Levätilanne rauhoittunut

Levätilanne on rauhoittunut sään viilentymisen ja tuulisen sään ansiosta pohjalaismaakunnissa.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kesäkuun lopun hellepäivät näkyivät viime viikolla sisävesillä tehtyinä levähavaintoina. Viikonloppuna viilennyt ilma ja tuulinen sää ovat muuttaneet tilannetta, ja kuluneella viikolla sinilevää ei ole havaittu seurantapisteillä. Myöskään pohjalaismaakuntien järvillä, joissa sinilevää esiintyi viime viikolla, ei nyt ole havaittu levää. Tuuli sekoittaa vesimassaa, jolloin sinilevä hajaantuu veden eri kerroksiin, eikä kerry pintaveteen lautoiksi toisin kuin tyynellä säällä. Sinilevän esiintyminen on myös hyvin paikallista ja tilanne voi muuttua nopeasti. Tavanomaisesti kesän sinilevähuippu osuu heinäkuun lopun ja elokuun puolivälin seuduille.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan kesäkuun lopussa valtakunnallisessa seurannassa sinilevää havaittiin tavallista enemmän sisävesissä ja merialueilla ajankohtaan nähden, mikä johtunee lämpimästä aurinkoisesta säästä. Sinilevähavaintoja on kuitenkin tehty lähinnä eteläisessä Suomessa ja merialueista Suomenlahdella ja Saaristomerellä.

MAINOS

Sinilevät viihtyvät erityisesti ravinteikkaissa ja lämpimissä vesissä. Tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Lisäksi runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet. Vähäinen sinilevämäärä esiintyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina ja rannalle ajautuessaan se saattaa muodostaa kapeita leväraitoja. Runsaina määrinä sinilevää muodostuu tyynellä ilmalla veteen vihertäviksi tai kellertäviksi levälautoiksi ja sitä kasautuu myös rannoille.

MAINOS
Edellinen artikkeliTangokuningas Rokulipäiville
Seuraava artikkeliHuippuartistit Saarikentälle