Sinilevähavaintoja Lappajärvellä

Lappajärvellä on havaittu myöhäinen sinileväkukinto. Levämassa on sotkenut rantoja ja kalastajien verkkoja. Sinilevästä otettiin näytteitä marraskuun 6. päivänä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Lappajärvellä on havaittu lokakuun puolella ja marraskuun alussa sinilevää. Esiintymät ovat olleet varsin runsaita. Tummanvihreä levämassa on sotkenut rantoja ja kalastajien verkkoja.

Levänäytteen perusteella lajisto oli runsasta. Näytteissä tavattiin loppusyksylle tyypillisen Aphanizomenon flos-aquae -lajin lisäksi erilaisia Anabaena-, Gomphosphaeria-, Woronichinia- ja Microcystis -sukujen sinileviä.

MAINOS

Myöhäissyksyn ja alkutalven leväkukinnot ovat melko harvinaisia, mutta eivät tavattomia. Pimeänä vuodenaikana vähäinen valon määrä, kylmä vesi ja tuuliset säät yleensä vähentävät levien esiintymistä ja joka tapauksessa selvästi hidastavat levien kasvua. Toisaalta ravinteita on usein runsaasti saatavilla. Tämä suosii tiettyjä levälajeja.

Syksyn runsaat sateet ovat tuoneet Lappajärveenkin runsaasti ravinteita, mikä on varmasti suosinut levien esiintymistä. ELY-keskuksella ei ole kantautunut tietoa muiden järvien levätilanteesta. Liikkuminen järvillä vähenee loppuvuonna selvästi, eikä mahdollisia esiintymiä varsinkaan jään alta helposti havaita.

Lappajärvellä on havaittu myöhäinen sinileväkukinto. Levämassa on sotkenut rantoja ja kalastajien verkkoja. Sinilevästä otettiin näytteitä marraskuun 6. päivänä.

MAINOS
Edellinen artikkeliHeikkilä matkaa pyörtänöiltä palatseihin
Seuraava artikkeliOP Alajärvi 110-juhlavuoteen uuden toimitusjohtajan otteessa