Kuinka Suomen kaikkien aikojen nopeimman naisen urheilu-ura alkoi?

892
Helinä Marjamaa on Suomen kaikkien aikojen nopein nainen.
Mainos[adrotate banner="3"]

Helinä Marjamaasta tuli Suomen kaikkien aikojen nopein nainen, kun hän pysäytti kellot aikaan 11,13 sadan metrin kilpailussa vuonna 1983.

Kolmeenkymmeneenyhdeksään vuoteen ei kukaan suomalainen nainen ole juossut kovempaa. Mutta kuinka Suomen nopeajalkaisimman naisen urheilu-ura alkoi?

MAINOS

Vastaus muun muassa tähän kysymykseen selviää vastikään julkaistusta Evijärven Urheilijat – sata vuotta evijärveläistä urheilua -dokumenttielokuvasta. Elokuva on tuotettu pienen Etelä-Pohjanmaalaisen paikkakunnan paikallisen urheiluseuran satavuotisen historian kunniaksi.

Seura ei ole suomalaisten pikkukuntienkaan menestyneimpiä, mutta pitkä historia kätkee sisäänsä monta mielenkiintoista henkilöä ja tapahtumaa. Mainittakoon muun muassa ensimmäinen seuran väreissä piirinmestaruuteen yltänyt urheilija Aleksi Lassila, joka kilpaili tasaväkisesti olympiavoittaja Toivo Loukolan kanssa piirin kisoissa 1920-luvulla.

1940- ja 1950-luvuilla Evijärvi puolestaan oli Etelä-Pohjanmaan hiihdon maakuntaviestin parhaimpia joukkueita voittaen kaksi kilpailun ensimmäistä kiertopalkintoa itselleen. Kultakruunu, kiertopalkinnoista jälkimmäinen, onkin somistanut paikkakunnan morsiamia aina 1950-luvulta alkaen.

Selviääpä elokuvasta myös esimerkiksi miksi 1990-luvulla Suomen parhaimpiin triathlonisteihin kuulunut Teemu Vesala joutui puhutteluun koulun hiihtokisojen jälkeen.

Elokuvan on tuottanut paikallinen tuotantoyhtiö Finepics ja sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Jussi Försti.

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa