24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Porttinsa käyttäjille avannut Lappajärven koirapuisto yllättää koollaan!

Lappajärven Tupsulan asuntoalueen taakse on kaikessa hiljaisuudessa rakentunut loppusilausta vaille valmis moderni ja monipuolinen koirapuisto.

Niin hiljaa, ettei edes 200 metrin päässä asuva asukas ollut kuullut projektista, ennen kuin hiljattain puiston jo ollessa pientä vaille valmis käytettäväksi. Eräs rouva oli myös ehtinyt ennen joulua mietiskellä, josko se oli tarkoitettu kuntalaisille jouluyllätykseksi ja lahjaksi, kun projekti on pysynyt niin hyvin piilossa.

MAINOS

Toisaalta hiljaisuuteen vaikuttanee merkittävästi sekin seikka, ettei 2022 keväällä aloitettu puistohanke vielä kaikilta osin ole täysin valmis. Vaikka koirapuisto onkin jo käytettävissä, kunnan yhdyskuntainsinöörin Tarmo Ojanperän mukaan lopullinen valmistumisajankohta arvioidaan sijoittuvan tulevalle kesälle.

Lappajärven metsästyseura otti kopin

Lappajärven koiranomistajat ovat toivoneet jo hyvän aikaa koirilleen liikutuspaikkaa, jonne päästä niiden kanssa touhuilemaan ja juoksuttamaan ilman talutushihnaa sekä tapaamaan muita koirakavereita.

Lappajärven paikallisessa Facebook-ryhmässä aiheesta onkin käyty vuosien saatossa kiivasta keskustelua. Matkailua edistävää vetovoimatekijää tässäkään kohtaa unohtamatta, yhdessä välissä toiveen taakse tuotiin jo matkailunäkökulmakin painottamaan hankkeen tärkeyttä.

Asiaa perusteltiin sillä, että mökkeilijöiden elämän koettaisiin helpottuvan ja resursseja vapautuvan kraatterijärven kohteisiin tutustuen, jos saataisiin heidänkin saataville juoksutuspaikka koirille.

Ainakin neljän vuoden ajan puistotoivetta on siis heitelty ja vaihtoehtoja pyöritelty asukkaiden keskuudessa. Vuosi takaperin olisi vieläpä talkoolaisiakin löytynyt kymmenpäinen joukko asiaa toteuttamaan.

Lopulta asiasta päättivät ottaa kopin kaksi Lappajärven metsästysseuran miestä, puheenjohtaja Bo Dinga sekä sihteeri Marko Vesapuisto, jotka lähtivät viemään hanketta toteutusasteelle.

– Idea saatiin, kun Lappajärven metsästysseura muiden paikallisten metsästysseurojen kanssa hankki Leader-rahoituksella ampumasimulaattorin. Aloimme miettiä, josko lähdettäisiin miettimään koirapuistoa samanlaisella systeemillä, Marko Vesapuisto aloittaa kertoen hankkeen syntyvaiheesta.

– Metsästysseuroilla ei kuitenkaan riittänyt resurssit koirapuiston toteuttamiseksi, mutta sen sijaan Lappajärven kunta kiinnostui ideasta ja otti asiakseen toteuttaa hankkeen, Marko selvittää.

Toimiva ja turvallinen temmellyskenttä

Lappajärven kunta päätti laittaa pallon pyörimään ja lähteä omakustanteisesti toteuttamaan hanketta yhteistyössä urakoitsijana toimineen Kiinteistöhuolto Hernesniemi Oy:n kanssa. Suunnitelman kokonaiskustannusarvio oli alkujaan 125600 euroa, mutta maaliverkon heilahtaessa hintalapun luvuksi arvioidaan jäävän 75000 euroa.

Bernhardinkoira-sisaruksilta Aadalta ja Amalialta, sen koommin kuin kultaiseltanoutajalta Emmaltakaan, ei moitteita puistoa koskeviin kysymyksiin kuulunut.

Koirapuiston nykyinen paikka yhteiskoulun ja ammattikoulun välistä lähtevän tien varrella valikoitui, koska se oli joutomaata, mutta kuitenkin hyvin käyttäjien saavutettavissa. Puistoaluetta varten kaadettiin koivikkoa ja siivottiin risukkoa, tämän jälkeen alue tasattiin ja kenttien pintarakenteeseen lisättiin murske. Aitaa puistoon rakentui 420 metrin edestä.

Valtavan kokoisen 5670 neliöisen koirapuiston tavoitteena on ennenkaikkea olla toimiva ja turvallinen paikka kaikenkokoisille ja -rotuisille koirille. Tähän on panostettu muun muassa jakamalla puistoalue kahteen osaan, joista toinen 1850 neliöinen puoli palvelee pienikokoisten ja toinen 3820 neliöinen puoli isompikokoisten koirien liikkumisen tarvetta.

