0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Vimpelin ja Lappajärven 4H-paikallisyhdistykset työllistävät nuoria kesäksi

Kesätyönhaku on nyt kuumimmillaan Järviseudullakin, usea nuori vielä pohtii, hakisiko kesäksi töihin. Mielessä saattaa pyöriä ajatus hankinnasta, mutta jostain täytyisi ensin saada rahaa säästöön sitä varten.

Vimpelin ja Lappajärven 4H-yhdistykset tarjoavat oivan tilaisuuden pikku unelmien toteuttamiseksi, haussa on nyt parhaillaan 13-17-vuotiaita nuoria kerhojen, kurssien sekä leirien apuohjaajiksi ensi kesälle. Kesätyöpaikat löytyvät Duunitorin sivuilta ja työnhakukin on tehty helpoksi, sillä usein vaaditun CV:n sijasta pelkkä avoin hakemus riittää.

MAINOS

– Useat työllistävät 15- tai 18-vuotiaista ylöspäin, mutta meillä on mahdollisuus opettaa nuorta työelämään jo 13-vuotiaana, Vimpelin ja Lappajärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Sänkiaho kertoo.

– Nuoren hakiessa meille töihin, me ymmärrämme, että kokemusta työelämästä ei välttämättä vielä ole. Nuoren kannattaa silti hakemuksessaan mainita niin omat harrastukset ja mielenkiinnonkohteet kuin kotona tehty maataloustyökin. Nuori harvoin ajattelee työkokemukseksi työtä, jota tehdään kotona, Kirsi huomauttaa.

Hän vinkkaa myös urheiluseuroissa aktiivisten kertomaan esimerkiksi mahdollisesta pesäpallo- tai jalkapallotuomarointi-kokemuksestaan.

– Palkkaus on TTT-mallin mukainen eli ”tutustu työelämään ja tienaa”, jossa nuori on kaksi viikkoa töissä, yhteensä 60 tuntia. Vimpelin kunta muun muassa tukee Vimpelin 4H-yhdistystä tänä vuonna viidellä kesätyösetelillä, Kirsi esittelee.

Jos kesätyöpaikka jää kuitenkin tältä erää saamatta, hän kertoo heillä olevan vielä ässä hihassaan: perustamalla oman 4H-yrityksen voi myös tienata rahaa ja kerryttää samalla yrittäjävalmiuksia ja arvokasta työkokemusta. 4H-yrittäjyyteen voivat lähteä mukaan vähän varttuneemmatkin nuoret aikuiset, sillä ikähaarukka ulottuu 13-vuotiaasta aina 28-ikävuoteen saakka.

Liikkeelle lähdetään pohtimalla omia vahvuuksia, se voi olla mitä tahansa, vaikkapa käsitöitä tai leipomista. Jos nuori ei koe löytävänsä tähän hätään mitään erityistä taitoa yrittäjyyttä varten, aina kuitenkin löytyy tekemistä, jossa apua kaivataan. Pihatyöt, siivoaminen tai vaikkapa koiranlenkitys sopivat lähes kaikille 4H-yrittäjyyttä pohtiville tavoiksi ansaita rahaa.

Maaseudulla on useita pihoja askareineen, siivoaminen ei maailmasta lopu ja mikä voisikaan olla kauniina kesäpäivänä mieluisampaa kuin napata innokas karvakuono kaveriksi lenkille linnunlaulua kuunnellen ja liikunnan ilosta nauttien. Mikä parasta, tienata samalla rahaa ja kerryttää työkokemusta tulevaisuutta varten!

– Y-tunnuksen omaava voi myydä palvelujansa myös yrityksille ja jos y-tunnusta ei ole, voi 4H-yrittäjä laskuttaa Eezy-laskutuspalvelun kautta myös yrityksiä.

– 4H-yhdistys järjestää ilmaisia yrityskursseja Teamsin välityksellä sekä annamme neuvontaa yrityksen perustamisessa. Yrityskursseista on mahdollisuus saada opintopisteitä, jotka ovat tulevaisuutta varten hieno asia! Kannattaa seurata kotisivujamme sekä some-tilejämme, joissa ilmoitetaan aina uusista kursseista, Kirsi vinkkaa.

Täysin ilman tienestiä ei kukaan 4H-yrittäjä edes jää, sillä Vimpelin 4H-yhdistys lupaa tukea uutta nuorta yrittäjää ostamalla 50 eurolla palveluita. Yrittäjän toimialasta riippuen se voisi olla vaikkapa leivonnaistilaus kokouksia varten tai vaikkapa elämyspalveluita tuottavalta 4H-yrittäjältä leirin tai kurssin ostaminen.

Lappajärven 4H-yhdistys on saanut Töysän säästöpankkisäätiöltä avustuksen nuorten 4H-yrittäjyyden tukemiseksi. Lappajärvelle perustetusta uudesta 4H-yrityksestä paikallisyhdistys tukeekin uusia yrittäjiä 100 euron arvoisella tuella. Nyt jos koskaan on koittanut hyvä tilaisuus matalalla kynnyksellä nostaa villeimmätkin ideat pöydälle ja kokeilla kepillä jäätä 4H-yrittäjänä!

Annika Brander

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät