Hukkakaura jo näkyvillä pellolla

Kasvinviljelijöillä alkaa peltotarkkailun aika, kun hukkakaura on tulossa esiin. Hukkakauran tarkastukset ja kitkentä tulee aloittaa pikimmiten, jotta hukkakaurat saadaan ajoissa pois pellolta. Kuva: Juha-Matti Toppari
Mainos[adrotate banner="3"]

Kasvinviljelijällä alkaa peltotarkkailun aika, kun hukkakaura on tulossa esiin. Hukkakaura on tehokkaasti leviävä rikkakasvi, joka levitessään on todella hankala torjuttava. Hukkakauran torjunta on lakisääteistä, joten sen kitkentä on tärkeää. Hukkakaura leviää monin eri tavoin. Se voi levitä oman siemenen mukana pellolle, lintujen tai riistaeläinten mukana.

Hukkakauran tarkkailua kannattaa tehdä useamman kerran kasvukauden aikana, koska hukkakauraa voi nousta vielä myöhään kesällä pellolta.

MAINOS

Hukkakauran tarkkailussa tulee erityisesti tarkkailla sähkölinjojen alustat. Linnut istuvat langalla ja usein levittävät hukkakauraa linjojen kohdalle. Hukkakauran torjunta voidaan tehdä joko kemiallisesti tai kitkemällä. Nopean kasvukauden vuoksi kemiallisen torjunnan kanssa ollaan jo myöhässä suurimmalla osalla pelloista. Jotta hukkakauran saa ajoissa kitkettyä pellolta, hukkakauratarkastukset pitää aloittaa heti. Torjuntatoimiin kannattaa tarttua heti, kun ensimmäiset yksilöt ovat näkyvissä. Lämmin sää nopeuttaa hukkakauran tuleentumista ja jos kitkentä myöhästyy, hukkakaura ehtii varistaa jyvänsä.

Hukkakaura juurineen kitketään säkkiin ja tuhotaan polttamalla. Yhdestä hukkakauran siemenestä voi kasvaa useita versoja, jotka tuottavat pahimmillaan jopa sata siementä.

ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukaan hukkakaura tulee ottaa vakavasti. Kitkentä ja tarkastukset tulee aloittaa pikimmiten, jotta hukkakaurat saadaan ajoissa pois pellolta.

MAINOS
Edellinen artikkeliKesäkuvataitelijat Alajärvellä
Seuraava artikkeliPalokuntanuoret koolla Kuortaneella