Valaistun puiston varusteluun kuuluu kolme rakennusta, joista yhden on tarkoitus toimia varastona, jossa säilyttää tulevaisuudessa agilityyn liittyviä harrastevälineitä, joita puiston käyttäjät voivat hyödyntää koirien kanssa puuhaillessa. Kaksi muuta penkein varusteltua rakennusta palvelevat pienten ja isojen koira-aitauksien sisäpuolella säänsuojina ja taukopaikkoina puiston ulkoilijoille.

Isompi kuin oli odotuksissa

Lappajärveläinen koiranomistaja Terhi Osmonen oli saapunut tyttärensä Tiannan ja koiriensa, kultaisennoutajan Emman sekä bernhardinkoira Amalian, kanssa temmeltämään vastikään porttinsa käyttäjilleen avanneeseen koirapuistoon. Mukaan olivat tulleet myös Terhin vanhempi tytär, Ida, puolivuotiaan Aava-koiransa kanssa touhuilemaan tutun lauman kera. Aava on myös Amalia-koiran samasta pentueesta oleva sisko.

Terhi kertoo viisivuotiaan Emman olevan kodinvaihtaja, joka on saapunut heille vuosi sitten. Emmaa oli ennen heille muuttoa kuvailtu aggressiivisena ja huonosti muiden koirien kanssa toimeentulevaksi.

Eipä olisi uskonut, sillä Emma saapui heti ystävällisin elein tervehtimään portille haastattelijaa ja parkkeerasi usein tämänkin jälkeen rapsuteltavaksi aivan kylkeen kiinni. Terhi totesikin naurahtaen, ettei aggressiivisuus ole tosin koskaan näyttäytynyt heillekään ja myös toisten koirien kanssa kanssakäyminenkin sujuu nykyään tosi hyvin.

– Koiria meillä on ollut lähes aina. Niiden kanssa tulee keväisin ja syksyisin kierrettyä metsiä, sekä nyt koirapuiston valmistuttua täällä puistossa, Terhi kertoo.

Terhi ja Ida kertovat Aavan ja Amalian tottuneen pikkupennusta saakka kyläilemään toistensa luona, välillä Aava on saattanut mennä Amalian luokse yökylään, kun omistajansa on yövuorossa tai toisin päin. Myös kissat ovat tulleet tutuiksi näille herttaisille hurtille molemmissa osoitteissa ja niiden kanssa ollaan sujut. Ida kertookin Aavan nukkuvan kissaystävän kanssa usein kylki kyljessä kiinni.

Naiset sanovat koiriensa olevan pääasiassa kotikoiria, mutta ovat myös harkinneet aloittavansa näyttelyharrastuksen yhdessä bernhardinpentujen kanssa.

Miltä koirapuisto vaikuttaa koiranomistajan näkökulmasta tässä vaiheessa, löytyisikö vielä kehitettävää?

– Koirapuisto on isompi kuin oli odotuksissa, Terhi tuumaa tyytyväisenä.

– Tämä on jopa isompi kuin Kauhavalla oleva koirapuisto, toteaa Ida hymyillen.

– Toiveissa olisi vielä saada lapio koiran jätöksille, hätä kun saattaa tulla kesken leikkien, eikä pusseja tule aina ottaneeksi mukaan. Myös valaistus voisi olla vielä hieman parempi. Kesällä sitten näkee paremmin, millainen maapohja puistossa on. Toivottavasti ei olisi kovin rapainen, Terhi pohtii.

Miten usein aiotte koirapuistossa vierailla?

– Aina, kun vain aikaa töiltä piisaa, varmaan ainakin kolme kertaa viikossa, naiset tuumaavat hyväntuulisesti.

Puiston tärkein käyttäjäryhmä vaikuttaa myös tyytyväiseltä. Koirat viuhuvat haastattelun aikana useita kertoja iloiten ohitse, eikä niiltä tunnu tulevan moitittavaa puistoa koskeviin kysymyksiin. Tästäkin päätellen hanke vaikuttaa olevan hyvin onnistunut ja kuntalaisten toive koirapuistosta, jopa yli odotusten, täytetty.

Koirapuiston säännöt

– Huolehdithan, että koirasi rokotukset ovat kunnossa.

– Vastuu koirasta on aina ulkoiluttajalla.

– Ole koirasi mukana, älä jätä sitä yksin aitaukseen.

– Koira kuljetetaan aitaukseen ja pois aitauksesta kytkettynä.

– Pidä koirapuiston portit aina suljettuina.

– Puisto on jaettu isoille ja pienille koirille, noudata jakoa. Älä vie suurta koiraa pienten koirien aitaukseen. Pieni koira voi ulkoilla suurten koirien kanssa ulkoiluttajan vastuulla.

– Korjaa koiran jätökset niille varattuun roska-astiaan.

– Kohtele agility-varusteita huolellisesti, palauta ne varastoon, kun et enää tarvitse niitä aitauksessa.

– Ethän vie kiimassa olevaa tai sairasta koiraa aitaukseen.

– Jos mukanasi on lapsi, kysy aitauksessa olevien koirien omistajilta, ovatko koirat tottuneet lapsiin.

Annika Brander

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät