4.2 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Uutta metsävaratietoa yksityismetsistä Alajärven alueelta

Suomen metsäkeskuksen viime vuonna inventoimista metsistä on valmistunut tuoretta metsävaratietoa. Tietoa on julkaistu nyt noin 2,5 miljoonan hehtaarin alalta eri puolilta Suomea, joista reilut 700000 hehtaaria on läntisessä Suomessa.

Metsien inventointi jatkui tänä kesänä uusilla alueilla ja tiedonkeruu on sujunut suunnitelmien mukaisesti.  

MAINOS

Metsänomistajat voivat saada tuoretta tilakohtaista tietoa omista metsistään Metsään.fi-palvelusta. Metsäkeskuksen tuottamat tiedot ovat saatavilla myös avoimena metsä- ja luontotietona kaikille tiedon käyttäjille. 

Metsäkeskuksen harjoittelija Aleksi Palonen asentaa koealan paikannuslaitteistoa metsässä. Kuva: Raito Paananen.

Metsänomistajille ilmoitetaan kirjeitse tai sähköpostilla, kun heidän tilaltaan on valmistunut ja saatavilla uutta metsävaratietoa. Uutta metsävaratietoa on julkaistu läntisessä Suomessa Alajärven, Merikarvian, Kokkolan, Loimaan ja Vaasan alueille. 

– Metsään.fi-palvelussa olevat metsävaratiedot kertovat metsän kasvupaikoista, puustosta ja luontokohteista sekä sisältävät ehdotuksia mahdollisista hakkuista ja tarpeellisista hoitotöistä.

– Tietojen avulla metsänomistajat voivat joustavasti suunnitella oman metsäomaisuutensa hoitoa ja käyttöä ja olla yhteydessä haluamiinsa palveluntarjoajiin, sanoo metsätiedon palvelupäällikkö Jussi Lappalainen Suomen metsäkeskuksesta.

Metsänomistajat voivat tarkistaa oman metsätilansa tietojen tulevan julkaisuvuoden Metsään.fi-palvelun lisäksi myös Metsävaratietojen saatavuus -karttapalvelusta. Eri vuosien laserkeilaus- ja ilmakuvausalueet ovat nähtävillä Maanmittauslaitoksen Laserkeilaus ja ilmakuvaus -sivulla.

Metsien inventointi on edennyt suunnitelmien mukaan

Säät ovat suosineet tänäkin vuonna metsien inventointia. Metsäkeskus kerää tietoa yksityismetsistä laserkeilauksilla ja ilmakuvauksilla, joita on tänä kesänä tehty lähes neljän miljoonan metsähehtaarin alalla eri puolella Suomea.

Keilaukset ja ilmakuvaukset vaativat poutaista säätä. Myös maastossa tehtävät koealamittaukset ovat hyvässä vauhdissa ja valmistuvat syksyn aikana.  

-Talvella aineisto käsitellään ja tehdään laskelmia, jonka jälkeen voidaan taas julkaista uutta metsävaratietoa, Lappalainen kertoo. 

Länsi-Suomessa koealamittauksia, laserkeilauksia ja ilmakuvauksia on tehty Alavuden, Porin, Salon ja Uusikaarlepyyn ympäristöissä. 

– Koealamittaukset ovat sujuneet hyvin tänä vuonna ja ovat aivan loppusuoralla kaikissa hankkeissa. Myös laserkeilausaineistot ja ilmakuvaukset on saatu kesän aikana tehtyä alueilla ongelmitta. Uudet metsävaratiedot julkaistaan ensi vuoden puolella näillä alueilla, kertoo metsätietopäällikkö Hanna Parviainen Suomen metsäkeskuksesta. 

Laserkeilaukset ja ilmakuvaukset toteutetaan osana Maanmittauslaitoksen koordinoimaa kansallista laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmaa.

Ohjelma on nyt puolivälissä ja jatkuu vuoteen 2026 saakka, jolloin koko Suomen alueelta on tuotettu uudet metsävaratiedot. Metsävaratietoja päivitetään säännöllisesti eri tietolähteitä käyttäen ja laskemalla vuosittain puuston kasvut.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät