Floristiopinnoista uusia ideoita

Tanja Cusnirin (vas.) valmistumista kahvitellaan kesäkuun alussa. Yrittäjä Riitta Ketonen nappasi Tanjan työntekijäkseen jo puutarha-alan opintojen harjoitteluvaiheessa kymmenisen vuotta sitten.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä toimivalla Kukka ja Hautaustoimisto Laukkosella on aihetta juhlaan. Yrityksessä kymmenen vuotta työskennellyt Tanja Cusnir on valmistunut floristiksi. Torstaina, kesäkuun ensimmäisenä päivänä kahvitellaan paitsi Tanjan floristiksi valmistumisen kunniaksi, muistetaan myös itse yrityksen tällä hetkellä 78-vuotista taivalta.

Tanja Cusnir on opiskellut Järviseudun ammatti-instituutin Kurejoen toimipisteessä itselleen kaksi eri tutkintoa. Ensin hän suoritti kolmivuotiset puutarhurin opinnot. Puolitoista vuotta sitten hän ryhtyi työn ohessa suorittamaan floristiopintoja.

MAINOS

Opinnoista työn syrjään

Tanja Cusnir 16-vuotiaana muutti Moldovan pohjoisosassa sijaitsevasta kotikylästään Alajärvelle, jossa hänen tätinsä asui.

– En halunnut olla tekemättä mitään ja päätin lähteä opiskelemaan. Joka päivä ensimmäisen puolen vuoden ajan oli mielessä, että palaan takaisin. Oli vaikeaa, mutta onneksi jäin.

Järviseudun ammatti-instituuttia hän muistaa kiitollisena. Kurejoella ulkomaalaisia opiskelijoita kohdellaan hyvin. Opettajat jaksavat opastaa ja selittää asioita äidinkielenään muuta kuin suomea puhuville opiskelijoille.

Työn syrjään Cusnir pääsi suorittaessaan viimeistä harjoitteluaan Kukka ja Hautaustoimisto Laukkosella. Aluksi hän työskenteli kiireapulaisena, mutta jo kymmenen vuoden ajan hän on ollut vakituisena työntekijänä.

– Alajärvellä on aivan ihania ihmisiä. Tykkään tehdä asiakaspalvelutyötä. Tunnen kaikki ja saan hyvää kohtelua.

Yrittäjä Riitta Ketonen kuvailee työntekijäänsä ystävälliseksi ja taitavaksi.

– Hän on huipputäydellinen meidän liikkeessämme. Hänet tunnetaan koko Järviseudun alueella koska hän tekee niin hienoja töitä. Hän on tuonut kukkien kautta yritykselle tunnettuutta. Hänen kauttaan olemme ajan hermolla floristiikassa.

Kukasta on moneksi

Tanja Cusnir halusi opiskella floristiksi, sillä ala kehittyy koko ajan. Myös uuden oppiminen kiinnosti.

 – Floristikoulutuksesta hain inspiraatiota ja uusia ideoita. Halusin myös olla tekemisissä samanhenkisten ihmisten kanssa.

Kukissa Tanjaa kiinnostaa se, että niistä voi tehdä mitä vain – mitä mielikuvitus tuo tullessaan. Hänen oma lempikukkansa on pioni.

Keväällä ja alkukesästä kukkien väreissä suositaan hempeitä ja murrettuja sävyjä, muiden muassa persikkaa ja vaaleanpunaista. Nykyinen maailmantilanne näkyy kukkatrendeissä Tanja Cusnirin mukaan siinä, että lilan ja tummanpunaisen sävyt toistuvat. Ilmavuus ja kukkien kunnioitus kuuluvat myös nykytrendiin.

Valtakunnallisessa Taitaja23-finaalissa Tanja Cusnir sijoittui viidenneksi. Hän pitää kokemusta hyvänä.

– Kilpailussa näkee sen, mihin itse pystyy, miten hyvin kestää painetta ja stressitilannetta. Jännitti, kun aloin tehdä kilpailutyötä. Kun rupesin tekemään, stressi poistui. Tavoitteena oli tehdä kilpailutyö niin hyvin kuin pystyn.

Inspiraatiota ja ideoita Tanja Cusnir hakee monen muun kukka-alan ammattilaisen tapaan sosiaalisesta mediasta. Somesta seurataan maailman trendejä. Entisten opiskelukavereiden kesken puhutaan alan näkymistä.

Aili ja Voitto Laukkosen perustamalla Kukka ja Hautaustoimisto Laukkosella on meneillään jo 78. toimintavuosi. 75-vuotistaipaleen juhlistaminen jäi Riitta Ketosen mukaan koronan takia, mutta 1.6. on kahvipannu kuumana aamuyhdeksästä viiteen saakka iltapäivällä.

Riitan puoliso Leo hoitaa hautauskuljetukset. Heidän kolmesta lapsestaan Heidi ja Markus ovat myös mukana yrityksen toiminnassa.

Tanja Cusnirin lisäksi asiakaspalvelua tekee floristi Anni Hotakainen. Kukka ja Hautaustoimisto Laukkosella on Facebook- ja Instagram-sivut, e-kukkapalvelu sekä oma verkkokauppa.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärvellä tapahtuneesta työtapaturmasta päiväsakkoja ja yhteisösakkoa
Seuraava artikkeliJymyJussit parempi Seinäjoella