Juhliva SPR:n Lehtimäen osasto on yltänyt jäsenhankinnassaan samanlaiseen hurmokseen, kuin 70 vuotta sitten

613
Muistelmia menneistä yleisölle kertoivat Ulla Jokinen ja Tarja Suokonautio.
Mainos[adrotate banner="3"]

SPR:n Lehtimäen osasto juhli 70 vuotista toimintaansa tunnelmissa, jotka vastasivat miltei toiminnan alkuaikoja, jolloin Lehtimäki nousi 1951 vuoden jäsenhankintatilastossa toiselle sijalle jäsenmäärän kasvettua 248 jäseneen. Näin siitä huolimatta, että osasto perustettiin vasta marraskuun alkupäivinä.

Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Tero Hintsa totesi puheenvuorossaan Lehtimäen osaston olleen aktiivinen kautta vuosikymmenten. Jäsenhankinnassa se on kunnostautunut erityisesti perustamisvuonnaan, että nyt 2022.

Juhlapuheen pitänyt Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Tero Hintsa totesi, että tällä hetkellä osastolla on 95 jäsentä, joista 26 on liittynyt jäseneksi tänä vuonna.

MAINOS

– Jäsenmäärä on siis noussut jopa 30 prosenttia kuluvana vuonna. Viime vuonna osastolla oli jäseniä 70. Osastolla on jäsenhankinnassa ollut tänä vuonna perustamisvuoden kaltainen hurmostila päällä.

– Osasto toteutti kaikkiin talouksiin jaetun mainoskampanjan tänä vuonna ainoana osastona koko Suomessa ja siitä lienee saanut alkunsa jäsenten rynnistys Lehtimäen osastoon. Jäsenmäärän kasvu onkin suurin, mitä millään osastolla on ollut Suomessa tänä vuonna.

Juhlapuheensa alussa Hintsa totesi, että lähes puolet Länsi-Suomen piirin osastoista on perustettu vuonna 1950 ja liki yhtä moni seuraavana vuonna 1951 Lehtimäen osaston tapaan. Perustamissuma johtui siitä, että vuonna 1950 Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto eriytyivät omiksi järjestöikseen toimittuaan yhdessä 1920-luvun puolivälistä alkaen.

– Piirinä muistamme 70-vuotiaita osastoja erityisellä mukisarjalla. Seitsemän mukia muistuttavat Punaisen Ristin seitsemästä periaatteesta, jotka ovat inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus, riippumattomuus, vapaaehtoisuus, yleismaailmallisuus ja ykseys.

– Lehtimäen osasto on toteuttanut näitä periaatteita esimerkillisesti jo 70 vuoden ajan.

Inhimillisyyden periaatetta noudatettiin heti osaston toiminnan alkumetreillä. – Vuonna 1951 Lehtimäellä autettiin 28 sotaorpoa yhteensä 257565 markan avustuksilla. Tänä ja muina vuosina Punaisen Ristin jakamien avustusten turvin sotaorpojen perheet selvisivät vaikeimpien ajankohtien yli.

Musiikkia juhlassa kuultiin kokoonpanolla Jari Mäenpää, Tanja Vuorela ja Eero Savela.

– Osaston ensimmäisenä toimintavuonna 1951 järjestettiin kotisairaanhoitokurssi. Kurssilla opetettiin osallistujille, miten kotona sairastavaa henkilöä, tulee hoitaa ja neuvottiin hoitovälineiden käyttöä.

Osasto on auttanut viime vuosina ikäihmisiä ja omaishoitajia. Osastolla toimi pitkään tärkeä ikäihmisten Kultaisen iän kerho, missä ikäihmiset tapasivat toisiaan ja saivat toinen toisiltaan tukea arkeensa. – Oma mummuni oli myös kerhon jäsen. Nykyisin kerho on kehittynyt kaikille avoimeksi kahvituvaksi.

– Osasto on auttanut tulipaloissa kotinsa menettäneitä paikkakuntalaisia. Osaston vapaaehtoiset ovat viime vuosien kotimaan avun tehtävistään saaneet kiitosta nopeudestaan myös viranomaisilta.

Viimeisimpänä ponnistuksena vapaaehtoiset ovat auttaneet Ukrainasta sotaa paenneita.

Muistelmia menneistä yleisölle kertoivat Tarja Suokonautio ja Ulla Jokinen, Joista Ulla oli pikkutyttö kun osasto perustettiin ja Tarja ei ollut vielä syntynytkään!

Muisteloissaan naiset kertasivat menneiden vuosikymmenten toimintaa muistuttaen, että osasto on osallistunut myös kansainväliseen toimintaan, pitänyt uimakoulua ja kerännyt varoja Nälkäpäiväkeräyksen lisäksi myös monenlaisin tempauksin.

– Kun Wilhelmiina perustettiin, SPR piti siellä kanttiinia vuosien ajan. Olemme myös järjestäneet siellä joulujuhlan aina koronaan saakka ja tämä perinne varmasti saa myös jatkoa.

– Olemme muistaneet omaishoitajia ja Kultaisen iän kerhoa on pidetty yli 50 vuotta, Terho-kerhoakin pian kymmenen vuotta.

Ulla ja Tarja muistuttivat, että pirteä 70 vuotias osasto ottaa mielellään vastaan vinkkejä toiminnan kehittämiseen ja ottaa mielellään toimintaan mukaan uusia jäseniä!

Avaussanat juhlaan lausui kaupunginvaltuuston ja aluevaltuuston jäsen Jenni Kuisti muistuttaen SPR:n merkityksestä maamme merkittävimpänä kansalaisjärjestönä.

Musiikkia juhlassa kuultiin kokoonpanolla Tanja Vuorela, Jari Mäenpää ja Eero Savela. Kiitossanat ennen yhdessä laulettua Synnyinmaan laulua ja kahvitarjoilua lausui Terhi Hintsa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa