Rakennusmestari Laura Saarimaa viihtyy niin raksalla kuin suunnittelupöydän ääressä

1266
Rakennusmestari Laura Saarimaa syventää parhaillaan osaamistaan insinööriopintojen parissa. Kokonaan työpöydän ääreen hän ei kuitenkaan suunnittele jäävänsä, sillä työt rakennuksilla ovat mielekkäitä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinilainen Laura Saarimaa paiskii töitä rakennusmestarina miesvaltaisella alalla, yhtenä työporukassa.

Soinissa, isänsä omistamassa rakennusliike Pentti Saarimaa Oy:ssä työskennellessään hän ei ole koskaan huomannut olevansa mitään muuta kuin yksi työntekijä muiden joukossa, mutta opintoihin liittyvissä harjoitteluissa kyllä huomasi, että nuoria naisia rakennuksilla ei paljon ole.

MAINOS

– Joskus huomasi, että minuun ei suhtauduttu aivan samoin kuin muihin, kun rakennuksilla kaikki muut olivat vanhempia miehiä, Laura kertoo.

Mikä sitten sai nuoren naisen opiskelemaan rakennusmestariksi, käärimään hihat ja ryhtymään väliin fyysisestikin raskaisiin töihin?

Lauran vastaus on selvä: isä! Vaikka isä ei tytärtään sen enempää kannustanut kuin toppuutellutkaan alanvalinnassa, niin jo lapsesta työmailla touhutessa syntynyt kipinä ei laantunut, vaikka Laura yläasteen jälkeen suuntaisi lukioon saadakseen miettimisaikaa.

– Mummu minua vähän yritti alanvalinnasta varoitella, mutta sain tehdä oman ratkaisuni, Laura kertoo.

Hän valmistui ammattikorkeakoulusta rakennusmestariksi vuonna 2019 ja on siitä saakka työskennellyt isänsä yrityksessä tehden kaikkia alaan liittyviä töitä. – Tykkään tehdä töitä käsilläni, siinä näkee oman kädenjälkensä.

Laura tekee myös suunnittelupuolta ja sen, ja yleensäkin ammattiosaamisensa kehittämisen, takia hän hakeutui tammikuussa insinööriopintoihin. – Jo edellisellä koulutuksellani teen rakennuslupapiirustuksia, mutta kun Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa käynnistyi pilottina mestarista insinööriksi -koulutus, päätin hakeutua mukaan. Koulutus on räätälöity rakennusmestareille ja näin ollen se ei sisällä mitään turhaa.

Siinä, missä rakennusmestariksi opiskellessaan opiskelukaverit olivat pääsääntöisesti miehiä, niin insinööripuolella on enemmän naisiakin. Opinnot kestävät kaksi vuotta ja Laura valmistunee jouluksi -24.

– En ajattele niinkään sitä, että insinöörinä haluaisin tehdä jotain muuta kuin mitä teen nyt. Koulutuksen myötä voin kehittää ammattitaitoani ja tarjota monipuolisempia palveluita.

Päivätyönsä ohella Lauralla on oma toiminimi, jonka alla hän tekee rakennuslupapiirustuksia ja pian myös rakennesuunnittelua niin rakennus-, korjaus- kuin laajennuskohteisiinkin.

Koska omakotitalorakentaminen on varsin vähäistä, suunnittelutehtävät ovat olleet lähinnä kesämökkejä, ulkorakennuksia, ulkosaunoja ja omakotitalojen laajennuksia Soinin, Lehtimäen, Alajärven ja Karstulan alueelle.

– Teen kaikenlaisia rakennuslupapiirustuksia ja voin toimia kohteessa myös vastaavana mestarina. Teen myös kustannusarvioita niin pyydettäessä.

Tuula JokiahoMAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa