Karavaanarikoira on kuin oma rotunsa

Tanskandoggi Weikko ja Jukka Kauppala saapuivat SF Caravan ry:n Koirakerhon Syystreffeille Espoosta. Kauppala kertoo osallistuvansa kerhon tapahtumiin aina, kun se on mahdollista.
Mainos[adrotate banner="3"]

– Meidän koiramme ovat käyneet 25 maassa. Koiran kanssa matkailu onnistuu, kun on rokotukset ja passit kunnossa – ja takaisin tullessa ekinokokkilääkitys kunnossa. Ja kun katselee, että menee koirien kanssa sellaisille alueille, mihin koiria saa viedä. Euroopassa koiriin suhtautuminen on paljon vapaampaa kuin Suomessa, kertoo vantaalainen Erno Rönkkö.

Rönkkö osallistui kahden espanjanvinttikoiransa ja tyttärensä espanjanvinttikoiran kanssa SF Caravan ry:n Koirakerhon Syystreffeille. Ne pidettiin Koivulehdossa, SF Caravan Järviseudun isännöimällä caravan-alueella Alajärven Kurejoella.

MAINOS
Kultainennoutaja Kapu, viisi kuukautta, ei ollut moksiskaan Syystreffien menosta tai siitä, että pääsi kameran etsimeen.

Espanjanvinttikoirien lisäksi Syystreffeillä olivat edustettuina esimerkiksi kultainennoutaja, tiibetinspanieli, saksanpaimenkoira, cairnterrieri, villakoira, cockerspanieli ja moni muu – unohtamatta monirotuisia ihmisten parhaita ystäviä.

Koirapitoinen ohjelma

Syystreffeillä oli monipuolinen ohjelma. Oli koirien piirileikki, visailureitti, rallytoko-kilpailu, arpajaiset, mies ja koira -kisa sekä match show.

Vauhtiin päästiin etenkin sen jälkeen, kun käytiin esittäytymässä. Kerrottiin mukana olevan koiran rotu ja ikä, asuinpaikka, omistajan nimi ja se, mitä harrastetaan koiran kanssa. Karavaanarit harrastavat koiriensa kanssa esimerkiksi lukukoira- tai kaverikoiratoimintaa, näyttelyitä, tottelevaisuuskoulutusta, agilityä tai sohvailua. Koirien kanssa kierretään ympäri Eurooppaa.

SF Caravan ry:n Koirakerho on perustettu vuonna 1996. Jäseniä on hieman alle 200. Tänä vuonna yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut viidellä.

– Joka puolelta maata löytyy jäseniä, mutta suurin osa Jyväskylän eteläpuolella. Jäsenmäärä kasvaa pikkuhiljaa. Yleensä jos eroaa jäsenyydestä, suurin syy on, että ei ole enää koiraa, kertoo sihteeri Tanja Lepistö.

– Kerhon jäsen voi kuitenkin olla, vaikka itsellä ei olisikaan koiraa.

Koirakerhon puheenjohtaja Matti Tyynismaa, Maritta Tyynismaa ja johtoryhmän jäsen Marja Nortamo valmistelivat match show’n ja Mies ja koira -kisan palkintopöytää.

Syystreffejä on järjestetty kerhon alkuajoista lähtien. Syystreffejä suurempi tapahtuma on Kevään kuninkaalliset treffit, jossa valitaan Koirakerhon kuningas ja kuningatar.

Kyseessä ei ole koirien kauneuskilpailu, vaan tittelit arvotaan osallistujien kesken nostamalla punainen ja sininen lappu kerrallaan.

Viimeisen punaisen nostaneen jäsenen koira on uusi kuningatar ja viimeinen sininen lappu tietää luonnollisesti uutta kuningasta. Alahärmäläinen Koirakerho-aktiivi Maritta Tyynismaa kertoo, että keväällä ei järjestetä match show’ta.

Sopuisaa yhdessäoloa

Koivulehdossa oli koolla isoja ja pieniä, sileäkarvaisia ja ei-niin-sileäkarvaisia koiria. Olikohan syynä isäntien ja emäntien karavaanariharrastuksen avulla omaksuttu sopeutuvaisuus vai perusteellinen käyttäytymiskoulutus, kun vieraampiin koiriin suhtauduttiin uteliaan rauhallisesti? Ei rähisty eikä varsinkaan yritetty käydä kiinni lajitoveriin.

Tapahtuman nuorimpiin koiriin kuului viisikuukautinen kultainennoutaja Kapu. Kapu on tottunut poseeraamaan ja toimittajaa tervehdittiin kuin vanhaa tuttua. Kapu oli saapunut emäntänsä Merja Niemelän kanssa Tuusulasta. Match show’sta Kapu nappasi handlerinsa Niemelän kanssa pentujen punaisen nauhan ykkössijan.

Tanskandoggi Weikko harrastaa Jukka Kauppalan kanssa etenkin näyttelyjä. Weikko on moninkertainen muotovalio ja käynyt näyttelymatkoilla sekä Suomessa että ulkomailla. Weikon päiväohjelmaan kuuluvat pitkät lenkit, yhteensä 2,5–3 tuntia. Onneksi Weikko tykkää kovasti ulkoilusta. Kotona Weikolla on kaverina kymmenkuinen borderterrieri Roope, joka oli jäänyt emännän kanssa kotiin Espooseen.

– Olen ollut SFC Koirakerhon jäsen 3–4 vuotta, ja olen käynyt aika monessa kerhon tapahtumassa, joissa ihmiset tapaavat toisiaan ja koirat tapaavat toisiaan. Osallistumme aina tapahtumiin, jos vain pääsemme. Kivoja koiria, kivoja ihmisiä, kertoo Jukka Kauppala.

Weikko ja Jukka Kauppala eivät lähteneet kotimatkalle tyhjin käsin. Mies ja koira -kisasta isojen koirien ykkössija. Match show’n isoissa koirissa Weikko ja isäntänsä olivat voitokkaita. Match show’hun osallistui yhteensä yli 30 koiraa handlereineen.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliSäännölliset hammashoidon käynnit tärkeitä
Seuraava artikkeliEtnomusiikkiryhmä Dzarela Karpat Nelimarkka-museolla