Monipuolinen ruokavalio ja D-vitamiinilisä selättävät talven pimeyden!

627
D-vitamiini ja tavallista rasvaisemmat perusvoiteet ovat ne, joita apteekista kannattaa talvella mukaansa kerätä! Farmaseutti Minna Rantakangas, proviisori Anne Takala ja lääketeknikko Maarit Inkeri vastaavat Lehtimäen Apteekissa asiakkaiden kysymyksiin.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vettä vihmoo tai pakkanen paukkuu – Suomen talvi on koettelemus mielelle ja keholle. Paras lääke pimeää ja uuvuttavaa aika vastaan on liikunta ja monipuolinen ruokavalio höystettynä D-vitamiinilisällä.

– D-vitamiini on tärkeä lisäravinne etenkin talviaikaan, kertoo proviisori Anne Takala Tuurin Apteekin Lehtimäen toimipisteestä.

MAINOS

D-vitamiinista on viralliset saantisuositukset eri ikäryhmille, mutta tietyissä tilanteissa näistä voidaan poiketa. – Esimerkiksi henkilöille, joilla on osteoporoosia, lääkäri yleensä laskee sopivan annoksen.

D-vitamiini vaikuttaa paitsi luustoon, myös vastustuskykyyn. Se on todellinen terveysvitamiini, jonka merkityksestä saadaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa.

Ei kuitenkaan mitään niin hyvää, etteikö se voisi aiheuttaa haittaakin. D-vitamiini on rasvaliukoinen, joten suurina annoksina sitä voi kertyä elimistöön liikaakin.

– Aikuisten päiväannoksen ei saisi ylittää 100 eikä lasten 50 mikrogrammaa.

Apteekin vitamiinihyllylle tullaan usein talviaikaan etsimään apua väsymykseen. Vitamiineista voi olla apua, jos ruokavaliossa on korjattavaa, on ruokarajoitteita tai on kasvissyöjä tai vegaani. Jos taas ruokavalio on monipuolinen ja väsymys vaivaa, niin turvallisinta on kokeilla avuksi jotain monivitamiinivalmistetta, josta saa maltilliset määrät lisävitamiineja ruokavalion tueksi.

Mikäli tämäkään ei auta, niin sen sijaan että lähdettäisiin kokeilemaan isoina annoksina yhtä jos toistakin vitamiinia, kannattaa ennemmin ottaa yhteyttä lääkäriin ja selvittää, mistä väsymys johtuu.

Erilaisista vitamiineista ja ravintolisistä on tarjontaa valtavasti, apteekeista niistä löytyy vain osa. Lisää valikoimaa on markettien hyllyillä ja netti pullollaan, mutta aina kun niitä ostaa, kannattaa muistaa, että ravintolisät ja vitamiinit pääsevät markkinoille ilman mitään etukäteisvalvontaa.

– Apteekkiinkin kaupataan monenlaisia valmisteita, mutta hyllyymme päätyvät vain vastuullisten valmistajien tuotteet, joiden ainesosat on hyväksytty. Seula on siis tiukka.

Iho kaipaa kosteutta

Talvella apteekeista ostetaan paljon ihonhoitoon liittyviä tuotteita, sillä talvi kuivattaa ihoa. Tänä päivänä monet nuoretkin suuntaavat ostoksille apteekkiin ja tuotteiden laatu on yleisesti tunnettua.

Tämän talven hitti ovat olleet erilaiset pesuöljyt, joita käytetään saippuan sijasta. – Myös osa perusvoiteista soveltuu mainiosti käytettäväksi saippuan sijaan!

Sen lisäksi, että talvella saippuan käyttö on järkevää kuivan ihon kanssa unohtaa, niin myös perusvoiteissa kannattaa siirtyä astetta rasvaisempien tuotteiden käyttöön jo heti talven tullessa.

– Moni kuitenkin huomaa tilanteen vasta kun iho on jo todella kuiva, ja rasvaisempiin perusvoiteisiin vaihdetaan vasta silloin, toteaa farmaseutti Minna Rantakangas.

Atooppisen ja muuten hyvin kuivan ihon kanssa pelkkä rasvaisempaan voiteeseen siirtyminen ei riitä, vaan sitä on myös käytettävä säännöllisesti päivittäin!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa