3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Ajankohtaista kasvintuotannosta

Heinäkuun sää on ollut kasvitauteja ja ravinnepuutoksia suosiva. Sademäärä on vaihdellut alueellisesti erittäin paljon. Luke Ylistarossa on 24.7. mennessä satanut 105 mm, mikä on jo 140 % koko kuun tavanomaisesta sademäärästä.

Viikonlopun sateet lisäävät koko kuun sademäärää paljon. Heinäkuun kolmen ensimmäisen viikon aikana kasvustot eivät ole kuitenkaan kärsineet lisää märkyydestä.

MAINOS

Vuorokauden keskilämpötilat ovat olleet lähes koko heinäkuun alhaisia ja lämpösummaa on kertynyt hitaasti. Lämpösumman kertymä oli Luke Ylistaron mittauspisteessä 24.7. mennessä 570 astepäivää. Se on jo 11 päivää jäljessä pitkänajan keskiarvosta. Nyt tarvittaisiin kipeästi auringonpaistetta ja poutaa.

Viljat ja rypsi

Syysviljakasvustot ovat parhaasta päästä ja ne ovatkin kestäneet kasvukauden olosuhteita hyvin. Kevätviljojen satopotentiaali vaihtelee keskimäärin hyvästä välttävään. Molempia ääripäitäkin on. Vaihtelu on ollut olemassa kylvöstä lähtien.

Täydellinen kato koskee vain yksittäisiä lohkoja kaikkein runsassateisimmilla alueilla. Ensimmäisinä kylvetyt ohrat ovat alkaneet hitaasti vaihtamaan väriään kellertävään suuntaan. Kasvustot ovat maitotuleentumisasteella. Kaurat, kevätvehnät ja kevätöljykasvit ovat vielä täysin vihreitä.

Heinäkuun sateet ovat aiheuttaneet lakoa vain jonkin verran, koska jyväntäyttyminen on ollut vasta aivan alussa. Jatkossa kasvustot eivät kestä kaatosateita. Kevätviljojen yleinen puintien aloitus menee väkisinkin syyskuun alkupuoliskolle.

Rikkakasvitorjunnat ovat onnistuneet. Tyypilliset ongelmarikat, kuten valvatti, ohdake, matara ja juolavehnä, hyötyvät, jos viljakasvusto ei ole peittävä. Niitä on havaittu paikoin runsaasti.

Ongelmalohkoilla ko. rikkojen torjunnasta tulee huolehtia syksyn ja ensivuoden torjuntaruiskutusten yhteydessä. Hukkakaura on nyt röyhyllä ja torjunta viljoista on mahdollista vain kitkemällä. Hukkakauraisten lohkojen tarkkailun aika on nyt.
Lehtilaikkutauteja on runsaasti, jos tautisuojausta ei ole tehty. Jos tautisuojauksesta on huolehdittu asianmukaisesti, niin lehtilaikkutaudit ovat pysyneet hallinnassa.

Sateinen sää viljojen pölytysvaiheessa altistaa kasvustoja Fusarium-homeille. Torjunta on mahdollista tietyillä aineilla. Etenkin mangaaninpuutosoireita on ollut tällä kasvukaudella runsaasti. Hivenravinteiden lisäys kasvinsuojeluruiskutusten yhteydessä onkin ollut yleistä.

Öljykasvikasvustot ovat voimakkaita. Satopotentiaali on vielä hyvä, jos tuholais- ja pahkahomeentorjunnassa on onnistuttu. Viileä ja sateinen sää kukinnan aikana saattoi vähentää pölyttäjien määrää, mikä näkyy litujen määrässä. Kasvitautitorjuntoja tehtiin paljon ja lähiviikot näyttävät onnistuttiinko pahkahomeen torjunnassa.

Nurmet

Kolme säilörehusatoa tekevät aloittavat pian toisen sadon korjuun. Viileässä säässä nurmet ovat kehittyneet hitaasti.

Toisesta sadosta tulee sekä laadultaan että määrältään vaihteleva paikallisista sade-eroista johtuen. Satoon on vaikuttanut myös karjanlannan typen hidas vapautuminen viileässä.

Peruna

Perunan kukinta on vasta alkamassa. Peruna on paikoin kehittynyt tavanomaista hitaammin märkyyden takia. Vain kaikkein märimmissä kohdissa siemenperunat ovat mädäntyneet penkkiin.

Sääolosuhteet ovat suosineet ruttoa ja sitä onkin havaittu torjunnasta huolimatta. Ruttoruiskutuksia on tehty monin paikoin kahdesti. Leviäminen on saatu pysäytettyä ruiskutuksilla. Ruttosuojauksesta onkin tärkeää huolehtia riittävän lyhyillä ruiskutusväleillä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät