0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Veripalvelun pisaroilla on merkitystä

Veripalvelu pyrkii pisarabarometrilla ohjaamaan verenluovuttajia tulemaan silloin, kun kullekin veriryhmälle on eniten tarvetta. Nyrkkisääntönä on, että sinua tarvitaan, jos veriryhmäsi pisara on puolillaan tai alle.

Joskus verenluovuttajaa kutsutaan kuitenkin tekstiviesti- tai sähköpostikutsulla, vaikka hänen veriryhmänsä pisara olisi täynnä. Miten pisaroita ja kutsuja tulee tulkita?

MAINOS

Veripalvelun verkkosivuilla näkyvät veripisarat ovat keskeinen osa toimivaa ja tehokasta verihuoltoketjua. Surullisilla ja iloisilla pisaroilla sekä erilaisilla kutsuviesteillä Veripalvelu pyrkii joka arkipäivä ohjaamaan luovuttajia, jotta jokaisen veriryhmän varastotaso pysyy tavoitellussa tasossaan.

Veren tarpeeseen vaikuttaa muun muassa se, miten paljon verenluovuttajia on edellispäivinä ollut, miten sairaalat ovat käyttäneet verta, sekä arvio siitä, millainen veren tarve lähipäivinä on odotettavissa.

– Osa verenluovuttajista seuraa jo nyt hyvin pisaroita, minkä ansiosta tasapaino sairaaloiden veren tarpeen ja luovuttajien antaman lahjan välillä pysyy useimmiten hyvänä, eikä hävikkiä synny, sanoo verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström Veripalvelusta.

Pisarat eivät siis kerro suoraan Veripalvelun verivarastoista. Suomessa riittäisi potilaille verivalmisteita usean päivän ajaksi, vaikka verta tarvittaisiin yhtäkkiä tavallista enemmän esimerkiksi suuronnettomuuden vuoksi. Tämän jälkeen tilanne olisi kuitenkin jo kriittinen.

– Katsomme aina eteenpäin ja varaudumme tulevaan. Pyrimme siihen, että meillä on varastossa viiden päivän varasto punasoluvalmisteita jokaisesta veriryhmästä. Jotta verivarastot säilyvät tällaisella turvallisella tasolla, verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä noin 800. Yksittäisten veriryhmien osalta tarve kuitenkin vaihtelee jopa päivittäin, ja tätä tilannetta pisarabarometri pyrkii kuvaamaan.

Pisarat kertovat punasolutarpeesta

Pisarabarometri kertoo ennen muuta punasolutarpeesta. Punasoluvalmisteita annetaan esimerkiksi leikkauksissa ja onnettomuuksien uhreille. Ne säilyvät käyttökelpoisina viisi viikkoa luovutuksesta.

Joskus verenluovuttaja saa kutsun verenluovutukseen, vaikka oman veriryhmän pisara on täynnä. Tämä johtuu silloin yleensä siitä, että potilaille tarvitaan erityisesti verihiutaleita, jotka säilyvät vain viisi päivää. Verihiutaleet erotellaan luovutetusta verestä omaksi valmisteekseen, ja ne ovat elintärkeitä muun muassa syöpähoitoja läpikäyville potilaille.

– Kutsuviesti tai -puhelu Veripalvelusta kertoo aina siitä, että sinun veriryhmääsi tarvitaan nyt erityisesti. Henkilökohtainen kutsu tavallaan syrjäyttää pisaroiden kertoman viestin, Kuusisaari-Bergström selventää.

Aina ei ole mahdollista luovuttaa verta kutsusta tai oman veriryhmän tarpeesta huolimatta, mikä on täysin ymmärrettävää. Luovuttamaan saa tulla silloin kun itselle parhaiten sopii.

– Etenkin verenluovutustilaisuuksiin, joita voidaan järjestää vain harvoin omalla paikkakunnalla, ovat kaikki verenluovuttajat veriryhmästä riippumatta erittäin tervetulleita!

Veritilannebarometrin voi lisätä omille, yrityksen tai yhteisön verkkosivuille Veripalvelun sivuilta löytyvän ohjeen mukaisesti.

Seuraava verenluovutustilaisuus alueellamme on perjantaina 16.3. Tuolloin kello 14-17.30 verta on mahdollisuus luovuttaa Karstulan seurakuntatalolla.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät