Ihmeelliset vuodet vanhemmuusryhmä tukee arjen haasteissa

Perheneuvoja Miina Myllyperkiö ja perheohjaaja Marjo Alanen ovat mukana ohjaamassa Ihmeelliset vuodet vanhemmuusryhmää, joka muistuttaa esimerkiksi siitä, miten tärkeää on erityisen ajan antaminen lapselle. Silloin voidaan vaikka pelailla tai rakennella yhdessä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä on järjestetty jo kuusi kertaa Ihmeelliset vuodet vanhemmuusryhmä, joista osa on ollut suunnattu alle kouluikäisten ja osa kouluikäisten lasten vanhemmille. Ryhmä on ilmainen ja sen toteuttaa perhepalvelut Järvi-Pohjanmaan alueen vanhemmille.

Keskimäärin noin 12-16 kokoontumiskerran mittainen ryhmätoiminta tukee vanhempia heidän arkisissa haasteissaan suunnitelmallisesti manuaalin mukaan.

MAINOS

Ihmeelliset vuodet -ohjelma on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi vähentää lasten uhmakkuutta, kiukkuisuutta ja käyttäytymispulmia sekä lisäämään lasten sosiaalisia taitoja ja kykyä kanssakäymiseen.

Ohjelma toimii Turun yliopiston alaisuudessa ja se sopii niin sellaisille vanhemmille, joiden haasteet lasten kanssa ovat vielä pieniä kuin myös heille, joilla haasteita on jo enemmän.

Perheohjaaja Marjo Alanen ja perheneuvoja Miina Myllyperkiö kertovat, että seitsemäs ryhmä on käynnistymässä syksyllä. Ryhmään otetaan 8-12 henkilöä. Ihanne on, että mukana ovat perheen molemmat vanhemmat, mutta ei ole este tulla yksinkään.

– Usein erotilanteissa vanhemmat tulevat ryhmään yhdessä etsiäkseen yhteistä kasvatusnäkemystä, mutta yhtä lailla yhteinen kasvatusnäkemys voi olla kateissa muutenkin.

Ryhmä on tarkoitettu kaikille vanhemmille, mutta sinne hakeutuvat usein ne, joilla on jotain käytöshaasteita tai haasteita tunnepuolella tai siirtymätilanteissa. – Kun vanhempi kokee keinottomuutta, on ryhmä hyvä paikka hakea työkaluja, Myllyperkiö toteaa.

Keinottomuutta kokee jossain vaiheessa varmasti jokainen vanhempi, sillä lapsi haastaa vanhempiaan eri kehitysvaiheissa. Ryhmän vetäjät ovat myös nähneet, että vanhemmat ovat usein hyvin ankaria itselleen.

Ihmeelliset vuodet -ohjelmaan osallistuminen vaatii sitoutumista, mutta palkkiokin on luvassa. Palaute on ollut hyvää ja vanhemmat ovat kokeneet saaneensa apua haasteisiinsa.

Kokoontumisajoille Perhekeskuksen kohtaamispaikka Pähkinässä on järjestetty lastenhoito, jossa lapsia hoidetaan samoin menetelmin, kuin ryhmässä opitaan.

Ryhmässä keskustellaan erilaisissa aivoriihissä, joissa osallistujat voivat tuoda esille myös omia haasteitaan. Ne tulevat esille myös kotitehtävien läpikäynnissä ja usein huomataan, miten samanlaisten asioiden kanssa perheissä painitaan.

– Ryhmässä puhutaan asioista yllättävänkin avoimesti ja tänne asiat myös jäävät, Alanen muistuttaa.

Työmenetelmiin kuuluvat videoiden katsominen yhdessä ja osallistujat saavat aiheeseen liittyvän kirjan ja oman kansion, joka jää osallistujalle omaksi.

Ihmeelliset vuodet -ohjelman vahvuus piilee siinä, miten asioita käydään läpi ja mistä aloitetaan. Siinä korostuu myönteinen kommunikaatio ja vuorovaikutus. Myös rajat asetetaan myönteisellä tavalla.

Hyvän suhteen rakentamiseen ja erityisen ajan antamiseen panostetaan. Kaikki lähtee hyvästä vuorovaikutuksesta vanhemman ja lapsen välillä, kiitoksesta ja hyvien asioiden huomioimisesta.

– Yksi tärkeä asia on malliperiaate. Miten ohjaajat toimivat ryhmässä ja miten vanhemmat toimivat lastensa kanssa. Huomataan positiiviset asiat ja kehutaan – näin lapsi oppii saman.

Alanen ja Myllyperkiö muistuttavat, että ohjelmassa on paljon elementtejä ja muutos ei ole nopea. Vanhempia kuitenkin motivoi se, kun he näkevät miten lapsi kehittyy ja hänen koululais- ja kaveritaitonsa paranevat.

– Emme ajattele, että kun vanhempi tulee ryhmään, on lapsessa jotain vikaa tai että vanhempi on taitamaton. Tämä on matalan kynnyksen palvelua, johon osallistuva ei rekisteröidy asiakkuuteen, ainoastaan Turun yliopiston alle nimettömästi.

Vanhempi on valveutunut hakiessaan apua ja mitä aikaisemmin mukaan tulee, sitä nopeammin saa hyötyä.

Mukaan seuraaviin ryhmiin haluavien kannattaa olla yhteydessä sosiaali- ja perhepalveluihin, Alaseen tai Myllyperkiöön ja myös neuvolasta saa aiheesta tietoa. Ohjaajia on jo useita ja tiedustelu ei vielä tarkoita sitä, että ryhmään olisi pakko osallistua.

– Kannattaa ottaa askel ja tulla mukaan, sillä vuorovaikutusta ei voi koskaan treenata liikaa. Useimmat vanhemmat kaipaavat arjen haasteisiin lisää työkaluja, ja täältä niitä saa!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliPaalijärvellä patikoidaan taas koko perheen voimin!
Seuraava artikkeliSenioreiden liikuntapäivä mukavan yhdessäolon merkeissä Alajärvellä