-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Talvirenkailla pääsiäisliikenteeseen

Maaliskuun loppu häämöttää ja talvirenkaiden vaihto kesäkumeihin houkuttelee ainakin etelässä. Renkaiden vaihtoa ei kannata kiirehtiä, sillä vaihtelevat kelit ja yöpakkaset pitävät tienpinnat liukkaina. Liikenneturva kehottaa lähtemään pääsiäisliikenteeseen talvirenkailla.

Talvirenkaita tulee käyttää maaliskuun loppuun asti, mikäli sää tai keli näin edellyttää. Jos olosuhteet ovat talviset ja tiet liukkaita, talvirenkaita on käytettävä maaliskuun jälkeenkin. Myös nastarenkaita saa käyttää maaliskuun jälkeen, jos keli sitä vaatii. Auton kuljettaja on vastuussa, että autossa on oikeanlaiset renkaat.

MAINOS

Renkaanvaihto kelin mukaan

Etelä-Suomessa kevät on jo pidemmällä ja tiet ovat osin sulia, mutta talvi jatkuu vielä suuressa osassa maata.

– Kun mietit kesärenkaiden vaihdon ajankohtaa, on tärkeää pohtia sekä keliä että omaa ajoympäristöä. Vaikka päätiet ovat auki, pikkuteillä voi olla petollisen liukasta. Tänä vuonna pääsiäisen menoliikenteeseen ei ole mitään asiaa kesärenkailla, tähdentää Liikenneturvan Lahden yhteyspäällikkö Ari-Pekka Elovaara.

Vanhat kitkat eivät toimi kesärenkaina

Renkaat ovat turvallisuuden kannalta auton yksi tärkeimmistä asioista. Ajoneuvon hallinta riippuu niiden pitävyydestä.

– Kun ajattelee, että vain neljä reilun kämmenen kokoista kaistaletta pitää auton tienpinnassa, ymmärtää, ettei huonokuntoista rengasta kannata käyttää, Elovaara painottaa.

Liikenneturvan vuonna 2022 tehdystä kyselystä* kävi ilmi, että lähes neljällä viidestä autoilijasta oli nastarenkaat alla. Kitkarenkaita käytti vajaa viidesosa ja heistä jopa joka kymmenes kertoi ajavansa niillä läpi vuoden. Kitkarenkaita ei kuitenkaan ole tarkoitettu kesärenkaiksi.

– Voi olla suuri houkutus ajaa kitkarenkaat niin sanotusti loppuun kesällä, mutta kuluneiden kitkarenkaiden ajo-ominaisuudet ovat usein verraten huonot, eikä niitä ole suunniteltu kesäolosuhteisiin.

Liikenneturvan vinkit kesärenkaiden vaihtoon: Ajoita renkaanvaihto kelin mukaan. Mieti, missä ja milloin ajat: älä anna kelin yllättää. Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet ja hanki tarvittaessa uudet kumit alle. Kahden euron kolikkotesti pitää yhä pintansa! Tarkista rengaspaineet vaihdon yhteydessä ja säännöllisesti sen jälkeen. Oikeat arvot löytyvät auton ohjekirjasta. Muista renkaiden jälkikiristys vielä 50–100 kilometrin ajon jälkeen. Jälkikiristys on tehtävä aina, kun pyörä on ollut irti autosta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät