Alajärven ukrainalaisten joulujuhlassa ilon ja liikutuksen kyyneleitä

Nataliia Galka (toinen vas.) oli pukeutunut joulujuhlaan perinteiseen ukrainalaiseen puseroon. Hän tiivisti osallistujien kiitollisuuden juhlasta järjestäjille SPR:n Raija Hankaniemelle ja Tarja Åkermanille sekä Alvariinin Tomi Hemmingille todeten, että yhteinen juhla sai ukrainalaiset tuntemaan, että he ovat tärkeitä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Iloista puheensorinaa, lämpimiä halauksia ja poskisuudelmia, ilon ja liikutuksen kyyneliä koettiin Alajärvellä Hotelli-Ravintola Alvariinissa, kun paikalle kokoontui salin täydeltä Alajärvellä asuvia ukrainalaisia SPR:n Alajärven osaston järjestämään joulujuhlaan.

Tapahtuman mahdollisti SPR:n lisäksi Alvariini, joka tarjosi illan ilman bisnesajatusta niin, että juhla saatettiin toteuttaa todella upein jouluruokatarjoiluin.

MAINOS
Joulupukki oli illan suosituin vieras!

SPR Alajärven puheenjohtaja Tarja Åkerman ja sihteeri Raija Hankaniemi kertoivat, että mukaan yhteiseen juhlaan kutsuttiin kaikki Alajärvellä asuvat ukrainalaiset. Lehtimäeltä paikalle järjestettiin bussikuljetus ja tulkkiapuna paikalla oli venäjää puhuva vapaaehtoinen Anita Erkkilä.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, jolloin paikkakunnan ukrainalaiset pääsivät kokoontumaan yhteen näin suurella joukolla. Kutsu oli otettu ilolla vastaan ja kaikesta huokui se, miten paljon SPR:n aktiivit ovat tehneet kuluneen vuoden aikana työtä paikkakunnan uusien asukkaiden kanssa.

Uudet tulokkaat kapsahtivat yksi toisensa jälkeen Tarjan ja Raijan kaulaan jälleennäkemisen ilossa, mikä varmasti antoi sen parhaan kiitoksen kaikesta tehdystä työstä. Niistä lukemattomista tunneista, joita aktiivit ovat tehneet vapaa-ajallaan toivottaakseen ukrainalaiset tervetulleiksi uusiin koteihinsa ja uudelle asuinpaikkakunnalleen.

Ukrainan pohjoisosasta Sumysta kotoisin oleva Nataliia Galka kertoi olleensa Alajärvellä nyt seitsemän kuukauden ajan ja viihtyvänsä hyvin. Hän tuli Suomeen yhdessä 17-vuotiaan poikansa kanssa.

Nataliia Galka oli leiponut ystävänsä kanssa juhlaan ukrainalaisen leivän korovajn, jolla on Ukrainassa suuri symbolinen merkitys.

Nataliia asuu Lehtimäellä, joka oli hänelle jo ennestään tuttu paikka, olihan hän ennen sotaa työskennellyt jo seitsemänä kesänä paikallisella Taipaluksen tilalla.

Nyt Nataliia on töissä Lehtimäen opistolla ja hänen poikansa opiskelee Järviseudun Ammatti-instituutin Vimpelin toimipisteessä. Elämä on siis lähtenyt sujumaan hyvin paikkakunnalla. Ikävä ja huoli kuitenkin vaivaavat, jäihän Nataliian aviomies Ukrainaan, jossa on myös paljon muita läheisiä.

SPR:n järjestämä joulujuhla herkisti Nataliian syvästi, sillä hän koki todella upeaksi sen, että tällaista järjesteään. Se sai saa ukrainalaiset tuntemaan, että he ovat tärkeitä ja heistä välitetään. Nataliia olikin leiponut ystävänsä kanssa juhlaan upean ukrainalaisen leivän korovajn, jota suomalaisetkin järjestäjät pääsivät maistelemaan. Leivällä on Ukrainassa suuri symbolinen merkitys.

Ruokailun lisäksi SPR oli järjestänyt paikalle jouluista ohjelmaa ja itse joulupukkikin saapui paikalle tuoden lahjat jokaiselle paikalla olleelle lapselle! Lapsia olikin juhlassa todella paljon, jopa yksi Suomessa syntynyt pikkuinen!

Alvariinin yrittäjä Tomi Hemminki oli iloinen siitä, että tapahtuma voitiin toteuttaa Alvariinissa. – Näiden ihmisten tilanne on hirveä ja toivottavasti tämä oli pieni apu heille, kun pääsivät tapaamaan toisiaan. Halusimme ehdottomasti olla mukana toteuttamassa tätä mahdollisuutta ja siksi heti kun SPR:ltä kysyttiin asiasta, lähdimme mielellään osaltamme sponsoroimaan tapahtumaa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliHyvinvointialueella siirrytään Covid-19 infektion osalta normaaleihin sairauspoissaolokäytäntöihin
Seuraava artikkeliLehtimäellä muistettiin kylän uusia vauvoja ja ukrainalaisperheiden lapsia