25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Musiikin moniamatööri Mikko Kesäniemi haluaa kokeilla, mihin siivet kantavat

Voice Of Finlandissa on nähty järviseutulaisia värejä tänä talvena enemmänkin. Tiensä tuomarien sydämiin lauloi nelikymppinen fysioterapeutti ja musiikin moniamatööri Mikko Kesäniemi, joka asuinpaikastaan Seinäjoesta huolimatta omaa edelleen kiinteät suhteet lapsuusmaisemiinsa Lehtimäelle ja Alajärvelle.

Mikko on syntynyt Kuortaneella, mutta muuttanut alle vuoden ikäisenä Lehtimäelle, mistä isän kauppiassuku on kotoisin. Suurimman osan lapsuudesta ja nuoruudesta Mikko onkin viettänyt Lehtimäellä.

MAINOS

– Yhdeksännen luokan olen käynyt Alajärvellä, sillä muutimme Alajärvelle äidin opiskelun vuoksi. Äidin suku, Yli-Sikkilät, ovat Alajärveltä. Alajärveltä lähdin Seinäjoelle lukioon, missä olen asunut siitä lähtien.

Nykyään Mikon perheeseen kuuluu vaimo Eveliina ja 8- ja 4-vuotiaat pojat Santeri ja Oliver.

Musiikki on ollut Mikon elämässä pienestä pitäen. Äiti ja sisarukset ovat hyvin musikaalisia, kotona on kuunneltu paljon musiikkia, on soitettu ja laulettu.

Äidin puolella on musikaalisuutta muutenkin paljon. Isän musikaalisuudesta en tiedä, koska hän menehtyi liikenneonnettomuudessa, kun olin alle vuoden ikäinen. Mutta kyllä myös isä puolen isovanhempien ja suvun kanssa olen kuunnellut paljon musiikkia.

Musiikkia Mikko ei ole koskaan varsinaisesti opiskellut. – Isoveli Janne on opettanut minulle ensimmäiset rumpukompit ja joku on näyttänyt, miten pianolla soitetaan jokin melodia. Kitaraa olen opetellut soittamaan itse opettelemalla sointuja vanhoista koulun musiikkikirjoista.

– Bassoon olen käynyt pari soittotuntia ottamassa siinä kohtaa, kun olin yhdessä bändissä soittanut bassoa jo useamman vuoden. Niissä Rehupiiklesistäkin tuttu Välimäen Pete antoi ehkä parhaan neuvon kohtaa: kuuntele paljon, kuuntele miten muut soittaa, koita matkia mitä muut soittaa ja tärkein on, soita paljon.

– Tätä olin jo tavallaan muutenkin toteuttanut, mutta sanoiksi puettuna se konkretisoitui selkeämmin. Pääasiassa olin alkuun soittaja, joka lauloi, jos ei ketään muuta saatu laulamaan. Bändejä onkin vuosien aikana ollut paljon ja hyvin erityylisiä.
Keikoilla Mikko on käynyt eri kokoonpanojen kanssa välillä muutaman kerran, välillä muutama kymmenen kertaa vuodessa.

– Suurin hyppäykseni genrestä toiseen tuli, kun lapualaisen punkbändin War Blinkersin kanssa olimme Seinäjoella Soundwallin studiolla tekemässä demoa. Soitin silloin pelkästään bassoa. Yhden biisin kohdalla äänittäjänä toiminut Ristilän Timo kysyi, että tuleeko tähän mitään taustalauluja? Jostain syystä sanoin, että voinhan minä koittaa jotain siihen lonkalta heittää.

– Jotain siinä koitettiin ja vaikkei ne mitään täydellisen hyviä olleet, niin jätettiin ne myös lopulliseen demoon. Jossain vaiheessa Timo totesi laulua kuunnellessa, että meneepä korkealta, meillä on tuolla kaupungin teatterilla alkamassa Titanic -musikaali produktio, mihin etsitään nuoria korkeita miesääniä. Kiinnostaisiko homma?

