Vimpeli haluaa aikuiset liikkeelle

Vimpeli panostaa meneillään olevalla valtuustokaudella strategiansa mukaisesti aikuisväestön liikuntaharrastukseen. Krista Kuoppala pitää Vimpelin tarjoamia liikuntamahdollisuuksia hyvinä. Hän on osallistunut esimerkiksi keskiviikkojumppiin, jossa kahvakuula on saanut kyytiä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Aikuisväestön liikkumattomuus mainitaan useilla eri tahoilla yhdeksi kansalaisten hyvinvoinnin uhkatekijäksi. Vimpeli haluaa olla kannustamassa työ- ja eläkeikäisiä liikkumaan ja pitämään huolta itsestään. Aikuisille on tarjottu erilaisia mahdollisuuksia liikuntaharrastuksen aloittamiseen ja lisäämiseen. Syksyllä tällä saralla puhaltaa uusia tuulia.

Vimpelin uuteen kuntastrategiaan on kirjattu aikuisille kohdennettavien liikuntapalveluiden järjestäminen. Kunta on sitoutunut edistämään fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ja ennaltaehkäiseviä terveyspalveluita. Tavoitteena on myös elintapaohjauksen palvelumallin käyttöönotto ostopalveluna. Työhön on tartuttu tämän vuoden puolella.

MAINOS

Elintavat uusiksi

Vuodenvaihteessa liikunnanohjaajan tehtävissä aloittanut Karoliina Joohs kertoo, että keväällä kokoontui kahden kuukauden ajan hyvinvointiryhmä, joka harjoitteli kuntosalilla. Osa ryhmäläisistä oli aktiiviliikkujia, jotka olivat käyneet aikaisemmin Joohsin ohjaamissa jumpparyhmissä. Puolet oli uusia tuttavuuksia liikuntaharrastuksen saralla.

Kuntosalitreenin kynnystä madallettiin sillä, että ryhmälle varattiin oma vuoro liikuntahallilla sijaitsevalla kuntosalilla.

– Meillä oli hirveän hyvä porukka. Kunta on vuokrannut InBody-mittauslaite, joka palvelisi minun työtäni hyvin. Mittaisin kaikki halukkaat ryhmäläiset. Sain mittaustuloksista hyvän pohjan työhöni. Näen tuloksista miten paljon kehossa on lihasta, rasvaa ja epäterveellistä viskelaarirasvaa. Tulosten kautta pystyn tekemään yksilölliset ohjeet. Lopputarkastuksissa on huomattu, että epäterveellinen rasva on kadonnut.

Syksyllä kuntalaisille aiotaan tarjota elintaparyhmien ohella mahdollisuuksia monipuoliseen liikuntaan. Elintaparyhmien työnjakoa suunnitellaan yhdessä hyvinvointialueen kanssa. Liikuntapuoli ja hyvinvointiin liittyvät asiat olisivat kunnan ohjauksessa ja terveydenhoitoon liittyvä hyvinvointialueen asiantuntijoilla. Kunnan vapaa-aikatoimessa on suunnitteilla eritasoisia liikuntamahdollisuuksia aikuisväestölle. Myös jumpat jatkuvat syksyllä.

– Pitäisi saada liikkumaan heitäkin, jotka eivät hirveästi harrasta liikuntaa.

Naiset vauhdissa keskiviikkoisin

Kesäkuussa Karoliina Joohs on vetänyt keskiviikkojumppia Saarikentällä. Jumpissa on käynyt mukavasti väkeä. Osallistujat ovat olleet naisia. Ohjelmassa on ollut kahvakuulatreeniä ja toiminnallista treeniä. Sää aiheuttaa aina ulkoliikunnalle omat haasteensa, mutta osanotto on mallikasta vaikka lämpömittarissa loimottaa hellelukema. Treenaus tapahtuu Saarikentän kotipesän paikkeilla eli katsomon varjossa.

Keskiviikkojumpan osallistujat ovat pikaotannalla aktiivisia liikkujia. Jumpan ja kuntosalitreenin ohella Paula Mäkelä liputtaa talvella sauvakävelylle ja kesällä pyöräilylle. Edellisviikonlopun lenkillä pyöräilykilometrejä kertyi reilut 45.

– Tämä jumppa hyödyttää hyvinvointia kaikilla tavoilla, se on oikeastaan henkireikä! Haluaisin toiminnallista jumppaa lisää. Se on erilaista, kun tehdään eri välineillä ja kuntopiirinomaisesti, ja välillä juostaan. Jumppaharrastus jatkuu syksyllä.

Krista Kuoppala on ehdottomasti ohjatun toiminnan kannalla. Jumppaan tulee lähdettyä, kun taas kotona yksin ei tulisi niinkään tartuttua toimeen. Hän kertoo osallistuneensa hyvinvointiryhmään ja käyneensä sen kanssa Lakeaharjun kuntoportailla. Kuntoporrastreeniä hän kertoo tekevänsä pari kertaa kesässä.

– Vimpelissä on aika hyvät mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen. Olen saanut harrastettua sitä, mitä olen halunnut. Tykkään pyöräilystä. Jumppia on ollut ikävä.

Juoksukoulusta puolimaratonille

Karoliina Joohsin ohjaama juoksukoulu on osoittautunut menestykseksi. Ryhmäläisille tarjottiin kahden kuukauden mittaista juoksukoulua. Osa juoksukoululaisista jatkaa treenaamista syksyyn puolelle ja haluaa osallistua Windal-puolimaratonille. Osa ryhmäläisistä on lähtenyt nollasta, osalla on vyöllään viimeisen vuoden aikana juostu puolimaraton.

 – Kaikkien ryhmien vastaanotto on ollut hyvä. Vimpelissä on kaivattu panostusta liikuntapuoleen. Väki on innoissaan, kun jotain järjestetään ja tehdään. Heitäkin on, joita on vaikea tavoittaa harrastamaan liikuntaa. Suunnittelen jo kesälle päivää, josta minut olisi helppo tavoittaa ja voisi tulla juttusille. Kentältä pitää tulla toive, mitä toimintaa voitaisiin järjestää.

Karoliina Joohs on hyödyntänyt myös kuntalaisten olohuoneen yhteyteen rakennettu crossfit-areenaa. Avoimissa parituntisissa jumpissa käytettiin areenan kahvakuulia ja jumpattiin Saarikentän puolella. Hän on huomannut, että areenalla on käynyt treenaajia kuluvan kesän aikana.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliSari Haapaniemen Kukkiva Maa Villa Väinölässä
Seuraava artikkeliVaisu peli Ankkureilta Seinäjoella