Pumptrack -rata käyttöön Alajärvellä jo juhannukseksi!

Pumptrack -radan päällystystyötä on tehty ripeällä vauhdilla vaihtelevasta säästä huolimatta. Tavoitteena on avata rata viimeistään juhannukseksi!
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvelle jäähallin läheisyyteen, skeittiparkin yhteyteen rakennetaan parhaillaan etenkin lasten ja nuorten suosiossa olevaa pumptrack -rataa.

– Tavoitteena on, että rata on valmis viimeistään juhannuksena. Radan alue maisemoidaan ja viimeistellään vielä ennen käyttöönottoa, joten tulevilta käyttäjiltä toivotaan malttia odotukseen. Aitaus alueen ympärille on tulossa erikseen vielä loppukesästä, kertoo hallintosihteeri Henna Matintupa Alajärven kaupungilta.

MAINOS

Hanketta hallinnoi kaupunki ja sen kustannusarvio on noin 150000 euroa. Samassa yhteydessä, mutta tähän hankkeeseen liittymättömänä myös skeittiparkki on saanut skeittarien toiveesta uuden ”funboxin”.

Pumptrack-rata on lähiliikuntapaikka ja positiiviseen toimintaan ohjaava kohtaamispaikka erityisesti lapsille ja nuorille, mutta palvelee myös kokeneempia eri lajien harrastajia. Radan pohjatyöt on tehty kaupungin omana työnä. Sen profiloinnin ja asfaltoinnin on tehnyt Trail It. 

Rata koostuu maastoon sovitetuista kummuista, kaarteista ja hypyt mahdollistavista kumpuyhdistelmistä.

Rata koostuu maastoon sovitetuista kummuista, kaarteista ja hypyt mahdollistavista kumpuyhdistelmistä. Asfalttipintaisia ratoja voivat käyttää polkupyöräilijöiden lisäksi potkupyöräilijät, rullalautailijat, rullaluistelijat ja potkulautailijat.

Lähimmät pumptrack-radat löytyvät tällä hetkellä Soinista, Virroilta ja Alavudelta. Pumptrack- rata on kuitenkin ensisijaisesti lähiliikuntapaikka, jonka saavutettavuus halutaan pitää lähialueen asukkaille matalana.

Hankkeen tavoitteena on saada uusia ihmisiä liikunnan ja harrastustoiminnan pariin ja lisätä erityisesti lasten ja nuorten liikkumista, liikuntaa harrastamattomien tai vähän liikkuvien lasten ja nuorten liikkumista sekä madaltaa liikkumisen kynnystä.

Pumptrack -rata mahdollistaa tyttöjen ja poikien tasapuolinen harrastaminen. Erityyppisten toimintojen yhdistämisellä halutaan mahdollistaa myös perheiden liikkuminen yhdessä ja näin lisätä sosiaalista kanssakäymistä sekä lasten ja nuorten että vanhempien kesken.

Pumptrack-alueet ympäristöineen toimivat paitsi liikkumispaikkana myös lasten ja nuorten kohtaamispaikkana tarjoten samalla hyödyllistä ja kehittävää tekemistä. Hankkeen yhtenä tavoitteena onkin tarjota lapsille ja nuorille uudentyyppinen kohtaamispaikka, joka ohjaa tekemistä liikunnalliseksi.

Yhtenä hankkeen tavoitteena on parempi liikenneturvallisuus. Pumptrack-radalla harjoittelu parantaa pyörillä, potkulaudoilla, rullalaudoilla ja -luistimilla liikkuvien kykyä hallita kulkuvälineitään, mikä parantaa liikenneturvallisuutta. Lisäksi Pumptrack-rata tarjoaa turvallisen paikan harjoitteluun.

Hankkeen tavoitteena on myös, että vapaassa käytössä olevat liikuntamahdollisuudet lisäävät viihtyvyyttä ja kaupungin vetovoimaisuutta.

– Kaikesta päätellen radalla tulee olemaan varsinkin alkuun ruuhkaa ja käyttäjinä paljon ensikertalaisia, Matintupa sanoo. – Eli malttia ja varovaisuutta radalle, kun käyttöönoton aika koittaa!

– Vanhemmat voivat varautua siihen, että kun lapset oppivat radalle, heitä ei sieltä ihan heti pois saa, Matintupa sanoo. – Pumptrackillä ajaminen koukuttaa ja mikäs sen parempaa kuin liikkua tavalla, joka kehittää kuntoa ja kehonhallintaa ja tavata kavereita samalla!

Muutakin liikunnallista kivaa luvassa!

Urheilualueelle rakennettavaan ulkoliikuntavälinealueeseen kaupunki on saanut Aisaparin rahoitusta. – Tämä toinen hanke sisältää ulkoliikuntavälinealueen 25 kertaa 10,5 metriä, cross & circut harjoittelupaikan, turva-alustat ja hiekkatekonurmen sekä porraspyramidin 15 kertaa 15 metriä, Matintupa kertoo.

Ulkoliikunta-alueen paikaksi on suunniteltu monitoimihallin ja tennishallien välinen tila.

– Meiltä on kysytty myös koripallokoreista ja niiden tulevasta paikasta. Niiden paikka on vielä mietinnässä, mutta ne on tarkoitus saada urheilualueelle, mahdollisesti tulevan ulkoliikuntavälinealueen yhteyteen. 

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliJenni Kuisti eduskuntavaaliehdokkaaksi
Seuraava artikkeliLappis-Areenan harjakaisia juhlittiin miltei valmiissa urheiluhallissa!