24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Soinin Vuoden Yrittäjä Lvi A Akonniemi Oy on pitkän linjan ammattilainen

Soinin Vuoden Yrittäjäksi 2022 on valittu Lvi A Akonniemi Oy, jonka perustajalla Aulis Akonniemellä ei kuluneiden yli neljän vuosikymmenen aikana ole ollut työstä pulaa.

Aulis perusti yrityksensä aluksi toiminimenä vasta parikymppisenä, armeijasta palattuaan vuonna 1979. Nuoren miehen päätä ei paleltanut eikä mieleen tullut, että yrittäjyys on varsin riskaabelia hommaa. Jälkikäteen ajatellen Aulis toteaakin olleensa ilmeisesti tarpeeksi nuori, ettei mahdollisia haasteita osannut silloin edes ajatella.

MAINOS

Nyt yli 40 vuotta myöhemmin voi vain todeta, että yritys perustettiin tarpeeseen ja sitä tarvetta on riittänyt, sillä missään vaiheessa yrittäjän ei ole tarvinnut murehtia, riittääkö töitä. Työn mielekkyys on säilynyt alan nopean kehityksen ansiosta. Paikalleen ei ole voinut jäädä, vaan työ on tarjonnut jatkuvasti uuden oppimista.

Öljykattiloista maalämpöön

Akonniemi perusti yrityksensä heti armeijasta palattuaan. Ennen armeijaa hän oli valmistunut vuonna 1977 ammattikoulusta Seinäjoelta ja hänelle oli itsestään selvää perustaa oma yritys. – Päätös syntyi isäni ja kirvesmies -setäni vahvalla tuella ja kannustuksella.

– Tuohon aikaan alan yrityksiä alueella oli enemmän kuin nyt, mutta se ei huolestuttanut.

Akonniemi työskenteli toiminimellä liki kymmenen vuoden ajan, kunnes 1988 yhtiömuoto vaihtui kommandiittiyhtiöksi ja vuonna 1996 osakeyhtiöksi.

– Työ on tänä aikana muuttunut aivan täysin. Alkuvuosina tehtiin öljylämmityksiä ja rautaputkia jengattiin käsin. Kupariputkia laitettiin jopa lattioiden alle, tosin ne vaihtuivat pian muoviputkiin.

80-luvulle tultaessa öljykattiloiden asennukset vaihtuivat puulämmitykseen öljyn hinnan kohotessa. Puulla lämmittäminen oli kuitenkin työlästä ja 90-luvun hitiksi nousi huomattavasti helpompi hakelämmitys.

2000-luvulle tultaessa hakelämmitykset alkoivat jäädä maalämmön tullessa ja ensimmäisen maalämpökohteen Akonniemi laittoi vuonna 2003. Alkuvuosina maalämpöä laitettiin kuitenkin vain yksittäisiin kohteisiin, yleistyä se alkoi vasta 2010 tietämillä.

– Maalämpö on edelleen lämmitysmuotojen ykkönen ja tämä vuosi on ollut sen suhteen huippuvuosi. Kaikkiaan olen asentanut maalämmön jo yli 300 kohteeseen, Akonniemi kertoo.

Kova kysyntä on tuonut mukanaan saatavuusongelmia ja toimitusajat ovatkin nyt helposti jopa puoli vuotta. Akonniemi on kuitenkin pyrkinyt pitämään myös omaa varastoa, jotta saa toimitusajat lyhyemmiksi.

Yrityksen toiminta-alue on noin 40 kilometrin säteellä yltäen Alajärvelle, Karstulaan ja Ähtäriin. Yksittäisiä urakoita on tehty kauemmaksikin, mutta pääsääntöisesti Akonniemi hoitaa töitä lähialueilla.

Työajasta kuluu nykyisin yli puolet maalämpöjen asennuksiin. Uusia taloja alueella rakennetaan hyvin vähän, joten muut työtehtävät löytyvät joko remonttikohteista tai mökkirakentamisesta. Myös maatalous on ollut tärkeä työllistäjä.

– Kun aloitin yrittäjänä, alueella rakennettiin paljon taloja ja työtehtävistä valtaosa olikin uudisrakentamisessa. Nyt sen sijaan vaihdetaan lämmitysmuotoa vanhoihin taloihin, jossain olen käynyt jopa jo kolmatta kertaa vaihtamassa lämmitystapaa, Akonniemi kertoo.

– Vanhoja öljylämmityksiä alueella on enää hyvin vähän ja öljykattiloiden kunnostuksiin minua kysellään enää harvoin.

Yhdessä vaiheessa jätevesijärjestelmien asennukset olivat merkittävässä roolissa toimintaa. Akonniemi on asentanut lähinnä biopuhdistamoita. Hänellä on myös alan tarvikemyyntiä esimerkiksi maatalouden tarpeisiin.

Vierasta työvoimaa Akonniemellä ei ole ollut, mutta vuodesta 2016 työssä rinnalla on ollut yrityksen osakkaanakin oleva poika Elias, jonka apu onkin korvaamattoman tärkeää. Aulis itse lähestyy eläkeikää, mutta ei ole vielä töitä lopettamassa, koska Eliaksen avulla esimerkiksi maalämpöasennukset sujuvat kätevästi.

Alalla yhtenä hyvänä puolena Akonniemi mainitsee sen, että yrittäjien kesken on hyvää yhteistyötä. Asiakkaita ohjataan toiselle, jos itse ei johonkin kohteeseen ehdi, samoin neuvoa voi kysyä toiselta yrittäjältä kinkkisessä tilanteessa ja kiireen tullessa osiakin voi hakea toisilta.

Työssä jaksamisessa Aulis Akonniemellä on tukena vahva fyysinen kunto, joka juontaa juurensa ammattiurheilijan aikaan. Aulis on entinen edustusurheilija kuulantyönnössä, jossa miehen ennätys vuodelta 1984 on peräti 20,18. Hän oli 1983 Helsingin MM-kisoissa kahdeksas ja Los Angelesin olympialaisissa yhdeksäs.

Edelleenkin Akonniemi hoitaa kuntoaan säännöllisellä ja monipuolisella liikunnalla ja pitää myös vapaapäivinä vähintäänkin sunnuntait. Työpäivät ovat säännöllisiä ja tehokkaita, joten aikaa myös vapaa-ajalle jää.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät