Muutoksia lipputuotteissa ja hinnoittelussa seudullisessa bussiliikenteessä

Yhteysväleille Vaasa – Isokyrö – Seinäjoki sekä Seinäjoki – Lapua – Kauhava/Alajärvi – Vimpeli alkaa uusi sopimuskausi kesäkuun alussa. Kyseisillä yhteysväleillä on tulossa aiempaa edullisempia kertalipputuotteita sekä uusia houkuttelevampia sarjalipputuotteita. Kuva: Kuvituskuva ELY-keskus.
Mainos[adrotate banner="3"]

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on kilpailuttanut joukkoliikennettä yhteysväleille Vaasa – Isokyrö – Seinäjoki sekä Seinäjoki – Lapua – Kauhava/Alajärvi – Vimpeli.

Uusi sopimuskausi alkaa kesäkuun alussa. Kyseisillä yhteysväleillä on tulossa aiempaa edullisempia kertalipputuotteita sekä uusia houkuttelevampia sarjalipputuotteita.

MAINOS

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus hankkii seudullista kuntarajat ylittävää bussiliikennettä kolmen maakunnan alueella Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla sekä Keski-Pohjanmaalla. Joukkoliikenteen viranomaisena sen tehtävänä on määritellä enimmäishinnat lipputuotteille, joita kalliimmalla liikenteenharjoittajat eivät saa myydä lippuja.

Tällä pyritään siihen, että hinnat pysyvät kohtuullisena asiakkaille. Liikenteenharjoittajat saavat myydä lippuja enimmäishintoja halvemmalla halutessaan.

Tällä hetkellä voimassa olevat kertalippujen enimmäishinnat ovat varsin korkealla suhteessa yhteysväleillä liikennöivään muuhun markkinaehtoiseen joukkoliikenteeseen. Esimerkiksi matkustaessa Seinäjoelta Vaasaan aikuisen kertalipulla enimmäishinta on bussiliikenteessä ollut 18 euroa, kun junaliikenteessä kertalippu on huomattavasti edullisempi.

Kesäkuusta 2024 eteenpäin aikuisen kertalipun hinta bussilla matkustaessa tulee olemaan enintään 12 euroa tällä yhteysvälillä.  Kertalippujen hintoja onkin alennettu erityisesti pitempien matkojen osalta. Käytännössä hinnanalennukset alkavat vaikuttamaan yli 40 kilometrin matkoilla.

Toinen kehittämiskohde lipputuotteissa ja hinnoittelussa on ollut aiempaa houkuttelevammat sarjalipputuotteet. Tällä hetkellä kolmen maakunnan alueella usealla eri yhteysvälillä on tarjolla 44 matkan sarjalipputuotteita, jotka ovat voimassa 90 päivää.

Sarjalipussa on koettu olevan kehittämisen varaa matkamäärän ollessa suuri suhteessa voimassaoloaikaan. Aiemmin mainituille yhteysväleille onkin tulossa kesäkuusta 2024 tarjolle uusia 10 ja 30 matkan sarjalipputuotteita, jotka ovat voimassa jopa 6 kuukautta.

Uusilla sarjalipputuotteilla tavoitellaan uusia joukkoliikenteen käyttäjiä. Matkamäärän ollessa aiempaa pienempi ja voimassaoloajan pidempi, asiakkaan kynnys ostaa lipputuote on matalampi, sillä lipputuote ei vaadi suurta sitoutumista. Uusien sarjalippujen hinnoittelussa ei ole merkittäviä muutoksia aiempaan, mutta ehdot ovat huomattavasti paremmat.

Vuonna 2025 uudet sarjalipputuotteet laajennetaan koskemaan yhä useampaa yhteysväliä. Tarkoituksena on myös, että kertalippujen hinnanalennus tulee laajasti käyttöön kaikissa kolmessa maakunnassa vuoden 2025 aikana.

MAINOS
Edellinen artikkeliHyvinvointialueelle esitetään koko henkilöstöä koskevia YT-neuvotteluja
Seuraava artikkeliIkivihreitä iskelmämusiikin helmiä ja sota-ajan iskelmämusiikkia Taiteen Päämajassa!