3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Vehunperän riistamiehet juhlivat kuutta vuosikymmentään

Vehunperän riistamiesten 60-vuotisjuhlassa Riistanhoitopiirin tervehdyksen juhlivalle seuralle toi Pohjanmaan riistanneuvoston varapuheenjohtaja Heikki Lehisalo.

Lehtimäen-Soinin riistanhoitoyhdistyksestä tervehdyksen toi Tomi Kurunmäki. Puheissaan he keskittyivät metsästyksen nykytilaan ja metsästyksen suomiin elämyksiin.

MAINOS

Vehunperän riistamiesten puheenjohtaja Pekka Löytölä sanoi juhlaan tervetulosanat ja viihdytyksestä vastasi Virtolainen kuoro Elvin Ukot.

Seuran historiikin esitti Heikki Mäkelä.  Varsinaisesti yhdistys perustettiin ja säännöt hyväksyttiin 28.7.1964

Säännöissä seuran tarkoitukseksi määriteltiin järkiperäistää metsästystä, riistanhoito- ja luonnonsuojelutoiminta sekä metsästysampumaurheilu.

Alusta asti mukana olleita jäseniä on vielä jäljellä kaksi; Veikko Saramaki ja Paavo Leppäkangas.

Mäkelä kertoi historiikissaan Vehun riistamiesten ensimmäisen puheenjohtajan Tauno Rannilan sanoneen seuran 40-vuotisjuhlassa, että ennen seurojen perustamista pitäjän alue oli kaikille yhteistä metsästysaluetta. Joskus jollakin kylällä innostuttiin lähtemään naapurikyliin oikein porukalla jahtiin, ja siitä eivät kaikki oikein pitäneet.

Riistanhoitotoimetkin olivat rempallaan. Nämä haasteet innostivat perustamaan oman seuran ja se toi heti jäntevyyttä. Tutut metsästäjät saivat maanomistajienkin suhteet metsästäjiin myönteisiksi.

– Miten metsästysharrastus on muuttunut 60-vuoden aikana? Riistakannat on vaihdelleet ja muuttuneet, pienriista vähentynyt, suurpedot lisääntyneet tai paremminkin palanneet takaisin.

– Hirvikanta ja -luvat ovat nousseet alun jälkeen roimasti ja nyt viime vuosina olleet taas laskusuunnassa, Mäkelä selvitti.

Uusia riistalajeja on tullut metsiin. Näitä ovat esimerkiksi majava, valkohäntäpeura ja metsäkauris, sekä pienpedoista minkki ja supikoira.

– Tällä hetkellä Vehun riistamiehillä on metsästysmaita käytössä hieman vajaa 7000 hehtaaria ja jäseniä on noin 80, joista hirvijahdissa mukana noin 30.

Juhlassa palkittiin myös ansioituneita seuran jäseniä.  Palkituista Veikko Saramäki on ollut seuran jäsen perustamisesta lähtien, ollen aktiivinen metsästäjä niin ravintoeläin kuin pienpetojen parissa. Hän on ansiokkaasti innostanut nuorempaa sukupolvea ja muita aloittelevia metsästäjiä harrastuksen pariin.

Paavo Lamminmäki puolestaan on seuran pitkäaikaisia jäseniä. Hän johti Vehun hirviporukkaa ansiokkaasti pitkään niinä aikoina, kun kaatolupia oli eniten. Paavo on suorittanut hirvenammuntakokeen vuosittain 30 vuoden ajan.

Matti Löytölä taas on toiminnut seuran pitkäaikaisena puheenjohtajana noin 20 vuotta ja johtanut Raitaperän hirviporukkaa 27 vuoden ajan.

Pentti Löytölä sai huomionosoituksensa ansiokasta ja pitkäjänteistä riistanhoitotyöstä, erityisesti pienpetojen metsästyksessä.

Kalevi Puttonen palkittiin ansiokasta toiminnasta hirvenmetsästyksen parissa jahtipäällikkönä ja Sinikka Piispanen seuran pitkäaikaisena tilin- ja nykyisin toiminnantarkastajana.

Tuula Jokiahosinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät