7.5 C
Alajärvi
tiistai 03.10.2023
spot_img
MAINOS

Talven nopeusrajoitukset Etelä-Pohjanmaan maanteillä käyttöön

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset talvikaudella 2017–18 otetaan käyttöön koko maassa tällä viikolla.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä nopeusrajoitukset muutetaan torstaina 26. – perjantaina 27.10.

Pimeys ja syksyn ensimmäiset liukkaat kelit vaativat kuljettajilta varovaisuutta.

MAINOS

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yksiajorataisilla maanteillä ilman keskikaidetta kaikki 100 km/h nopeusrajoitukset alenevat 80 kilometriin tunnissa. Näiden tieosuuksien yhteispituus on noin 1300 kilometriä.

80 kilometriin tunnissa alenevilla teillä ei ole muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna.

Alennetut rajoitukset ovat voimassa kevääseen saakka, kunnes tavallisesti maalis- huhtikuun vaihteessa ajo-olojen parannuttua siirrytään kesänopeusrajoituksiin.

Matalammat talvinopeudet vähentävät tutkitusti onnettomuuksia, päästöjä ja päällysteen kulumista. Tutkimuksen mukaan talvinopeudet säästävät Suomessa vuosittain myös kahdeksan ihmisen hengen.
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksille on myös vahva kansan kannatus.

Viime talvena tehdyssä tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksessa 87 prosenttia yksityishenkilöistä ja 74 raskaan liikenteen kuljettajista kertoi hyväksyvänsä talvinopeusrajoitukset.

Varaudu ensimmäisiin liukkaisiin keleihin

Päättyneen kesän ja alkusyksyn vakaat ajo-olosuhteet ovat totuttaneet kuljettajat käyttäytymään tietyllä tavalla. Kun olosuhteet äkillisesti muuttuvat, ei reagointi ja ajokäyttäytymisen muutos välttämättä ole riittävä.

Liukkaalla kelillä auton pysähtymismatka pidentyy huomattavasti. Esimerkiksi 80 kilometrin tuntinopeudella kuivalla tiellä ajettaessa jarrutusmatka on 50 metriä, mutta jäisellä tiellä jopa yli 180 metriä.

Liukkaus itsessään ei aiheuta onnettomuuksia, vaan kuljettajan oma toiminta tai monessa tapauksessa toimimattomuus.

Nyt on syytä ottaa liukkaat riskipaikat omilla reiteillä huomioon. Erittäin tärkeä asia liukkailla keleillä on myös se, että kuljettaja itse tiedostaa, millaisilla renkailla ajaa ja missä kunnossa ne ovat.

Viisi vinkkiä liukkaiden varalle:

1. Valitse nopeus liikenteen, kelin ja oman ajotaidon mukaan. Ajokelin voit tarkistaa ennakkoon Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta.

2. Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.

3. Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.

4. Aja kaarteisiin maltillisella nopeudella, jotta renkaiden ja tienpinnan välinen pito ei vähene äkillisesti.

5. Mieti ohitustarve tarkkaan huonossa tai vaihtelevassa kelissä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät