24.3 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Lukukoirat kuuntelevat nyt myös Alajärven kirjastossa!

Alajärven kirjastolla on muutamaan kertaan kokeiltu paikoin erittäin suosittua Kennelliiton Lukukoira-toimintaa, mutta homma ei ole oikein tavoittanut yleisöään. Viimeksi yritys toiminnan käynnistämisestä tehtiin vuosi sitten, sitä ennen aloittamista häiritsi korona.

Nyt kirjastotoimenjohtaja Maria Kanervikkoaho ja paikalliset lukukoiraohjaajat ovat päättäneet, että palvelua yritetään jälleen saada tarjolle myös Alajärvelle. Lapsille tarjottiin ensimmäinen mahdollisuus lukea koirille viime viikon torstai-iltana ja mahdollisuus on tarjolla tästä eteenpäin joka toinen torstai-ilta.

MAINOS

Lukukoiran tehtävänä on kuunnella lukijaa ja olla läsnä. Lukukoira ei arvostele eikä huomauttele virheistä, hitaudesta tai epäröinnistä. Koiran läsnäolo rentouttaa lukijaa ja lievittää hänen stressiään.

Lukukoiratoiminnan tarkoitus onkin tukea lukutaitoa ja edistää lukemista. Lukukoiratoiminta on osa eläinavusteista toimintaa, joka pohjautu vapaaehtoisuuteen. Kyseessä ei ole opetus- tai terapiatilanne, joten koiranohjaajat eivät toimi vierailulla lukemisen ammattilaisina. Lukija ei siis lue koiran ohjaajalle, vaan koiralle.

– Meidän tehtävämme on vain pitää koira rauhallisena paikoillaan ja olla muuten mahdollisimman huomaamattomia, Alajärven kirjastolla Taneli -koiransa kanssa vieraillut Vuokko Oja-Hautamäki ja Missun kanssa paikalle saapunut Anna-Maija Luoma-aho.

Toiminta on Suomen Kennelliiton alaista ja lukukoirien ohjaajat ovat käyneet Kennelliiton lukukoirakurssin. Koirat taas ovat vähintään kaksivuotiaita perusterveitä, ihmisystävällisiä ja hyväkuntoisia, Kennelliiton rekisteriin tunnistusmerkittyjä koiria, joiden soveltuvuus toimintaan on arvioitu ohjaajan koulutuksen yhteydessä.

Järviseudun alueella missään kirjastossa ei tällä hetkellä ole säännöllistä lukukoiratoimintaa. Ennen koronaa Anna-Maija kävi säännöllisesti Missun kanssa Soinin kirjastossa ja ennen sitä siellä vieraili säännöllisesti Kennelliiton lukukoira Eetu.

Ensimmäinen lukukoirien käynti Alajärven kirjastolla toteutettiin nyt poikkeuksellisesti kahden koirakon voimin, sillä normaalisti lukukoiria työskentelee kohteessa vain yksi kerrallaan. Lukukoirien luokse riitti innokkaita lapsia kirjojensa kanssa kuitenkin heti ensimmäisestä kerrasta alkaen, joten toiveena on, että tällä kertaa toiminta saataisiin säännölliseksi myös Alajärvellä.

– Jos ääneen lukeminen on lapselle kovin suuri kynnys, ei lukukoira arvostele sitäkään, vaikka lapsi aluksi vaikkapa vain näyttäisi sille kuvia kirjasta ja kertoisi mitä niissä on. Lukemaan voi alkaa sitten pikkuhiljaa omaan tahtiinsa, lukukoiraohjaajat kertovat.

Lukukoira on tavattavissa Alajärven pääkirjastolla jatkossa joka toinen torstai kello 17.30-18.30 ja aikaa per lapsi on aina 15 minuuttia. Alkuvaiheessa aikaa ei tarvitse varata ennakkoon, mutta mikäli toiminta jatkuu suosittuna, otetaan käyttöön ajanvaraus, jotta kenenkään ei tarvitse odotella pitkään.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät