25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Yhteistyö Jiyu Gakuenin sekä Alajärven ja Vimpelin lukioiden kesken tiivistyy

Alajärven ja Vimpelin lukioiden Japanin yhteistyökoulun Jiyu Gakuenin uusi johtaja Yoko Hayano vieraili Järviseudulla viime viikolla.

Yhteistyötä koulujen kesken alettiin kehittää vuonna 2014, jolloin Yashiro Yano ja Erkki Åkerman olivat lukioiden rehtoreina allekirjoittamassa yhteistyöpöytäkirjaa. Sen fasilitoijana toimi Finland Japan Culture and Education ry.

MAINOS
Yhteistyön ensimmäisen vaihto-oppilaan Kaisan äiti Päivi Haapaniemi Yoko Hayanon kanssa. Tämä vaihto oli merkittävä, koska Kaisa oli Jiyu Gakuenissa koko lukuvuoden 2014-2015.

Nyt pitkäaikainen Jiyu Gakuenin presidentti, rehtori Yashiro Yano on siirtymässä maaliskuun lopussa eläkkeelle 75 vuoden iässä. Uusi johtaja on Ms. Yoko Hayano ja hän toimii Jiyu Gakuenin kansainvälisen keskuksen johtajana.

Maaliskuussa eläkkeelle jäävä Jiyu Gakuen pitkäaikainen rehtori Yashiro Yano on hyvin tunnettu lukiopiireissä sekä Alajärvellä että Vimpelissä.

Uusi johtaja Yoko Hayano on Jiyu Gakuen -koulun oma kasvatti. – Valmistuttuani lukiosta aloitin opiskelut urheilupainotteisessa yliopistossa. Toimin Jiyu Gakuenissa opettajana ja siirryin sen jälkeen perheeni kanssa Tanskaan.

– Sieltä matka jatkui Havaijille, jossa olin kymmenen vuotta paikallisten asukkaiden urheiluvalmentajana. Vuonna 2015 tulin takaisin Jiyu Gakueniin ja aloitin siellä kansainvälisessä toimistossa. Paraikaa teen väitöskirjaopintoja, Yoko Hayano kertoo.

Alajärven ja Vimpelin lukiot ovat tehneet yhteistyötä Jiyu Gakuenin kanssa vuodesta 2014. Uusi johtaja on luonnollisesti nyt tärkeässä yhteistyön kehittäjän tehtävässä.

– Meillä on ollut erittäin tiivistä opiskelijavaihtoa, sillä vuodesta 2014 lähtien Alajärveltä ja Vimpelistä on tullut Jiyu Gakueniin 16 oppilasta ja vastavuorisesti Japanista tullut Järviseudulle 21 oppilasta. Luonnollisesti tätä tulee jatkaa nyt pandemian jälkeen.

– Pandemia loi myös uusia mahdollisuuksia esimerkiksi hybridimallin opetukseen ja online-yhteydet maidemme välille. Yhteistyömme pohjan luo toisen kulttuurin tuntemus ja toisten arvostus. Tätä tulee kehittää samoin kuin yhteisiä pienempiä projekteja.

Alajärven ja Vimpelin lukioiden oppilaille Jiyu Gakuenin suunnasta katsottuna Yoko Hayano toteaa, että vaikka meillä on keskenämme hyvin pitkä maantieteellinen etäisyys, niin kuitenkin oppilaiden mielenkiinto kohdistuu samoihin asioihin.

– Tämä on maailmanlaajuinen ilmiö. Nuoriso kohtaa samat ikään liittyvät ongelmat ja sen vuoksi on hyvä päästä jakamaan näitä kokemuksia keskenään.

– Popkulttuuri on erilainen. On hyvä saada henkilökohtainen kokemus erilaisuudesta. Japanissa ovat K-pop ja J-pop edelleen voimissaan ja uusia ryhmiä syntyy.

– Jiyu Gakuen tekee kaikkensa, jotta Järviseudulta tulevat oppilaat saisivat meiltä elämän mittaisia ystäviä ja unohtumattomia kokemuksia.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät