2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Alajärven Vaatepankki on avoinna jokaiselle!

Alajärven Vaatepankissa ovi käy tiuhaan avoimissa ovissa, joita järjestetään pari kertaa kuukaudessa. – Moni on jo onneksi oppinut sen, että kannattaa käydä ensin Vaatepankissa ja vasta jos sieltä ei löydy, mennä kauppaan, iloitsevat tiimivastaava Riikka Rajala ja vapaaehtoinen Jatta Juuti.

Vaatepankki on pankki, jossa rahaa ei käytetä lainkaan ja joka on avoinna ihan kaikille – kukaan ei kysele, miksi tai mistä tulit. -Ainoa asia jota kysymme on se, monelleko henkilölle Vaatepankista lähtee tavaraa mukaan, sillä sen tiedon tarvitsemme tilastoja varten.

MAINOS

Riikka ja Jatta painottavat sitä, että vaikka Vaatepankki on tärkeä palvelu heille jotka ovat tiukilla, niin yhtä tärkeä ajatus on kierrättäminen. Miksi ostaa kokonaan uutta, jos voit tuoda ylimääräiset puhtaat, ehjät ja tätä päivää olevat vaatteet ja lastentarvikkeet tullessasi Vaatepankille ja viedä mukanasi sitä, mitä itse tarvitset?

Vaatepankista voi poimia mukaansa myös uudet sukat pikkuiselle. Vapaaehtoinen kutoja pitää huolta siitä, etteivät kenenkään varpaat palele.

Toimintaa Alajärvellä pyörittää noin kymmenen vapaaehtoisen joukko, joka pitää avoimia ovia pari kertaa kuukaudessa ja käy välillä siivoamassa ja lajittelemassa avoimiin oviin toimitettua uutta tavaraa.

Lisäksi Riikka piti syksyn aikana viisi kertaa perhekahvilaa, jossa mukana oli kivasti porukkaa, ja sille on suunnitteilla myös jatkoa.

Toiminta tapahtuu Moms For Kidsin alla, jolla on tällä hetkellä viisi vaatepankkia ja lisää on suunnitteilla. Vaatepankit toimivat paikallistoimintana kukin omalla tyylillään ja Alajärvellä toiminnassa mukana olevat naiset kiittävätkin erityisesti sitä, että itse voi vaikuttaa siihen minkä verran aikaansa toiminnalle antaa, sitä tehdään yhdessä mukavassa porukassa ja se katkaisee arjen ja kotiasiat unohtuvat.

– Olin miettinyt jo kauan, millaista hyväntekeväisyystyötä minä haluaisin tehdä, kunnes kesällä löysin tämän, Jatta kertoo. – Ensin arastelin porukkaan tuloa, mutta hyvä että lähdin mukaan! Juuri tällainen sopii minulle, koska tässä ei rahaa käytetä lainkaan!

Riikka kertoo, että tiimihenki on Alajärvellä todella hyvä ja ajatus tehdä pala palalta parempaa maailmaa elää todella. On myös mukavaa, kun avoimissa ovissa vaikkapa joku lapsi löytää itselleen mieluisan lelun ja on aivan ihmeissään, että hän todellakin saa viedä sen kotiinsa!

– Ehkä se kaikkein paras palkinto kuitenkin on, miten hyvin ihmiset ovat meidät löytäneet, Riikka sanoo ja kertoo, että viime vuoden aikana Vaatepankissa kävi yli 600 ihmistä, jotka veivät vaatetta ja muuta tavaraa yli 700 henkilölle!

– Jos joku on innokas tulemaan toimintaan mukaan, niin siihen pääsee kun nykäisee meitä hihasta vaikka avoimissa ovissa! Uudet vapaaehtoiset ovat aina tervetulleita!

Seuraavat avoimet ovet lauantaina 28.1.

Vaatepankki on toiminut Alajärvellä nyt 1,5 vuoden ajan, josta viimeisen vuoden Aaltolassa terveyskeskuksen kupeessa. Sitä ennen tilat olivat puolen vuoden ajan vanhassa kukkakaupassa Toimelan vieressä, mutta vasta Aaltolassa toiminta lähti todelliseen lentoon ja kävijämäärät tuplaantuivat.

Toki parhaillaan elettävä aika hintojen nousuineen myös lisää kysyntää vaatepankeille, sillä yhä useampi alkaa tosissaan miettiä, voisiko lapselle saada vaikkapa luistimet tai toppahaalarin muualtakin, kuin kaupasta.

Kaikkein eniten Alajärven Vaatepankissa on lasten vaatteita ja tarvikkeita, jotka vapaaehtoiset ovat lajitelleet kokoryhmittäin ja tarkastaneet, että tarjolla on vain ehjää ja puhdasta sekä sen näköistä vaatetta, jonka voisi pukea omankin lapsensa ylle.

Valikoimaa löytyy silti myös naisille ja miehillekin, joten kannattaa käydä kurkkaamassa, vaikkei kodissa pikkuisia olisikaan!

– Tällä hetkellä on kovin kysyntä luistimille, monoille, suksille ja toppavaatteille. Kyllä niitä meiltä myös löytyy, mutta lisääkin otetaan ilomielin vastaan. Lasten vaatteissa jostain syystä tyttöjen vaatteet koossa 92 senttiä ja yleensä 120-130 senttisten vaatteet ovat myös niitä, joita mieluusti otettaisiin lisääkin.

Vaatepankille tuleva vaatteet ovat pääsääntöisesti todella hyväkuntoisia, mutta toki välillä tulee sellaistakin, joka laitetaan eteenpäin UFF:n vaatekeräykseen tai jopa ihan roskiin. Vaatetta voi tuoda Vaatepankille avoimien ovien illoissa.

Avoimia ovia on järjestetty pääsääntöisesti tiistai- ja torstai-iltaisin, mutta nyt 28.1. kello 10-11 kokeillaan lauantaiaukioloa. Kokemusten perusteella sitten päätetään, palataanko arki-iltoihin vai tuleeko lauantaista toinen avoimien ovien tapahtumapäivä.

Tiedon avoimista ovista löytää aina Facebookista tai Torstai-lehden päivyristä.

Vaatepankin tilat on pyritty laittamaan viihtyisiksi ja etenkin lasten vaatteet saadaan mukavasti esille. ajatus on, että kerralla voi viedä pussillisen tavaraa per tarvitsija, mutta jos kassissa on nyt vaikkapa jokin paksu toppapuku, niin tämä sääntö ei päde.

– Löytyy meiltä täältä lapsille ihan uusia villasukkiakin, sillä meillä on kutoja joka sukkia meille toimittaa – ja sukatkaan eivät maksa mitään, Riikka ja Jatta kertovat.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät