2.6 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Odotettu status Järviseudulle

Kraatterijärvi Geopark on tänään nimetty YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO:n maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon eli UNESCO Global Geopark -kohteeksi. Asiasta päättivät UNESCO:n hallintoneuvosto ja yleiskokous. Vuonna 2015 perustettuun UNESCO:n geopark-ohjelmaan kuuluu viisi kohdetta Suomesta.

Alajärven kaupunki ja Evijärven, Lappajärven sekä Vimpelin kunnat ovat jo vuosien ajan kehittäneet aluetta kohti UNESCO Global Geopark -verkoston jäsenyyttä. Tiivistä yhteistyötä on tehty niin yhteistyössä yritysten, yhdistysten ja asukkaiden sekä lukuisten muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

MAINOS

Teema meteoriitista

Kraatterijärvi UNESCO Global Geoparkin geologinen pääteema on meteoriitin iskeytyminen maahan 78 miljoonaa vuotta sitten. Alueen kansainvälisesti merkittävimpiin erityispiirteisiin kuuluu kovassa kuumuudessa ja paineessa syntynyt kivilaji, kärnäiitti, joka tuli muodostelmana maanpintaan Lappajärven Kannanlahdessa. Törmäyksestä syntyneet paine ja kuumuus saivat aikaan myös harvinaislaatuisia törmäystimantteja. Merkittäviä maastoja ja maisemia edustavat kraatterin iskeytymisestä muodostunut Lappajärvi reunamuodostelmineen Vimpelin Lakeaharjulla ja Valmosanneva Evijärvellä sekä myyttiset kiviluolastomuodostelmat Alajärven Pyhävuorella.

– Geoparkin UNESCO-statuksen hakuun valmistautuminen on edellyttänyt alueen laaja- alaista kehittämistä, kattavaa yhteistyötä, investointeja, valintojen tekemistä sekä pitkäjänteistä sitoutumista Geoparkin jatkuvaan kehittämiseen ja ylläpitämiseen myös tulevaisuudessa, listaa Kraatterijärvi Geopark ry:n puheenjohtaja Sam Leijonamieli.

Kiitosta kouluyhteistyöstä

Vahva ja ainutlaatuinen geologinen perimä vakuutti UNESCO Global Geopark -arvoitsijat, sillä Kraatterijärvi Geopark on ainut ja Euroopan suurin meteoriitin törmäyksessä syntynyt järvi UNESCO:n Global Geopark -verkostossa. UNESCO-kelpoisuuden arvioinnissa alue sai kiitosta muiden vahvasta alueen poliittisesta tuesta ja sitoutuneisuudesta, kouluyhteistyöstä ja ympäristökasvatuksesta varsinkin Geolukion osalta sekä erityisen hyvästä geologian tieteenalan pohjatyöstä, jota edustaa muiden muassa Nykälänniemen meteoriittikeskus.

Kraatterijärvi Geoparkin alueelle odotetaan kasvavia kävijämääriä erityisesti luonto- ja kulttuurikohteissa. UNESCO:n geoparkit ovat myös paljon muuta kuin vain geologisia kohteita. Kraatterijärven geoparkin erityisominaisuuksiin kuuluu maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon ainutlaatuinen rakennuskokoelma, alueen kymmenet museot ja harvinaisten puukirkkojen kokonaisuus.

Alueen kunnat ovat kehittäneet Geopark -aluetta ja toimintaa yhteisillä hankkeilla. Geokohteiden kehittämistä on edistetty erilaisilla hankerahoitusinstrumenteilla ja tuotettu opastusaineistoja. Geopark on kehitysalusta, jonka avulla geologisesti arvokasta perimää ja sen elinvoimaa kehitetään ja nostetaan esiin alueen luontoa ja kulttuuria hyödyntämällä. Geopark-kokonaisuuden kehittäminen ja alueidentiteettiä vahvistava yhteistyö jatkuvat Sam Leijonanmielen mukaan alueen kuntien omistaman Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n alaisuudessa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät