-3.8 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Oppisopimus tarjoaa mahdollisuuksia ammattiopinnoista lisäkoulutukseen

Hotelli-ravintola Alvariinissa Alajärvellä oppisopimus on tuttu juttu. Se on myös juttu, johon sekä yrittäjät että työntekijät ovat todella tyytyväisiä.

– Oppisopimus tuli itselleni eteen kun perustimme Alvariinin. Keittiön perustaminen ei ole ihan läpihuutojuttu, halusimme tietää myös itse kokoajan missä mennään vaikka hyviä ja ammattitaitoisia kokkeja työhön palkkasimmekin.

MAINOS

Näin ollen jo ennen kuin Alvariini avasi ovensa, oli Salla tehnyt päätöksen opinnoistaan kokiksi. Hän opiskeli yrittäjänä toimiessaan vuodesta 2012 alkaen, työn ohessa oppisopimuskoulutuksella.

– Opinnot ovat antaneet hyvät eväät toiminnan kehittämiselle ja laadun valvonnasta vastaamiselle.
Salla on tyytyväinen saamaansa koulutukseen ja kertoo, että hänellä lähiopetuspäivät järjestettiin 3-5 päivän jaksoissa Kuopiossa, kuten hän toivoikin.

– Yrittäjänä minulle sopi tämä systeemi hyvin, koska vähän kauempana kotoa ja omasta yrityksestä pystyin panostamaan noina päivinä täysillä opiskeluun ja iltaisin kyselin paikallisista ravintoloista, kelpaako keittiölle ilmainen työvoima. Näin sain kokemusta myös muiden keittiöiden toiminnoista.

Työntekijöistä puolet oppisopimuksella

Oppisopimuskoulutus ei Alvariinissa ole jäänyt Sallan opintoihin, vaan noin puolet taloon tulleista työntekijöistä on tullut sisään oppisopimuksella. Tämän lisäksi oppisopimusta käytetään henkilöstön jatkokoulutukseen.

– Pienellä paikkakunnalla ei ole helppoa löytää väkeä, jolla on valmiina täsmälleen meidän tarvitsemamme koulutus. Oppisopimuksella saamme omiin tarpeisiimme sopivia ihmisiä.

Yrittäjän näkökulmasta Salla kokee oppisopimuksen hyvänä vaihtoehtona myös siksi, että sen avulla saadaan rekrytoitua oikeasti työhaluista väkeä. Kukaan, joka vain ajattelee tulevansa hetkeksi kokeilemaan jotain hommaa, ei sitoudu oppisopimuskoulutukseen.

Yksi näistä oppisopimuksella taloon tulleista on Tinja Myllykangas, jolta jäi ammattiopinnot aikanaan kesken perheen perustamisen vuoksi. Tammikuussa Tinja alkoi tehdä Alvariinissa tarjoilijan hommia viikonloppuisin ja kesällä sai jo lomantuurauksia.

Naisen työhalut nähtiin ja niinpä hänelle tarjottiin mahdollisuutta kouluttautua tarjoilijan ammattiin.

– Olin jo jotenkin ajatellut, että en koskaan saisi ammattitutkintoa, kun se jäi perhettä perustettaessa. Vaikka aluksi tuntui, että miten saan kaiken järjestymään voidakseni opiskella, niin kaikki on järjestynyt hyvin, Tinja kertoo.

– Lapset menivät päiväkotiin ja ovat viihtyneet siellä hyvin. Lähiopetuspäivät ovat Seinäjoella, joten tulen koulun jälkeen kotiin perheen luo.

Tinjan ammattiopinnot kestävät kaksi vuotta ja ne ovat alkaneet syyskuussa. Lähiopetuspäiviä hänellä on Seinäjoella nyt alkuvaiheessa enemmän, koska se sopii hyvin Alvariinin työtilanteeseen. Salla Hemminki kiittääkin sitä, että oppisopimuksessa lähiopetuspäivät pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan yrittäjän toiveita kuunnellen mahdollisimman joustavina ajankohtina.

Kristiina Hämeenniemi puolestaan on ammatiltaan ravintolakokki ja työskennellyt Alvariinissa jo neljän vuoden ajan. Nyt hän ja Alvariinin toinen kokki Aleksi Elgland ovat lähteneet syyskuussa opiskelemaan oppisopimuksella hotelli- ja ravintola-alan esimiehen erikoisammattitutkintoa.

Aloite opintojen aloittamiseen tuli Sallalta, mutta Kristiinaa ei kauaa tarvinnut asiaan ylipuhua. – Opiskelu on hyvä keino päivittää omaa osaamistani ja samalla saada lisäoppia hallinnolliseen puoleen, Kristiina sanoo.

Salla kertoo, että into saada työntekijöitä opintielle lähti tarpeesta. – Omissa käsissä yrittäjällä on tässä monenlaisia asioita ja paljon enemmän pitäisi ehtiä. Lisäksi yrittäjäkin kaipaa joskus lomaa, mutta lähteminen on ollut hankalaa.

– Meillä on motivoituneita ja sitoutuneita työntekijöitä, joten heidän kouluttamisensa eteenpäin niin, että oma työtaakka helpottuu, on järkevää, Salla sanoo. Tämä koulutus antaa laajempaa ymmärrystä siitä, mihin mikäkin asia kokonaisuudessa vaikuttaa.

