25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Liikkuvien yritysten määrä tuplaantui Alajärvellä

Alajärvellä lanseerattiin viime vuonna Alajärven liikkuvin yritys -nimisen liikuntakampanjan. Tänä vuonna kampanja osui ja upposi yrityksiin ja niiden henkilöstöön uudella tavalla: kampanjaan osallistuneiden yritysten määrä tuplaantui, liikuntasuorituksia kirjattiin 51 päivän lähes 7500 ja yhtä osallistujaa kohti liikuntaa kertyi lähes 36 tuntia.

Koskapa nälkä kasvaa syödessä, on suunnitelmissa järjestää uusi kampanja ja motivoida ihmisiä liikkumaan myös ensi vuoden alkupuolella.

MAINOS

Alajärven liikuntatoimen, Alajärven Yrittäjien ja Lehtimäen Yrittäjien järjestämässä kampanjassa oli neljä sarjaa. 1–5 henkilön yritykset kisasivat minisarjassa, 6–15 työntekijät pienemmässä keskisarjassa, 16–50 henkeä työllistävät yritykset isommassa keskisarjassa ja yli 51 työntekijän yritykset jumbosarjassa. Minisarjan voiton vei Kolmen Ruusun Keittiöt. Pienemmän keskisarjan liikkuvin oli FysioJärviseutu Oy. Isomman keskisarjan ykkönen oli Alajärven Osuuspankki.

Jumbosarjaan ei tänä vuonna saatu osallistujia. Kampanjaan osallistui kaikkiaan 16 yritystä. Eniten osallistujia – yhteensä kymmenen – oli pienemmässä keskisarjassa.

Suoritusten määrä kasvoi

Liikuntakampanja alkoi tammikuun yhdeksäntenä ja päättyi helmikuun viimeisenä päivänä. Ideana oli liikkua niin, että hengästyy ja hikoilee. Osallistuja sai valita itselleen sopivan liikuntamuodon ja hyötyliikunnasta – esimerkiksi lumitöistä – sai kirjata suorituksen.

Yhden suoritusmerkinnän sai 30 minuuttia yhtäjaksoisesti kestäneestä liikunnasta. Päivän aikana oli mahdollisuus saada kaksi suoritusmerkintää yhteensä tunnin mittaisesta liikuntasuorituksesta. Liikuntasuoritusten määrä suhteutettiin yrityksen henkilölukumäärään.

Kampanjaan laskettiin kaikki työntekijät, liikkuipa tai ei. Osallistuneissa yrityksissä on yhteensä 160 työntekijää.

Ohjaaja Merja Korpela on tyytyväinen liikuntakampanjan saamaan suosioon.

– Toivoimme, että yrityksiä lähtisi enemmän mukaan, että osallistujamäärä kasvaisi. Toivottavasti osallistujamäärä kasvaa myös ensi vuonna. Se yllätti, että yhden henkilön liikuntamäärä oli kasvanut noinkin paljon. On positiivista, että ihmiset ovat lähteneet liikkumaan, toteaa ohjaaja Merja Korpela.

Viime vuonna Liikkuvin yritys -kampanjassa kirjattiin 3955 liikuntasuoritusta, tänä vuonna 7431. Siinä missä ensimmäisenä kampanjakertana yhtä ihmistä kohti liikuntaa tuli 17,8 tuntia, tänä vuonna määrä oli 23,2 tuntia.

Tänä vuonna henkilöä kohti kirjattiin 46,44 suoritusta henkilöä kohti. Viime vuoden kampanjan vastaava luku oli 35,6.

Liikunta auttaa jaksamaan

Minisarjan voittanut Kolmen Ruusun Keittiöt työllistää yhden henkilön eri yrittäjä Jorma Niskakankaan. Niskakangas kertoo olevansa aktiiviliikkuja ja liikunta itsessään motivoi häntä osallistumaan kampanjaan.

Niskakangas harrastaa talvisin hiihtoa ja kesäisin hän pyöräilee metsässä ja metsäteillä läskipyörällä. Hän kertoo käyvänsä kaksi kertaa talvessa Lapissa ja kerran syksyllä.

– Marraskuussa minulla oli Ylläksellä mukana pyörä ja sukset.

Niskakangas vinkkaa etenkin yksinyrittäjiä katsomaan peiliin ja muistamaan, että elämässä on muutakin olemassa kuin työ.

– Ennen tuli vain tehtyä työtä. Nykyisin tulee tehtyä työtä ja liikuttua. Uni on parempaa ja olet paljon pirteämpi kun olet käynyt lenkillä – ainakin minun mielestäni.

Yhteishengen kohottaja

Alajärven liikkuvin yritys -kampanja aiheutti kahvipöytäkeskustelun jos toisenkin kampanjaan osallistuneissa yrityksissä, kun kyseltiin kollegoilta liikuntaharrastukseen liittyviä asioita tai muistuteltiin suoritusten kirjaamisesta. Joissakin osallistujayrityksissä – kuten Saarenpää Oy:ssä – liikunnan harrastajien määrä kasvoi kampanjan aikana.

– Meillä kampanjaan osallistuminen lähti siitä, että meillä on aktiivisia liikkujia, jotka kannustivat ja aktivoivat muita. Henkilöstössä on näkynyt uusia liikkujia. Kampanjaan osallistui jokainen työntekijä, valottaa Jukka Peltokangas ja jatkaa pilke silmäkulmassa:

– Tänä vuonna vasta harjoiteltiin ja ensi vuonna ollaan tosissaan.

Annamari Seppälä kertoo, että liikuntaharrastus jatkuu Saarenpää Oy:n henkilöstön keskuudessa ja jotkut ovat aloittaneet kuntokampanjan kesää silmällä pitäen.

Haaste eteenpäin

isomman keskisarjan voittajaksi liikkuneen Alajärven Osuuspankin henkilöstön tahtotila oli, että liikuntakampanjaan osallistutaan. Kirjattuja liikuntasuorituksia tuli esimerkiksi hiihtämällä, lenkkeilemällä, kävelemällä, käymällä kuntosalilla tai jumppaamalla, pelaamalla padelia, polkemalla spinning-pyörää tai luomalla lunta.

– Kaikki liikkuivat sillä tavalla, joka oli itselle se kivoin liikuntamuoto, kertoi Anu Kivinen.

Anu Kivinen ja Virpi Toppinen nauravat, että kampanjaan lähdettiin voitto mielessä.

– Puhuimme, että kampanja-aika oli hyvä. Jos pimeän syksyn jälkeen tuli taantuma liikkumiseen, oli joulun jälkeen hyvä pitää mielessä, että kampanja on käynnissä, sanoo Virpi Toppinen.

Alajärven Yrittäjien puheenjohtaja Toni Harjula toteaa, että osallistujamäärä tuplattiin viime vuodesta. – Väitän, että jos kampanja järjestetään ensi vuonna, siinä on entistä enemmän osallistujia. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi on sekä työntekijälle että yrittäjälle tärkeää. Varsinkin pienyrittäjällä päivät tahtovat olla ympäripyöreitä. Liikunta on vastapainoa kuormitukselle.

Pitempikestoinen liikuntakampanja kannustaa jatkamaan liikkumista pitkäjänteisesti. Liikunnan harrastamisella on kauaskantoisia vaikutuksia: sairaslomia ja nivelkipuja on vähemmän.

– Henkilöstön hyvä kunto on rahanarvoista pääomaa jokaiselle yrittäjälle.

Yrittäjät ovat Toni Harjulan mukaan kilpailuhenkisiä. Tulevaisuudessa samalla konseptilla voitaisiin liikkua ja selvittää paremmuus vaikkapa kuntakohtaisesti Järviseudun kesken.

– Kilpailu olisi sillä tavalla reilu, että liikuntasuoritusten määrä suhteutettaisiin kuntakohtaisiin osallistujamääriin. Pieni kilpailu motivoi aina liikkumaan.

Merja Korpela sanoo puolestaan, että ryhmäpaineella on hyvä merkitys. On yritettävä laittaa oma korsi kekoon koko yrityksen puolesta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät