Villa Väinölä avasi ovensa puutaiteilijakolmikon näyttelylle

663
Taiteilijakolmikko Juha Järvinen, Mikki Paajanen ja Hannu Kankaanpää.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven kulttuuritaloon, Villa Väinölään, saatiin esille perinteitä kunnioittavaa modernia puunveistotaidetta, kun taiteilijat Mikki Paajanen ja Juha Järvinen Jurvasta sekä Hannu Kankaanpää Alajärveltä pystyttivät näyttelysaliin näytteitä luovasta veistännästä.

Näyttelyssä on nähtävillä myös Tampereen työväenopiston Luovan puunveisto-oppilaiden taidonnäytteitä.

MAINOS

– Vuonna 2015 ainut koulu, jossa saattoi opiskella hiljaisen veiston taidetta, lopetettiin. Hiljaiseksi veistosprosessin tekee se, että talttaa ei löydä nuijalla, vaan taltta on teroitettu sellaiseksi, että sillä vain työnnetään. Muutaman vuoden päästä mestari Oiva Kentta nukkui pois. En tahtonut veistotavan vaipuvan unholaan, joten perustin ”Luova Puunveisto” –tyylisuunnan.

Juha Järvisen osa näyttelyssä esillä olevista rummuista ovat palvelleet myös The Northman-elokuvassa.

– Tyylilajilla tavoitellaan taiteesta kiinnostuneita nuoria, rohkaisten heitä kekseliäisyyteen ja hauskanpitoon. Luovaa puunveistoa olemme kouluttaneet Kurikan ja Tampereen kansalaisopistossa yhdessä Jurvan entisen kisällin Markus Pekkalan kanssa, veistäjämestari Oiva Kentalta oppinsa saanut Paajanen kertoo.

Veistäjien kanssa esittäytyy myös noitarumpuja työstävä rummuntekijä Juha Järvinen, joka tunnetaan ”Jurvan noitana”. Hänelle käsillä tekeminen on kulkenut koko elämän rinnalla, mutta vielä kymmenen vuotta sitten varsinaiseksi taiteilijaksi ryhtyminen oli täysin utopistinen ajatus. Hän kuvailee itseään enemmänkin idealistiksi, jolle ihmisoikeudet, tasa-arvo ja ympäristöasiat ovat olleet punainen lanka. Ja ne ovat pitäneetkin hänet pitkän aikaa poissa taiteen parista. 

Järviselle ihmisen mieli lukeutuu kaikkein mielenkiintoisimmaksi aiheeksi. 

– En ihmettele sitä, että rummut koettiin aikanaan maagisina. Nykyään sukellamme hetkessä kännykän avulla kuplaan. Minkälaiseen maailmaan on matkannut 1500-luvun ihminen rummuttaessaan yksin keskellä erämaata? Ehkä jokaisen pitäisi kokea se kerran elämässä?, pohtii Järvinen. 

Juha Järvinen haluaakin tarjota yleisölle pienen palasen tätä kokemusta yhden seinällä roikkuvan rummun muodossa, jota näyttelyssä kävijöiden on lupa koittaa rummuttaa.

Pikkutarkkaa jälkeä ja upeita yksityiskohtia tarjoavat Järvisen työt ovat kerrassaan upeita, eipä ihme, että hänen rumpunsa ovat löytäneet tiensä myös suuren budjetin Hollywood-elokuvaan ”The Northman”. 

– Vuonna 2014 ystäväni pyysi minua etsimään aitoa noitarumpua erästä elokuvaprojektia varten. Aikani etsin – ja jouduin toteamaan, että noitarumpuja ei ole kuin muutama hassu museoissa. Shamaani- ja noitarumpujentekijöitä on kyllä paljon ympäri maailmaa, mutta kukaan ei tee sellaisia, kuin ne Suomessa joskus aikanaan oli.

– Luin tarinan, kuinka Itämeren alueen rummut olivat poikkeuksellisia muun maailman rumpuihin verrattaessa. Rummun kahvaosa/sisäpuoli kuvasti sielua ja kalvopuoli taas ”outfittiä”, eli ulkoasua. Kahvaosa oli salattu ja pyhä ja jonka vain omistaja pystyi ymmärtämään, kun taas kalvopuoli oli julkinen ja kaikkien nähtävillä. – Aivan kuin jokainen ihminen.

– Se oli tarina, joka toi itseni takaisin taiteen maailmaan. Halusin tehdä 100 erilaista rumpua kuvaamaan sataa erilaista sielua. Kaikki kauniita, kaikki erilaisia ja arvokkaita, Järvinen luonnehtii.

Näitä elokuvassa nähtyjä rumpuja on nyt esillä Alajärvellä ja ehdottomasti muiden upeiden taideteoksien ohella tutustumisen arvoista katseltavaa!

Näyttely avoinna Villa Väinölässä 21.9.-21.10.2022 tiistaista perjantaihin kello 13-17. Lisäksi on tulossa taiteilijatapaaminen lauantaina 8.10. klo 12–15, Villa Väinölässä. Tavattavissa Juha Järvinen ja Hannu Kankaanpää.

Annika Brander

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa