Lappajärven kouluruoka maakunnan parasta

Lappajärven geolukion opiskelijat Valtteri Korri (edessä vas.), Johannes Kujala, Donato Rauhaniemi (edessä oik.) ja Teemu Hernesniemi liputtavat lappajärveläisen kouluruuan puolesta.
Mainos[adrotate banner="3"]

Lokakuun viimeisenä keskiviikkona Lappajärven kouluissa tarjottiin lounaaksi broilerikeittoa, karjalanpiirakoita ja munavoita. Ruoka oli maistuvaa ja löysi tiensä eri-ikäisten koululaisten ja geolukion opiskelijoiden lautasille ja suihin.

Keittäjät Mervi Koivuniemi (vas.) ja Päivi Viitasalo, ruokapalvelutyöntekijä Seija Hokkanen ja emäntä Arja Pohjoisaho sekä heidän lisäkseen ruokapalvelutyöntekijä Susanna Isoperkkiö ja vastaava ruuanjakaja Sinikka Paalanen vastaavat siitä, että päiväkotilapset, esikoululaiset, yhteiskoululaiset ja geolukiolaiset saavat maistuvia ja laadukkaita aterioita.

Kouluruuan tasosta kielii myös joka toinen vuosi julkaistavan Kouluterveyskyselyn tulos. Geolukion 1. ja 2. vuositason opiskelijoista peräti 95,7 prosenttia kertoi kyselyssä, että kouluruoka on laadultaan hyvää. Luku on maan kolmanneksi paras, koko maan keskiarvon ollessa 57,4.

MAINOS

Lappajärven yhteiskoulun oppilaista 92,1 prosenttia totesi tutkimuksessa, että koululounas on maultaan hyvää. Yhteiskoululaisista kyselyyn osallistuivat neljännen, viidennen, kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaat.

Emäntä Arja Pohjoisaho summaa hyvän palautteen ja lappajärveläisen kouluruuan salaisuudeksi perusruuan.

Menekin ja maistuvuuden perusteella kolme suosikkiruokaa ovat broileripasta, rapea kalafilee kermaviilikastikkeen kera ja kasvispihvit tonnikalasalaatin ja kermaviilikastikkeen kera. Iso tekijä kouluruuan maistuvuudessa on Pohjoisahon mielestä keittiössä työskentelevien ammattilaisten panostuksella ja sitoutuneisuudella.

Keittiön henkilökunta ei jäänyt osatta Kouluterveyskyselyn tuloksista vaan heitä muistettiin kunnanjohtaja Sami Alasaran ja valtuuston puheenjohtaja Heikki Honkaniemen johdolla.

Suosikkeja ja toiveita

Lappajärven koulukeskuksen keittiössä tehtävä ruoka on aikaisemminkin saanut kiitosta Kouluterveyskyselyssä. Vuonna 2021 lappajärveläinen kouluruoka arvioitiin koko maan 15. parhaaksi. Sijoitus parani roimasti ja yhteiskoulun keittiössä tehdään maakunnan maistuvinta kouluruokaa.

Mutta mitä kokemusasiantuntijat eli koululounasta lukuvuoden aikana syövät geolukiolaiset miettivät asiasta? Koululounasta syödään joka päivä. Poikkeuksena koululounaan väliin jättämiselle saattaa Donato Rauhaniemen mukaan olla hyppytunti tai koeviikko.

– Tai jos on ollut joku itselle ei-mieluinen kasvisvaihtoehto. Kasvissosekeitto ei ole minun juttuni, täydentää Valtteri Korri.

Broilerikeitto, riisipuuro ja kiisseli, broileripasta ja kasvispihvit ja tonnikalasalaatti pääsevät geolukiolaisten suosikkilistalle.

– Toivelistalla voisi olla esimerkiksi hampurilaisia, mutta ne eivät sovi kouluruuaksi, miettii Teemu Hernesniemi.

Johannes Kujala paaluttaa, että ruokalistalla pitäisi olla enemmän jälkiruokia ja kiisseleitä. Kiisseleitä on tarjottu aikaisemmin.

– Kiisselissä on hyvä ja marjaisa maku, hän perustelee toivettaan.

Fanni Autiolla ei ole erityistä toiveruokaa, sillä koulussa tarjottava ruoka on hyvää ja monipuolista.

Broilerikeitto, karjalanpiirakka ja munavoi kuuluivat Lappajärvellä lokakuun viimeisen keskiviikon ruokalistalle.

Toisissa kunnissa koulua käyviltä tai opiskelevilta sukulaisilta tai tuttavilta lappajärveläisnuoret ovat saaneet vihiä, että joissakin kunnissa liharuokaa on korvattu kasvisruualla. Kasvisruuan tiedetään olevan trendi, joka geolukiolaisten mielestä ei ehkä sovi nuorille.

Säästöt muualta

Lappajärvi käyttää kouluruokaan 4,82 euroa päivässä ruokailijaa kohti. Kouluruuan hintatieto perustuu Opetushallituksen viimevuotiseen raportointiin. Tämän vuoden talousarvioon oli yhden aterian elintarvikkeisiin varattu 1,06 euroa oppilasta kohti.

Perusopetuksen rehtori Antti Turpeinen kertoo, että Lappajärvellä tarjottavan kouluruuan elintarvikekustannusten hinta on 2,25 prosenttia sivistystoimen budjetista.

– Elintarvikesäästöillä ei voida pelastaa minkään kunnan taloutta. Jos joudutaan tekemään säästötoimia, toivottavasti ne tehdään jostakin muualta kuin kouluruuasta. Tällä hetkellä näyttää hyvältä. Luotamme päättäjiin, että he tekevät viisaita päätöksiä kouluruuan suhteen.

Lappajärven yhteiskoululta ja geolukiosta löytyy myös petrattavaa. Kouluterveydenhoitaja Suvi Ahola on huomannut Kouluterveyskyselyn kertoman, jonka mukaan aamupala jää isolta osalta lapsia tai nuoria syömättä. Aamupalan syömättömyyttä oli havaittavissa jo edellisen kyselyn aikoihin. Asia nousee esille myös terveystarkastuksissa ja on Aholan mukaan huolestuttava juttu.

– Toisilla aamun aikataulu voi olla tiukka. Kaikki eivät myöskään pysty syömään aamulla. Koulu on reagoinut aamupalan väliin jättämiseen tarjoamalla 7.–9.-luokkalaisille kerran viikossa yhdeksän välitunnilla hedelmän. Kotoa kouluun tuotava hedelmä voisi olla myös ratkaisu. Aamupalan syömättömyys näkyy väistämättä keskittymisessä.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliToivon ja lohdun musiikkia Lappajärven kirkossa
Seuraava artikkeliRattijuoppo peruutti ojaan Soinissa