Timo on siis myös Seinäjoen kaupunginteatterin pitkäaikainen kapellimestari. En siltä istumalta lupautunut, mutta muutaman päivän jälkeen soitin ja kysyin onko tarjous voimassa?

Tästä Mikko päätyikin Kaupunginteatterin isolle näyttämölle laulamaan ensin Titanic musikaaliin, sen jälkeen Vampyyrien tanssiin ja Tästä asti aikaa -musikaaleihin. Seinäjoen kaupunginteatterin musikaalien kautta Mikon identiteetti soittajasta laulajaksi alkoi muodostua.

Viime aikoina keikkailua Mikko on tehnyt Jenni Packalen & Mikko Kesäniemi Duo:n ja Gummi Ukot -bändin kanssa.

Kisana mukaan muilta salaa

Voice Of Finlandiin Mikko päätti lähteä mukaan, kun vaimo Eveliina oli monta vuotta kysellyt, että miksi hän ei mene mukaan, kun sopisi siihen hyvin. – Aina vastasin, että kukaan ei ole ilmoittanut.

– Nyt ajattelin, että pakko on itse itsensä ilmoittaa, kun ei kukaan muu ei sitä tee, Mikko nauraa.

– Kilpailuun lähdin ihan tosissani kokeilemaan, miten pitkälle pääsen. Kisaan mukaan pääsemisen pidin kuitenkin salaisuutena sekä perheeltä että muiltakin.

– Ainoat, jotka tiesivät oli yksi kaveri, joka auttoi tekemään hakemusvideon ja oli mukana ääni ratkaisee taustajoukkona. Sekä työpaikan pomo, jotta sai työajat järjestettyä kuvauksia varten.

Mukanaolon salassapito toi haasteita kappaleiden harjoitteluun. Kotona ei voinut muiden aikana treenata, joten hyväksi paikaksi tuli laulaa autossa matkalla töihin.

Tulevaisuudessa Mikko haluaisi tehdä enemmän keikkoja, koska musiikin vaikutuksen näkeminen suoraan yleisössä on yksi esiintyjänä olemisen suola.

– Viime aikoina olen esittänyt pääasiassa cover musiikkia, mutta ajatuksissa on oman musiikin tekeminen pitkästä aikaa. Musiikkiurani uskon tavalla tai toisella jatkuvan niin pitkään, kuin vain pystyn sitä esittämään. Toivon, että Voicen kautta pääsen esittämään musiikkia isommalle yleisölle.

Sielun maisemat Järviseudulla

Vaikka Arki pitää Mikko Kesäniemen Seinäjoella, niin Lehtimäellä hän viettää kesäisin aikaa mökillä. Alajärvellä hän käy sukuloimassa mm. Lilja-mummun luona.

– Molemmilla paikkakunnilla on lapsuuden ja nuoruuden maisemia, ja sitä kautta järvi ja mäkimaisemat ovat muodostuneet omaksi sielunmaisemaksi. Varsinkin Lehtimäen kohdalla on ollut haikeaa katsella, miten kylät ovat kuihtuneet, niin kuin monet pienet paikkakunnat Suomessa.

– Vaikka paluumuuttoa en ole suunnittelemassa, niin yritän omalta osaltani olla auttamassa ylläpitämässä vanhojen kotiseutujen kulttuurielämää. Esimerkiksi ennen joulua pidimme Alajärvellä Villa Väinölässä musiikki- ja improvisaatioiltamat Naama Edellä Asfalttiiin -improryhmän kanssa, jossa vaikuttaa myös Alajärveltä kotoisin oleva Eerik Kantokoski.

– Vastaavanlaisia tapahtumia järjestämme mielellämme myös tulevaisuudessa sekä Alajärvellä että Lehtimäellä, jos niille vain on tilausta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät