Hopea on muistamisen arvoinen – Veto, Veto, Vimpelin Veto!

Vedon Superpesis-joukkueen kapteeni Janne Mäkelä (vas.), seuran puheenjohtaja Jari Lakaniemi ja Vimpelin kunnanjohtaja tähyävät jo kohti tulevaa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelin Vedon miesten Superpesis-otteluista tuttu kannustushuuto ja rytmikkäät taputukset raikuivat Vedon kauden päätösbileissä Lakis Areenalla.

Kulunutta fraasia mukaillen tupa oli täynnä ja tunnelma katossa. Kunnan ja Vedon järjestämässä tilaisuudessa pääpuheenaiheina olivat pesäpallo, Veto, hopeaan päättynyt kausi ja se, miten katse on jo siirretty tulevaan.

MAINOS
Superpesis-joukkueen vaihtajan roolissa pelannut ja kaudella 2022 läpimurtonsa tehnyt Aleksi Lassila arvioi, että hänen kautensa kesäkuusta syyskuuhun oli parempi kuin edelliskausi.

Kunta tarjosi täytekakkukahvit, Lakis Areenaa isännöivä Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuran väkeä toimi vapaaehtoisina. Kakkuannoksia oli kaikkiaan 400 ja jonoa riitti.

Kakusta nautti myös useampi nuoremman polven Veto-fani, joka poistui paikalta puheiden ja joukkueen muistamisen jälkeen ja ennen kuin illan bilebändinä toiminut Lolan petiyö päästettiin irti.

Iso asia

Vedon puheenjohtaja Jari Lakaniemi oli ennakkoon suunnitellut, ettei pidä paperille kirjoitettua puhetta. Mieli oli kuitenkin muuttunut. Hän kertasi ratkaisufinaalin jälkeistä olotilaansa, hiljaisissa tunnelmissa tehtyä kotimatkaa ja sitä, millainen pettymys hopea on pelaajille suurten odotusten ja rankan kesän jälkeen.

– Finaali-iltana uni ei oikein tahtonut oikein silmään tulla ja kävin kautta mielessäni läpi monelta kantilta. Siinä samalla kuitenkin tajusin, miten suuri asia tämä hopeamitali on kaikille faneille, tukijoillemme ja kunnallemme.

Lakaniemi muistutti, että Vimpelin Veto on seura, joka on pelaajien, vapaaehtoisten ja fanien omistama ja siksi ylpeyden aihe kunnalle.

– Seurallamme on kannattajia ja seuraajia ympäri Suomen. Me pienenä kuntana emme todellakaan ole yksin!

Tätä Lakaniemen kommenttia täydensi kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli omassa puheenvuorossaan.

– Pesäpallo tuo meidän kylään 50000 pesäpalloturistia. Pesäpallon pääkaupunki on Vimpeli. Se ei edelleenkään ole Sotkamo. Vuosien varrella olemme olleet yhdessä luomassa Suomen tunnetuinta urheilubrändiä. Suomi on täynnä urheilujoukkueita, mutta on vain yksi Vimpelin Veto, jota ei ole rakennettu rahalla vaan sydämellä.

Kunta muisti hopeajoukkueen jäseniä 150 euron lahjakorteilla. Joukkue oli lähes kokonaisuudessaan saapunut päätösbileisiin.

Mäkelällä pelihaluja

Vedon joukkueen kapteeni Janne Mäkelä mietti humun keskellä, miten kaudenpäätösbileiden tapainen tapahtuma palkitsee urheilijan. Hänestä oli mukava nähdä, että Lakis Areenalle oli saapunut paljon kuntalaisia. Pelien jälkeen on Mäkelän mukaan menty aikamoista matalapainetta. Kannattajilta on sadellut myönteisiä tsemppiviestejä.

– Hopea on valtavan kova pettymys ja ottaa oman aikansa ennen kuin hopeaa rupeaa arvostamaan.

Kauden jäljiltä Veto huilaa muutaman viikon ja joukkueen jäsenet alkavat treenailla kukin tahollaan lokakuun alkupuolella. Kun pelinjohtajakuvio selkeytyy, tiedetään tarkemmin, koska lähdetään yhdessä tekemään hommia. Omalta kohdaltaan Mäkelä ei osannut kertoa tarkempia lähiajan suunnitelmia, sillä ensi kautta koskeva sopimus on vielä tekemättä.

Marja-Sisko Rinta-aho (vas.) ja Sinikka Hämäläinen pitävät saavutettua hopeamitalia arvokkaana asiana. He uskovat, että tulevalla kaudella Veto on entistäkin vahvempi.

– Pelihaluja riittää. Intoa ja nälkää jäi vielä. Tällaiset tiukat tappiot ovat aika tärkeitä urheilussa. Niissä on sillä lailla hyvää, että voi ottaa oppia ja mitä voi parantaa ensi kaudelle.

Uutta kohti

Myös Aleksi Lassilalla on ollut pettymys pinnassa, kun koko kauden tavoite ja Sotkamon voittaminen finaalissa jäivät toteutumatta. Hän on tehnyt irtiottoa pesiksestä tekemällä aivan jotakin muuta ja vierailemalla veljensä Tanelin luona Jyväskylässä. ”Kale” arvioi omaa kauttaan kaksijakoiseksi.

– Alku oli niin heikko kuin osasin kuvitella intin takia. Kun intin jälkeen pääsi treenaamaan ja pelaamaan paremmin, niin sanoisin, että kauteni oli vielä parempi kuin edelliskausi.

Päätösbileiden saama suosio kertoo Lassilan mukaan siitä, että fanit tykkäävät katsoa Vedon pelejä ja vaikka mestaruutta ei tullutkaan, he ovat edelleen joukkueen tukena peleissä ja niiden ulkopuolellakin.

Veto-sydämisiä oli saapunut paikalle sekä Vimpelistä että naapurikunnista. Sinikka Hämäläinen ja Marja-Sisko Rinta-aho kertovat seuraavansa Vedon edesottamuksia tiiviisti, vaikkeivät itse kuulukaan Saarikentän vakiokatsojiin. ja Hämäläinen Ruutu-palvelun kautta.

– Kun Vimpeli saa juoksun, me huudamme ja räiskymme kotona.

Marja-Sisko Rinta-aho seuraa kotiotteluita kotitalonsa Tervasuksen päästä käsin.

– Veto pelasi hyvin koko kauden. Hopeamitali on arvokas tulos, vaikka se jäikin hilkun verran harmittamaan. Kun ensi kesä tulee, me päihitetään muut, uskoo Rinta-aho.

Sinikka Hämäläisen suosikkipelaajien listalla ovat Janne Mäkelä, Matias Rinta-aho ja Jukka-Pekka Vainionpää. Matias Rinta-aho on puolestaan Marja-Sisko Rinta-ahon mieleen oleva vetolainen.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliImproilijat irti Luoma-aholla
Seuraava artikkeliIltapäivä ystävyydelle Lehtimäellä musiikin ja ukrainalaisen ruuan parissa