pitkään olleet Soinissa todella suosittuja ja korona-aikanakin aina kun salin ovet olivat auki, porukka halusi tulla paikalle.

Myös Heidi Huvila on huomannut, että ne ikäihmiset, jotka olivat jo ennen koronaa aktiivisia, ovat sitä edelleen ja tulleet jälleen porukkaan mukaan. He, joilla kiinnostus oman fyysisen kunnon ylläpitoon on ollut ennen koronaa vähän ”siinä ja siinä”, ovat passivoituneet enemmän ja juuri heitäkin haluttaisiin nyt houkutella mukaan!

– Tämä ei ole vain fyysistä harjoittelua, vaan ihana sosiaalinen tapahtuma! Ihminen on kokonaisuus, Heidi muistuttaa.

Heidi on ohjannut ennenkin monenlaisia kuntosaliryhmiä, mutta ei näin isoa ikäihmisten ryhmää. Hän kokee tärkeäksi huomioida ikääntyvien kanssa sen, että vaivat lisääntyvät, kun ihminen vanhenee ja myös tasapainon haasteet lisääntyvät.

– Haluan ohjata osallistujia treenaamaan tehokkaasti, mutta yksilöllisesti, jokaisen omat mahdollisuudet ja vahvuudet huomioiden.

Mitä ilmeisemmin Heidi on tässä myös onnistunut, sillä ensimmäisen ohjauskerran jälkeen osallistujat olivat todella tyytyväisiä. Heidi on ymmärtänyt, että vanhemmat ihmiset eivät jaksa tehdä kaikkea samoin, kuin nuoremmat.

Mukaan uskaltaakin lähteä, vaikka erilaiset vaivat rajoittaisivat olemista. Esimerkiksi nivelrikosta kärsivät hyötyvät selvästi kuntosaliharjoittelusta.

– Ei ole paljonkaan sellaisia vaivoja, jotka estäisivät osallistumisen. Toki jos on vaikkapa nivelreuma ja tulehdus päällä, se on huomioitava. Tällaisessa tilanteessa voikin olla hyvä vaihtoehto mennä suoraan altaaseen, joka taas on erittäin hyvä harjoittelupaikka tulehdustiloissa.

Mukaan porukkaan voi tulla koska tahansa ja kuka tahansa. Ikä ei ole este, onhan nytkin mukana mm. 90 vuotta täyttänyt ja pian 88 vuotta täyttävä kuntoilija, joille treeni on varmasti tuonut paljon hyviä vuosia lisää.

– Aiempaa kokemusta ei tarvita. Mukaan tarvitsee vain juomapullon ja napakat sisäkengät sekä mukavat vaatteet, joilla on kiva liikkua, Heidi opastaa.

– Jos haluat altaalle, niin sitten myös uikkarit mukaan!

Mukaan lähtevän ei siis ole pakko mennä allasjumppaan, ellei halua – tai voi mennä pelkästään sinne! Tärkeintä on lähteä liikkeelle huolehtimaan omasta fyysisestä kunnostaan hyvässä ja iloisessa porukassa!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät