Vimpeli tähtää jälleen plussalle

Vimpelin kunnanvaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion ja vuodet 2024 ja 2025 kattavan taloussuunnitelman lisäksi myös lisämäärärahan Nuorisotila Montun valvonnasta vastaavien tuntityöntekijöiden palkkoja.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelissä tähdätään neljättä vuotta peräkkäin positiiviseen tulokseen. Kunnanvaltuusto hyväsky vuoden viimeisessä – järjestyksessään kahdeksannessa – kokouksessaan ylijäämäisen talousarvion, jonka loppusumma on 695252 euroa.

Vaikka kunnassa voidaankin olla tyytyväisiä plusmerkkiseen talousarvioon, riittää taloudenpidossa haastetta taloussuunnitelman vuosille 2024 ja 2025.

MAINOS

Ensi vuoden talousarvioesityksen ja kahta seuraavaa vuotta koskevan taloussuunnitelman lisäksi valtuuston esityslistalla olivat muiden muassa teknisen toimen talousarviopoikkeamat ja investoinnit kuluvalta vuodelta, pienhankintaohje ja nuorisotila Monttua koskeva lisämääräraha.

Valtuuston myöntämällä 11500 euron lisämäärärahalla katetaan Montun aukiolon valvonnasta vastaavien nuorisotoimen tuntityöntekijöiden palkat. Vimpelin 4H-yhdistys vastasi tammi-syyskuussa Montun valvonnasta.

Tuntityöntekijöiden palkat olivat jääneet kirjaamatta kuluvan vuoden talousarvion valmisteluvaiheessa. Monttu on avoinna keskiviikkoisin ja perjantaisin. Keväällä Montun keskiviikkojen kävijämäärät olivat niin suuria, että paikalla oli kaksi valvojaa.

Tyytyväisyyttä ja haasteita

Talous- ja hallintojohtaja Seija Kinnunen kertoi valtuutetuille ja kokousta striimin kautta kokousta seuranneille, että talousarvion valmistelu oli haasteellista. Osa talousarvioon liittyvistä yksityiskohdista on saatu varmistusta vasta loppuvuodesta.

– Tuleva sosiaali- ja terveyspuolen ja pelastustoimen järjestämisvastuun siirto vaikuttaa tuloihin ja käyttötalouteen. Sote-uudistus vaikuttaa yksittäisten kuntien valtionosuuksiin. Vimpelissä valtionosuus jää maksatuksessa negatiiviseksi kotikuntakorvausten vuoksi.

Ensi vuonna Vimpelin arvellaan saavan toimintatuottoja 3,64 miljoonaa euroa. Toimintakulut ovat ensi vuonna 10,170 miljoonaa euroa: laskua edelliseen talousarvioon on 54 prosenttia.

Lasku johtuu perusturvan ja pelastustoimen siirtymisestä hyvinvointialueille. Ensi vuoden toimintakate on 6,529 miljoonaa. Verotuloja arvioidaan kertyvän 6547000 euroa. Valtionosuuksia Vimpelin arvellaan saavan 1773224 euroa. Ensi vuoden vuosikate on puolestaan 1,650 miljoonaa.

Kokouksessa tehtiin kaksi muutosehdotusta talousarvioon. Perussuomalaisten Jukka-Pekka Uusitupa esitti, että Aapiskujan kellarin remonttiin laitettaisiin 70 000 euroa, joka olisi hänen mielestään osa järkevää taloudenpitoa.

Uusituvan esitys sai äänestyksessä kannatusta vain kuudelta valtuutetulta. Sen sijaan Haloo Vimpeliä edustavan Pasi Sovan esitys yksityisteiden suolauksesta. Sova esitti, että tarvittava määräraha otetaan tulevista teiden korjauskustannuksista. Sovan esitys sai taakseen 12 valtuutettua, kun taas yhdeksän valtuutettua ei kannattanut muutosesitystä.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliLehtimäellä muistettiin kylän uusia vauvoja ja ukrainalaisperheiden lapsia
Seuraava artikkeliValmistaudu jouluun: ei kinkkua tai suklaata koiran herkuksi ja koristeet kissan ulottumattomiin