-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Soinillinen-festivaalin avauskonsertin tuotto Ukrainaan

Kahden vuoden koronatauon jälkeen on jälleen täysimittaisen Musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillisen aika. Viikonloppuna 17.–19.6. kuullaan Soinissa monipuolinen kattaus musiikkia keskiajalta tähän päivään.

Jo toistamiseen Soinillisessa vierailee saksofonisti Jukka Perko. Kuva: Mika Toivanen.

Kuuden vuoden ikään ehtinyt festivaali on jälleen kiinni ajan hermossa: sisältöön vaikuttavat niin suomalaisen musiikkielämän uusimmat tuulet, sesongissa olevat raakaaineet kuin Ukrainan sotakin.

MAINOS

Festivaali auttaa myös konkreettisesti ukrainalaisia lapsiperheitä lahjoittamalla avajaiskonsertin tuoton UNICEFin hätäapurahastolle.

Kesän 2022 Soinillinen koostuu neljästä konsertista, joissa nautitaan myös gastronomisista elämyksistä. Vielä julkaisemattoman levynsä ohjelmistoa Soinin kirkossa esittävä Ensemble Gamut! on luonut oman uniikin tapansa tehdä musiikkia yhdistämällä elementtejä keskiajan musiikista, suomalaisista kansansävelmistä, vauhdikkaasta improvisaatiosta sekä elektronisista äänimaisemista.

Kaihiharjulla päästään kokeilemaan tällä kertaa muusikko Aino Peltomaan kehittämää gregoriaanista laulua, joogaa ja meditaatiota yhdistävän laulumetodia sekä kuullaan erityisesti naisten kirjoittamia sävellyksiä ja tekstejä luonnosta, rakkaudesta ja kaipauksesta.

Kaihiharjulla päästään kokeilemaan tällä kertaa muusikko Aino Peltomaan kehittämää gregoriaanista laulua, joogaa ja meditaatiota yhdistävän laulumetodia. Kuva: Henri Melaanvuo.

Lauantai-iltana hiljennytään Kylätalo Puuhissa Olivier Messiaenin keskitysleirivankina kirjoittaman Aikojen lopun kvarteton äärelle. Kvarteton instrumentaatio valikoitui leirillä olleiden vankien ja saatavilla olevien soittimien mukaan.

Soinissa soitettavaa konserttia varten Puuhiin kuljetetaan piano, jonka ääressä taituroi Anna Kuvaja kanssamuusikkoinaan Soinillisen johtokaksikko viulisti Juhana Inkinen ja sellisti Juuli Holma, sekä klarinetisti Pekka Niskanen.

Ukrainan sodan aattona pitkäaikaiseen sairauteen menehtyneen muusikko, säveltäjä Jaakko Kuusiston muistoa kunnioitetaan samalle kokoonpanolle kirjoitetulla kesän valoa hehkuvalla Playteoksella.

Sunnuntaina kaiken päälle nautitaan vielä jazzbrunssi, jonka esiintyjäkaarti edustaa maamme eturivin muusikoita: jo toistamiseen Soinillisessa vieraileva saksofonisti Jukka Perko tuo tällä kertaa mukanaan rumpali Teppo Mäkysen sekä kontrabasisti Eero Sepän.

Festivaalin gastronomisesta puolesta vastaa saarijärveläinen keittiömestari, ravintoloitsija, ruokatoimittaja ja televisiokokki Maija Silvennoinen. Tuoreet sekä lähellä tuotetut raaka-aineet ovat tärkeä osa niin Silvennoisen kuin Soinillisenkin ruokafilosofiaa.

Pitkän ja monipuolisen uran tehnyt suomalaisen ruokakulttuurin uranuurtaja on ollut myös kasvisruuan puolestapuhuja jo kauan ennen vegaaniruokatrendiä, mikä näkyy myös festivaalin ruokalistassa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät