Autoilijan muistilistalla monta asiaa

Vimpelin Autotarvikkeen Jukka Kivinen sanoo, että talviolosuhteisiin asennoidutaan jo syksyllä pesemällä ja vahaamalla auto.
Mainos[adrotate banner="3"]

Talventulon ja sujuvan matkanteon pääsee taklaamaan ennakoimalla ja varustautumalla.

Autotarvikeliikkeissä ja etenkin autokorjaamoilla talventulo on näkynyt lokakuun näin loppupuolella vilkastuneena asiakasvirtana, kun autonomistajat ovat heränneet talvirengaskaupoille ja asennuttamaan renkaita.

MAINOS

Kokenut autotarvikealan yrittäjä tietää, millä keinoin talviautoilu on vaivatonta ja myös turvallista.

Yrittäjänä vuodesta 2004 toiminut Vimpelin Autotarvikkeen Jukka Kivinen sanoo, että talviolosuhteisiin asennoidutaan jo syksyllä pesemällä ja vahaamalla auto.

Pesulla ja vahauksella turvataan se, että auton maalipinta kestää talven koettelemukset ja tienpintojen suolaukset. Renkaidenvaihdon ohella talviautoiluun siirtymisen muisti- ja tehtävälistaan kuuluu huolehtia oikeanlaisista nesteistä. Eli että jäähdytinneste ja tuulilasinpesuneste kestävät talven usein miinukselle painuvat lämpötilat.

Myös valojen toiminnan tarkastus on hyvä tehdä ennen pimeitä aamuja ja iltoja. Pimeää vuodenaikaa varten voi vaihtaa kirkkaammat polttimot tai voi käyttää lisävaloja.

– Auton raitisilmasuodatin kannattaa näin kosteilla keleillä ja ennen talvea myös vaihtaa. Näin ehkäistään ikkunoiden huurtumista ja jäätymistä.

Ennakoi ja varaudu

Jukka Kivisen mielestä autoilijat voisivat pikkuisen nykyistä paremmin varautua rengassesonkia.

– Tulee tilanne, jossa yhdellä viikolla tai yhtenä päivänä kaikkien pitää saada renkaat vaihdettua. Ei se maailma kaadu, jos talvirenkailla ajetaan viikkoa aikaisemmin. Päinvastoin, on itselle turvallisempaa, että autossa on talvirenkaat alla – jos tulee musta jää, lumi taikka pakkanen. Sitten kun tulee ensimmäinen lumi tai pakkanen, varsinkin korjaamoille tulee ruuhkaa.

Vimpelin Autotarviketta luotsaava Jukka Kivinen vinkkaa, että rengasasioissa ja muissakin autoilun turvallisuuteen liittyvissä asioissa kannattaa turvautua oman kotiseutunsa paikallisten yrittäjien ammattitaitoon. Vastauksia ja apua saa monenlaisiin kysymyksiin.

– Meillä itsellämme ei ole korjaamoa, mutta sanomme, että korjaamolle on hyvä mennä asiakkaaksi. Meillä täällä Vimpelissä on vielä muutama autokorjaamo,

Auton talvivarustukseen kuuluvat itsestäänselvyytenä lumiharja ja jääraappa, samoin jo lain vaatima varoituskolmio. Jukka Kivinen vinkkaa, että vararengas tai renkaantäyttöpullo ja rengasavain kuuluvat myös autossa mukana pidettäviin asioihin.

– Jos vaikka lähdetään ajamaan pohjoiseen, kannattaa varata mukaan lämpimiä vaatteita. Jos vaikka auto tekeekin tenän metsätaipaleella, on laittaa lämmintä päälle. Jos auto sammuu, ei lämpöäkään tule sisälle.

Etenkin pitempiä ajomatkoja varten voi varata myös huomioliivin. Se helpottaa näkymistä siinä tilanteessa, jos vaikka joutuu vaihtamaan autonrenkaan pimeän aikaan tien puolella.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliEepee osti kiinteistön ja tekee uuden S-marketin Lehtimäelle
Seuraava artikkeliPop-kanteletar Ida-Elina konsertoi Alajärvellä