Alajärven Kirjakaupan yli satavuotinen historia kääntyi loppusuoralle

Päätös kirjakaupan sulkemisesta ei ollut helppo Markku Harjulle, joka on palvellut asiakkaita yli 50 vuoden ajan. Mutta ehkäpä 78-vuotiaana on aika tehdä muutakin, kuin 6-7 päiväistä työviikkoa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Info Kirjakaupassa on alkanut loppuunmyynti. Kauppias Markku Harju arvioi, että loppuunmyynti kestää muutaman kuukauden, koska paikalle on tuotu varastoa myös aiemmin ovensa sulkeneesta Seinäjoen myymälästä. Ovet suljetaan lopullisesti tämän vuoden aikana.

Samalla päättyy osa Alajärven erikoiskaupan historiasta. Markku kertoo, että jo 1900-luvun alussa Alajärven Kirkonkylän kansakoulun johtajaopettaja Matti Kotkaniemellä oli ollut kirjamyyntiä ja kirjakaupasta on ensimmäiset merkinnät 1912, jolloin Kotkaniemen kanssa kauppaa piti Adiel Ojajärvi.

MAINOS

Kauppa myytiin 1923 Lapuan Osuuskaupalle ja jo 1928 Kotkaniemi osti sen takaisin. Kauppa siirtyi hänen pojalleen Viljo P. Kotkaniemelle 1933. Viljo haavoittui sodassa, joten kauppa myytiin Markun isoveljelle Matille 1959. Markku tuli kaupan palvelukseen 1968, eli pian 55 vuotta sitten, ja vuonna 1970 se siirtyi hänen omistukseensa.

Vuodesta 1960 kauppa on sijainnut nykyisellä paikallaan, liikekiinteistön valmistumisesta lähtien.

1970-luku oli kirjakaupalle hyvää aikaa. Kirjojen lisäksi myytiin monenlaista muutakin tavaraa, koska tavarataloja ei vielä ollut. Oli jopa wc-paperia, leluja ja monenlaista muuta tarpeellista tuotetta.

Kun ensimmäiset tavaratalot avattiin, alkoi tuoteryhmiä tippua pois ja tilalle otettiin toimistotarvikkeet jo -70 luvun lopulla. Info-ketjuun yritys liittyi 1977 ja Info Toimistotukusta  tuli merkittävä apu toimistotarvikekaupassa. Datainfo liiketoiminta käynnistyi 80-luvun puolessa välissä vauhdittamaan tietokoneiden ja -järjestelmien kauppaa.

Myyntiin tulivatkin toimistokoneet ja -laitteet tietokoneista alkaen, kunnes 2006 tämä puoli myytiin Japolle. Sitä ennen Info Kirjakauppa oli merkittävä tietojärjestelmien myyjä paikkakunnalla.

Tuon jälkeen valikoimiin jäivät kirjojen lisäksi muut toimistotarvikkeet ja ala vakiintui siihen näihin päiviin saakka.

Nettikauppa alkoi tehdä tuloaan jo -90 luvulla kiihtyen edelleen 2000-luvulla. Kirjabisnes on siirtynyt yhä voimakkaammin kotimaisten ja kansainvälisten jättiyhtiöiden käsiin. Samaan aikaan kirjojen kiertonopeus on kasvanut. Siinä missä kirja piti ennen arvonsa, on syksyn uutuus nyt joulun jälkeen alehyllyssä.

– Bisnes kirjanmyynnistä on kadonnut. Kun kirja tulee meille, sen hinta katsotaan netistä ja lisätään vähän rahtikulua. Tilanne on sama kautta maan ja yksityiset kirjakaupat ovat yhä harvinaisempia.

Tärkeä kivijalka kirjakaupan toiminnassa on ollut yritys- ja laitoskauppa. Markku Harju kiittää niin Alajärven kuin lähialueiden yrityksiä sekä Alajärven kaupunkia siitä, että pitkäaikaisten asiakassuhteiden ansiosta palvelun säilyttäminen on ollut näinkin kauan mahdollista.

Tosiasia on se, että se myynti mitä tapahtuu liikkeessä, on vain neljännes koko kaupankäynnistä, kolme neljäsosaa kaupasta tehdään yritys- ja laitosmyyntinä.

Viime vuosien kehitys tällä saralla olikin se syy, miksi jo vuosien ajan pohdittu lopetuspäätös konkretisoitui. – Isoja yrityksiä on myyty ja samalla niiden päätöksenteko on mennyt alueemme ulkopuolelle. Samalla asiakassuhteemme niihin ovat päättyneet.

– Oppikirjabisnes on loppunut osin jo vuosia sitten, mutta pari vuotta sitten se loppui myös lukion kirjojen osalta. Nyt myös sotepuolen hankinnat keskitettiin. Nämä asiat ovat kuoliniskuja tällaiselle yritystoiminalle, Markku sanoo.

Toki yksi merkittävä syy lopetuspäätökselle on myös se, että myös Markku alkaa jo kaivata eläkepäiviä. Hän on tehnyt yli 50 vuoden ajan työtä alajärveläisen palvelubisneksen eteen ja nauttinut työstään, mutta 78 vuoden iässä pitäisi jäädä aikaa jo muuhunkin, kuin 6-7 päiväisiin työviikkoihin.

– Silti tekee kipeää luovuttaa. Erikoiskaupan palvelut vaikuttavat niin moniin asioihin, jopa asumisviihtyvyyteen. Liike oli myynnissäkin ja kiinnostusta oli, mutta sopivaa ostajaa ei löytynyt. Näen edelleen, että mahdollisuuksia jatkoon olisi ollut, jos olisi löytynyt vaikkapa alan tunteva pariskunta, joilla olisi intoa panostaa yritys- ja laitoskauppaan.

Iloa Markku tuntee siitä, että Alajärven kaupan palvelut jatkuvat edelleen hyvinä, myös ilman kirjakauppaa. Hän toivoo yrittäjille voimia jatkaa työssään ja toivoo alueen asukkaiden muistavan, että palveluja pitää käyttää, jotta ne säilyisivät.

Hän on kiitollinen hyvistä ja pitkistä asiakassuhteista, joita kirjakaupalla on ollut, ilman heitä ei olisi pärjätty näin pitkälle. – Olen kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä tätä työtä yli 50 vuoden ajan, Markku Harju toteaa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliJoona Peltokankaalle 2+1 vuotinen jatkopahvi
Seuraava artikkeliVihannestori tilamyyntinä Lehtimäellä joka perjantai!