Ei sinilevähavaintoja Etelä-Pohjanmaalla

Tuulisella säällä sinilevän pintakukinnot sekoittuvat vesipatsaaseen, jolloin niitä on vaikeampi havaita vedestä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Sinilevää ei ole havaittu Pohjalaismaakunnissa valtakunnallisilla leväseurantapaikoilla kuluneen viikon aikana. Myöskään kansalaishavaintojen mukaan sinilevää ei ole havaittu.

Pintaveden lämpötilat ovat kohonneet viime viikosta, ympäristöhallinnon havaintopaikoilla Närpiön Hinjärvellä pintaveden lämpötila on 18,0 astetta ja Lappajärven Halkosaaressa 15,4 astetta.

MAINOS

Viime päivien lämpimät säät ja lähiajoille ennustetut helteet voivat muuttaa sinilevätilannetta nopeasti. Lämmin ja tyyni sää ovat otollisia sinileväkukintojen massaesiintymisille.

Lämpimässä vedessä sinilevien kasvunopeus kiihtyy ja tyyni sää saa sinilevän nousemaan veden pintaan sinileväkukinnoiksi ja -lautoiksi. Sinileviä esiintyy ravinteikkaissa vesissä, sillä sinilevät käyttävät ravinnokseen erityisesti fosforia ja typpeä.

Tuulisella säällä sinilevän pintakukinnot sekoittuvat vesipatsaaseen, jolloin niitä on vaikeampi havaita vedestä.

Vähäinen sinilevämäärä esiintyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina ja rannalle ajautuessaan se saattaa muodostaa kapeita leväraitoja. Runsaina määrinä sinilevää muodostuu tyynellä ilmalla veteen vihertäviksi tai kellertäviksi levälautoiksi ja sitä kasautuu myös rannoille.

Kun sinileväesiintymä on erittäin runsas, se saattaa muistuttaa paksua maalia tai hernerokkaa. Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella, sillä sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien kutinaa, huimausta ja pahoinvointia. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä. 

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. 

MAINOS
Edellinen artikkeliSoini aloittaa kiinteistöveroselvityksen
Seuraava artikkeliLandemia nosti maaseutuasumisen keskiöön – vapaa-ajanasukkaat suuri mahdollisuus