Koulutus kestää kaksi vuotta ja se sisältää vajaat 20 lähiopetuspäivää. Pääpaino on laaja-alaisilla tehtävillä, joita käydään läpi yhdessä työpaikalla. – Haluamme ottaa kunnolla kopin työntekijöidemme opiskelusta ja panostamme siihen yhdessä. Vaikka tämä vie yrittäjänkin aikaa, niin toisaalta se myös antaa meille paljon.

Oiva vaihtoehto

Oppisopimus onkin Salla Hemmingin mielestä vaihtoehto työvoiman rekrytointitarpeisiin yrittäjille, sillä sen avulla taloon saadaan juuri sellaista työvoimaa mitä halutaankin. Lisäksi oppisopimus on mahdollisuus myös yrittäjän itsensä jatkokoulutukselle sekä henkilöstön lisäkoulutukselle.

Työntekijäpuolella Kristiina ja Tinja ovat todella tyytyväisiä tästä mahdollisuudesta. Kristiina kokee saavansa uutta puhtia ja intoa jokapäiväiseen työhön opintojen myötä ja Tinja on ikionnellinen siitä, että kahden vuoden kuluttua hänellä on ammatti, jonka on saanut opiskeltua perheellisellekin taloudellisesti kestävällä tavalla.

– Yrittäjien kannattaa suhtautua avoimesti ja ottaa selvää, mitä kaikkea Ely-keskuksen, TE-toimiston ja Sopevan kautta on tarjolla, Salla kannustaa.

– Jos taas olet ilman ammattia tai haluat opiskella uuden ammatin, niin kannattaa lähteä kyselemään työkkäristä ja oppisopimustoimistosta ja selvittää omat mahdollisuutensa.

Läheskään kaikki yrittäjät eivät tunne oppisopimuskoulutusta hyvin, joten oppisopimuspaikkaa haluavan kannattaa olla itse asialla ja mennä reippaasti yritykseen sen tiedon kanssa, mitä oppisopimusoppilas tuo yritykseen tullessaan. Näin ovet voivat avautua jos yrittäjällä on rekrytointiin tarvetta.

Tuula Jokiaho

Oppisopimusviikko – Ensimmäistä kertaa Suomessa

Valtakunnallista Oppisopimusviikkoa vietetään 9.-13.10. Työn ja oppilaitosopiskelun yhdistävää oppisopimuskoulusta juhlistetaan verkko- ja paikallistapahtumissa ympäri Suomen.

Oppisopimus pähkinänkuoressa

Oppisopimuskoulutus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa oppiminen tapahtuu pääosin opiskelijan omalla työpaikalla. Edellytyksenä on koulutusalan mukainen työpaikka koko oppisopimuskoulutuksen ajaksi. Oppisopimuksella on mahdollisuus kouluttautua uuteen ammattiin tai syventää osaamista ja se soveltuu nuorille ja aikuisille. Myös yrittäjä voi syventää osaamistaan oppisopimuksella.

Työpaikalla tapahtuvaa koulutusta täydennetään oppilaitoksessa järjestettävällä koulutuksella.

Työpaikalla opiskelijalle nimetään vastuullinen työpaikkakouluttaja, jonka tehtävänä on tukea ja ohjata käytännön työtehtävissä. Ohjauksen tarve on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat koulutuksen tavoite, työpaikan työtehtävät sekä opiskelijan aikaisempi koulutus ja työkokemus.

Oppisopimuksella voi suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ammatti-, tai erikoisammattitutkinnon.
Koulutuksen pituus vaihtelee 1-3 vuoteen tutkinnosta ja opiskelijan aikaisemmasta osaamisesta riippuen.

Oppisopimusta solmittaessa tehdään henkilökohtainen opiskeluohjelma, jossa sovitaan suoritettava tutkinto, keskeiset työtehtävät, tietopuolisten opintojen ajoittuminen koulutusajalle sekä muut opintojen kannalta tarpeelliset asiat.

Henkilökohtaistamisen periaatteena on suunnitella ja toteuttaa oppisopimuskoulutus ottamalla huomioon opiskelijan lähtötilanne ja koulutustarpeet, työnantajan koulutustarpeet sekä työpaikan oppimisympäristö.

Mikä Sopeva on

Sopeva oppisopimuspalvelut hoitaa oppisopimusasioita kuuden kunnan alueella: Alajärvellä, Lappajärvellä, Vimpelissä, Evijärvellä, Lapualla ja Kauhavalla.

Toimipisteet sijaitsevat Kauhavalla ja Alajärvellä.

Oppisopimusopiskelijoita Sopevalla tällä hetkellä on vajaa 400, joista perustutkintoon opiskelee noin 100 opiskelijaa ja loput ammatti tai erikoisammattitutkintoihin.

Suosituimpia ammatteja, joihin oppisopimuksella opiskellaan, on tällä hetkellä liiketalouden ja palvelualalla merkonomi, sosiaali- ja terveysalalla lähihoitaja tai lastenohjaaja sekä erilaiset tekniikan alan ammatit teollisuudessa, rakentamisessa tai metallissa.

Oppisopimusasioissa opiskelijoita ja työnantajia palvelevat oppisopimusjohtaja Tuomo Paavola ja koulutussuunnittelijat Pirjo-Marja Pitkäkangas, Monya Jaakkola ja Jatta Silla. Tarkemmat yhteystiedot ja lisätietoa oppisopimuksesta löytyy helposti netistä www.sopeva.fi.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät