Palasia Villa Väinölässä

Esimerkiksi Sirpa Katajan maalaamat naisaiheet ovat esillä Palasia-näyttelyssä Villa Väinölässä. Kuvan työt on maalattu palettiveitsen avulla.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpeliläisen Sirpa Katajan viisikymmenvuotinen taival kuvataiteen maailmassa on esillä Villa Väinölässä 4.–27. lokakuuta. Palasia-nimen saaneessa kuvataidenäyttelyssä on esillä Katajan kuvataidetta ja posliinitöitä.

Taiteen sävyttämää aikamatkaa elävöittävät Sirpa Katajan niin ensimmäinen maalaustyö 50 vuoden takaa kuin tuoreemmatkin taidonnäytteet abstraktisine ja rouheine vivahteineen.

MAINOS

Sirpa Kataja kertoo maalaamisen olleen tauolla 70-luvun loppupuolella, kun hänen lapsensa syntyivät ja olivat pieniä.

– Vuonna 1982 aloin maalaamaan kaakelilaatoille täällä kotona. Vuonna 1985 menin taas kansalaisopiston kuvataidepiiriin. 90-luvulla maalasin oikeastaan pelkästään posliinia. Nyt myöhemmin olen tehnyt pääasiassa kuvataidetta, posliinia en maalaa enää ollenkaan.

Edellisen näyttelynsä Kataja pystytti Soinin kirjastoon viime vuoden marraskuussa.

Laaja kattaus töitä

Palasia-näyttelyssä on esillä maalauksia, jotka on maalattu öljyväreillä, pastelliväreillä, vesiväreillä ja akryyliväreillä. Näyttelyssä näkyy Sirpa Katajan kehityksen kaari kuvataitelijana.

–Aikaisemmin tein vain esittävää taidetta. Minusta tuntui, etten voinut ajatellakaan tekeväni jotakin abstraktia. Kun on paljon maalannut, haluaa tehdä abstraktimpaa ja rouheampaa tai pilkulleen mallista. En yleensä tee luonnoksia vaan intuitiolla saatan tehdä tai ottaa vähän vinkkiä jostakin. Insipiraatiota pitää olla: jos alkaa väkisin maalaamaan, ei siitä tule oikein mitään.

Sirpa Kataja kertoo, että hänellä on tarve maalata, vaikka tauluja onkin varastot täynnä.

– Maalaaminen on elämäntapa, ettei osaa olla maalaamatta. Yleensä maalaan paljon keväällä tai syksyllä. Kevätkesällä maalasin paljon näyttelyn innoittamana. Villa Väinölän Päivi Haapaniemi sai minut ylipuhuttua sanomalla, että laita koko maalaushistoriasi ajalta töitä esille.

Sirpa Kataja on opettanut kuvataidetta sekä Järvi-Pohjanmaan että Järvilakeuden kansalaisopistossa. Tällä hetkellä hän ohjaa kolmea ryhmää Vimpelissä: kahdessa ryhmässä tehdään kuvataidetta ja posliinimaalausta, yhdessä ryhmässä pelkästään kuvataidetta. Opiskelijoita on Vimpelin lisäksi Alajärveltä, Perhosta, Lappajärveltä ja Kauhavalta. Kansalaisopiston lyhytkursseja hän on pitänyt Alajärvellä ja Kortesjärvellä.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliKukka- ja sisustuspuoti Rustiikki hurmaa kävijänsä aina uudelleen
Seuraava artikkeliNuorten kuskien onnettomuudet johtuvat usein väärästä tilannenopeudesta – poliisi valvoo tehostetusti