Säännölliset hammashoidon käynnit tärkeitä

Kaikki alle 18-vuotiaiden ajat ilmoitetaan kotiin joko kirjeellä, puhelimitse tai tekstiviestillä. Säännöllisessä hammastarkastuksessa käynti on hyvin tärkeää myös aikuisille.
Mainos[adrotate banner="3"]

Viimeiset vuodet eivät ole olleet helppoja terveydenhuollon vastaanottotoiminnan järjestämisessä. Koronaviruksen aiheuttamana suun terveydenhuollon vastaanottokäyntejä peruuntui ja käyntejä ei voitu toteuttaa niin paljoa kuin aikaisemmin.

Sen lisäksi Järvi-Pohjanmaan kuntien (Alajärvi, Lappajärvi, Vimpeli) alueella suun terveydenhuollossa oli viime keväänä resurssipulaa, joka on onneksi nyt jo hieman helpottanut, ainakin hammaslääkäreiden osalta.

MAINOS

Järvi-Pohjanmaan alueen hammashoitoloissa järjestetään alle kouluikäisten suun terveystarkastukset 1-, 3- ja 5-vuotiaille erityiskoulutetun hammashoitajien toimesta. Sen lisäksi kouluikäisille ja 17-vuotiaille järjestetään säännölliset suun terveystarkastukset Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhteisen ohjelman mukaisesti hammaslääkärille tai suuhygienistille.

Kaikki alle 18-vuotiaiden ajat ilmoitetaan kotiin joko kirjeellä, puhelimitse tai tekstiviestillä.

Jokaisessa hammaslääkärin suorittamassa täysi-ikäisen henkilön suun kokonaistutkimuksessa potilaalle määritetään henkilökohtaisesti ajankohta, jolloin hänen tulisi seuraavan kerran hakeutua hammaslääkärin tutkimukseen.

Aikaisemmin Järvi-Pohjanmaalla oli käytössä myös aikuisväestölle tekstiviesti-ilmoitus, jolla kehotettiin aikuista varaamaan aika hammastarkastukseen, kun hänen seuraavan kerran tulisi hakeutua tarkastukseen.

– Koronaviruksen aiheuttamien suun terveydenhuollon vastaanottokäyntien ruuhkautumisen vuoksi emme ole pystyneet enää hetkeen lähettämään tekstiviesti-ilmoitusta hammaslääkärin tarkastusajan varaamisesta, kertoo ylihammaslääkäri Jaakko Anttila Järvi-Pohjanmaan sote-keskuksesta.

– Osa on jo itse ollut yhteydessä hammashoitolan ajanvaraukseen ja käynyt hammaslääkärin tarkastuksessa. Olemme myös hammashoitolassa aktiivisesti tarjonneet hammaslääkärin tarkastusaikaa, jos olemme huomanneet, että potilaan olisi taas syytä käydä hammastarkastuksessa.

Säännöllisessä hammastarkastuksessa käynti on kuitenkin hyvin tärkeää. Hammaslääkäri tutkii mm. leukanivelet, limakalvot, hampaiden reikiintymistilanteen ja yrittää tunnistaa mahdollisen iensairauden.

– Lohkeaman korjaamisen yhteydessä ja särkykäynnillä edellä mainittuja asioita ei ehditä tutkimaan. Hammastarkastuksessa huomataan usein ongelmat ennen, kuin niistä tulee potilaalle särkyä tai muuta vaivaa.

Suun terveydenhuollon käyntien merkinnät löytyvät OmaKanta-palvelusta, josta voi löytyä merkintä, milloin seuraavan kerran tulisi käydä hammaslääkärin tarkastuksessa.

Ajan hammashoitoon voit varata ajanvarausnumerosta 06 230 7560 tai sähköisen ajanvarauksen kautta, lisätietoja löydät Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta hyvaep.fi.

MAINOS
Edellinen artikkeliAnkkurit sopimukseen Kortelaisen ja Sillanpään kanssa
Seuraava artikkeliKaravaanarikoira on kuin oma rotunsa