24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Alajärvi päätti tulo- ja kiinteistöveroista

Alajärven kaupunginvaltuusto päätti maanantai-illan kokouksessaan, että tuloveroprosentti vuodelle 2023 on 9,11 prosenttia.

Ennusteen mukaan Alajärven kaupungin verokertymäksi arvioidaan vuodelle 2023 kunnallisvero yhteensä 17863000 euroa ja tämänhetkisen tilanteen mukaan kaupungin valtionosuudet vuodelle 2023 arvioidaan olevan noin 16000000 euroa.

MAINOS

Vuoden 2022 tilinpäätöksen arvioiminen perustuu tässä vaiheessa tammi-elokuun toteumavertailuun. Elokuun lopun tilanteessa tilikauden tulos näyttää -249903 euroa. Varsinkin perusturvan tulosraportti ajalta tammi-kesäkuu näyttää jo alkuvuodesta merkittävää kustannusten kasvua.

Kiinteistöveroprosentit pidetään ennallaan. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,93 ja sen tuottoarvio 997000 euroa. Vakituisten asuinrakennusten veroprosentti on 0,50 ja tuottoarvio 982000, muiden asuinrakennusten veroprosentti 1,50 ja tuottoarvio 261000 sekä rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti 3 tuottoarvio ja sen tuottoarvio 38000 euroa.

Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti on edelleen ja voimalaitosten 3,10. kiinteistöverojen tuottoarvio on yhteensä 2278000 euroa.

Valtuusto merkitsi tiedokseen lausunnon vuoden 2021 arviointikertomuksessa esitettyjen havaintojen aiheuttamista toimenpiteistä.

Myönnettiin Kiinteistö Oy Rantatien Kartanolle 40000 euron avustus ehdoilla, että myös Valtiokonttori myöntää Kiinteistö Oy Rantatien Kartanolle 40000euron avustuksen ja yhtiön hallitus laatii täsmällisemmän yhtiön talouden tervehdyttämissuunnitelman ja tuo sen erikseen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi 31.12. mennessä.

Kiinteistö Oy Rantatien Kartano on kaupungin omistama osakeyhtiö. Kiinteistöyhtiö omistaa 49 kappaletta kohtalaisessa kunnossa olevia huoneistoja. Kiinteistöyhtiöllä on vaikeuksia toimintansa ja taloutensa turvaamisessa. Se on pyrkinyt omilla tuotoillaan selviytymään yhtiön kunnostus- ja korjaus kustannuksista.

Intervalli- ja kuntoutusosastolle päätettiin perustaa palveluvastaavan virka 1.12. alkaen. 1.1.2023 alkaen perustettiin uusi varhaiskasvatuksen alue-esimiehen virka ja siirrettiin Mikko Autio toistaiseksi voimassa olevasta päiväkodinjohtajan tehtävästä suostumuksensa mukaisesti alue-esimiehen virkaan. Päiväkodinjohtaja täyttää alue-esimiehen viran kelpoisuusvaatimukset.

Päätettiin myydä yhteensä noin 4410 neliön suuruinen määräalan Hepokatti-nimisestä tilasta Alajärven kaupungin Alajärven rekisterikylässä 4410 euron kauppahinnalla Järviseudun Kiinteistöhuolto Ky:lle koneiden ja laitteiden pysäköintiin ja säilytykseen.

Yrityksellä on alustava suunnitelma koneiden säilytykseen soveltuvan rakennuksen rakennushankkeesta, mutta tämänhetkisten rakennuskustannusten vuoksi rakentaminen sijoittuu arviolta yhden – kahden vuoden päähän.

Valtuusto päätti ostaa noin 1,55 hehtaarin suuruisen Lomavainio-tilan keskustan kuntoradan välittömästä läheisyydestä 28417 euron kauppahinnalla. Alueen hankinnalla pystytään mm. ratkaisemaan varsinkin tapahtumien yhteydessä esiin tuleva pysäköintiongelma. Alue on mahdollista saada esimerkiksi pienteollisuuskäyttöön asemakaavamuutoksella.

Aloitteita

Kokouksen lopussa Jenni Kuisti esitti Vihreiden valtuustoryhmän ja Alajärven sosiaalidemokraattien valtuustoaloitteen osallistavan budjetoinnin käyttöön ottamisesta Alajärven talouden suunnittelussa sekä osallistavan budjetoinnin parhaiden käyttötapojen selvittämistä Alajärvellä ja oman osallistavan budjetoinnin mallin luomista.

Kauko Ukonmäki esitti Keskustan valtuustoryhmän sekä viiden muun valtuustoryhmän valtuustoaloitteen ruokahuollosta. Aloitteessa viitataan vallitsevaan maailmantilanteeseen ja esitetään, että kaupungin tulisi kartoittaa nopeasti millaiset mahdollisuudet on saada lähiruokaa suoraan tuottajilta.

Heikki Honko esitti Perussuomalaisten, Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien valtuustoaloitteen vuokra-asuntojen saamiseksi Alajärvelle. Esitys on, että Alajärven kaupunki käy läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot vuokra-asuntotilanteen parantamiseen.

Kristillisten Sampo Latvala esitti lisäksi perusturvan hallinnonalaan  liittyvät kysymykset, onko Rantakodin osalta olemassa omavalvonta- ja riskinhallintasuunnitelmaa ja onko Rantakodin asukkailla käytössä ja tiedossa yleinen hätänumero 112?

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät