1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Taitaja semifinaalista yllätys – neljä kahdeksasta floristiikan finalistista Jamilta

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.

Taitaja2023-tapahtumassa Espoossa helmikuun alussa kilpailtiin kaikkiaan 47 kilpailulajissa. Yksi niistä oli floristiikka, johon Järviseudun ammatti-instituutti Jamilta lähti kisaamaan kaikkiaan kuusi tänä keväänä floristiksi valmistuvaa opiskelijaa.

MAINOS

– Kisaan ei lähdetty niinkään tavoittelemaan menestystä, vaan yhtenä tutkinnon osana tekemään näyttöä, kertoo tulevia floristeja opettava floristimestari Säde Alanen.

Mukaan Taitajaan lähtivät siis kaikki ne opiskelijat, jotka olivat valinneet sen näyttötyökseen. Mukana oli kaikkiaan 30 osallistujaa yhdeksästä eri oppilaitoksesta, jotka seitsemän tuomaria laittoi paremmuusjärjestykseen.

Kyse on yksilökilpailusta, jossa jokainen kilpailija saa samat tehtävät ja täsmälleen samat materiaalit.

Ensimmäisenä osana oli materiaalin kauppakunnostus ja toisena ojennettavan kimpun tekeminen Betty Doop -hahmolle. Aikaa kimpun tekoon oli 1,5 tuntia.

Tämän jälkeen vuorossa oli ystävänpäivän asetelman teko sankokoriin ja myös tähän tehtävään aikaa oli 1,5 tuntia. Tarkoitus oli tehdä asetelma, joka sopisi kauppaan myytäväksi, eli lopputuloksen piti olla kaupallinen ja myös sen hinta-laatusuhdetta arvioitiin.

Koriin piti myös tekstata kortti ja käytössä oli pelkästään paperia, sakset ja kynä. Asetelma tuli edelleen hinnoitella oikein.

Kun pitkä päivä oli ohi, ei tuloksia saatu samantien, vaan niitä piti odottaa torstaista aina maanantaihin saakka. Kisaa seurannut Säde Alanen varoitteli oppilaitaan jo paluumatkalla, että heidän pitäisi varautua kisan menneen varsin hyvin.

– Oletimme, että käytössä olisi edelleen systeemi, jossa finaaliin voisi päästä vain kaksi opiskelijaa per oppilaitos. Niin ei nyt kuitenkaan enää ollut, vaan kahdeksasta finalistista peräti puolet – neljä! – on Jamilta!

Semifinaalin parhaisiin pisteisiin ylsi Virpi Korkeasaari Vetelistä, kolmas oli Tanja Cusnir Alajärveltä, kuudes Anna Vasalampi Kinnulasta ja seitsemäs Sirpa Korkeasaari Lappajärveltä. Virpi ja Sirpa ovat muuten sisaruksia, jotka hakeutuivat toisistaan tietämättään samaan aikaan floristiopintoihin Jamille!

Kaikki finalistit ovat jo työelämässä floristeina ja myös muut opiskelukaverit ainakin osa-aikaisesti.

Finaali neljän Jamin opiskelijan ja neljän ”muun Suomen” edustajien välillä käydään 8.-11. toukokuuta Espoossa. Paineita on nyt luvassa enemmän kuin semifinaalissa, jossa oltiin mukana lähinnä vain tekemässä näyttöjä.

Finaali on kolmipäiväinen, mikä koettelee osaamisen lisäksi myös henkistä kanttia. Päivät tulevat sisältämään 8-9 erilaista tehtävää, joiden aihealueet saadaan tietää maaliskuussa, mutta täsmällinen tieto tulevista tehtävistä selviää vasta finaalissa.

– Kevään aikana pitää treenata, jos finaalissa aikoo menestyä. Isoissa oppilaitoksissa saatetaan valmistautua finaaliin koko kolmen kuukauden ajan, mutta meillä ei ole siihen mahdollisuutta. Me keskitymme enemmän täsmäharjoitteluun, Alanen kertoo.

Kaikki mahdollisuudet Jamin tulevilla floristeilla kuitenkin on myös ratkaisevissa tehtävissä, sillä pienen oppilaitoksen taso alan koulutuksessa on korkea, mistä näin monen finalistin löytyminen yhdestä oppilaitoksesta kertoo.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät